Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Την στιγμή που σημαντικά κομμάτια τα οποία σχετίζονται με το πολύ-στρωμματικό πλέγμα ασφαλείας που επιχειρείται να δημιουργηθεί και αφορά την επόμενη μέρα του αντιαεροπορικού- αντιβαλλιστικού θόλου, ευρωπαϊκές εταιρείες έρχονται να δηλώσουν και εκείνες παρούσες.
Ως γνωστόν η Αθήνα βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένες συνομιλίες με το Τελ Αβίβ για να δημιουργήσει το δικό της «Iron Dome» και μετά την Λευκωσία να είναι το επόμενο κράτος που υιοθετεί συστήματα δοκιμασμένα στο πεδίο.
Ωστόσο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας, ο άξονας Γαλλίας και Γερμανίας έχει στείλει τα μηνύματά του στην χώρα μας καθώς και προτάσεις, μήπως αντί των ισραηλινών συστημάτων, συμπεριληφθούν άλλα, προερχόμενα από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Η κοινοπραξία Παρισιού-Βερολίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει στην Αθήνα ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα το οποίο όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, μόλις ολοκληρώθηκε ως πλατφόρμα και δεν βρίσκεται αναπτυγμένο σε κάποια εκ των δυο χωρών.
Η Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο και πολλές φορές έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη οφείλει να αυτονομηθεί σε θέματα που αφορούν την άμυνα. Έχει μάλιστα καταθέσει προτάσεις που σχετίζονται τόσο με το επιχειρησιακό σκέλος ενός τέτοιου εγχειρήματος, όσο και με την αλληλοβοήθεια- ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Και μάλιστα ανάμεσα στις προτάσεις είναι και εκείνη που υπερψήφισε η χώρα μας για ενιαία αντιαεροπορική άμυνα. Το ερώτημα στο σημείο αυτό αφορά την πρόθεση άλλων χωρών αν θέλουν να μετέχουν και να συνεισφέρουν ή όχι στο εγχείρημα αυτό.
Το βέβαιο είναι ότι οι δαπάνες για την άμυνα είναι ένα σημείο πολυδιάστατο για την ίδια της ΕΕ η οποία από την μια πλευρά δηλώνει ότι απαιτείται η ανάπτυξη αμυντικού δόγματος εντός της Ένωσης κι από την άλλη δεν άρει περιορισμούς.
Ώριμες οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ
Πάντως στρατιωτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το προχωρημένο των διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς και το γεγονός ότι από το Τελ Αβίβ έχουν δηλώσει ότι ανάμεσα στους στόχους τους είναι να συνεργαστούν με την Ελλάδα και σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών, δείχνει την ωρίμανση που υπάρχει.
Το ΓΕΕΘΑ συζητά και το οικονομικό πακέτο για έναν αριθμό εκτοξευτών-πυροβολαρχιών των συστημάτων SPYDER, Barak-MX, David’s Sling και SPYDER AiO (All In One).
Το τελευταίο σύστημα φέρεται να είναι αυτό εξετάζεται ως η λύση για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και για τον Έβρο. Το γεγονός ότι θεωρείται πιο αυτόνομη μονάδα πυρός, πιο ευέλικτη από άλλες πριμοδοτεί την χρήση του στο ελληνικό ανάγλυφο.
Παράλληλα και το Barak- MX είναι σύστημα που οι Έλληνες επιτελείς το εξετάζουν ως αντικαταστάτη των OSA AKM & TOR M1.
Τα ισραηλινά συστήματα πέραν του γεγονότος ότι είναι ολοκληρωμένα και δοκιμασμένα, είναι πολύ κοντά σε εκείνο που περιγράφεται ως «δυτικό αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό».
Πάντως στρατιωτικές πηγές είχαν δηλώσει στην Hellas Journal ότι το σύστημα Barak MX & Iron Beam σε συνδυασμό με το Drone Dome, το σύστημα μη κινητικής παρεμβολής εξουδετέρωσης ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, πρόκειται ν’ αποτελέσουν τους σύγχρονους θώρακες αεράμυνας και αποτροπής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο και την Γαύδο.
Η εμβέλειά της καυτής δέσμης λέιζερ είναι τα 7- 8 χιλιόμετρα ενώ το κόστος ανά βολή είναι μηδενικό, σε αντίθεση με τα hard kill συστήματα που η τιμή κάθε πυραύλου ξεκινά από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μπορεί να φτάσει κάποια εκατομμύρια!
ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου