Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Η Φινλανδία προετοιμάζεται για ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία: Σχεδιάζει να αναπτύξει "απαγορευμένες" νάρκες ξηράς κατά προσωπικού


Η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από μια διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τις νάρκες ξηράς κατά προσωπικού λόγω της χρήσης τέτοιων όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Χακάνεν.

Η αποχώρηση από τη Συνθήκη της Οτάβα του 1997 που απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση, την παραγωγή και τη μεταφορά ναρκών ξηράς κατά προσωπικού θα απαιτούσε την υποστήριξη της πλειοψηφίας από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

Η αποχώρηση από τη συμφωνία θα επιτρέψει στον στρατό της Φινλανδίας να αρχίσει να αποθηκεύει και πάλι τέτοιες νάρκες για πρώτη φορά από τότε που η σκανδιναβική χώρα, η οποία είναι πλέον μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραψε τη συνθήκη το 2012.

"Έχω αναθέσει μια αξιολόγηση για το εάν η χρήση ναρκών κατά προσωπικού είναι ένας ενισχυτικός παράγοντας για την άμυνα της Φινλανδίας και εάν θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε. Και αυτό είναι σε αμυντική βάση", δήλωσε ο Χακάνεν στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η Φινλανδία κατέστρεψε περισσότερες από 1 εκατομμύριο νάρκες ξηράς αφού έγινε το τελευταίο κράτος της ΕΕ που υπέγραψε τη συνθήκη, την οποία επικύρωσαν περισσότερες από 160 χώρες, όχι όμως και η Ρωσία.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι, σε μια αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απειλεί το Ελσίνκι με "αντίμετρα".

Οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού έχουν σχεδιαστεί για να κρύβονται στο έδαφος και να εκρήγνυνται αυτόματα όταν κάποιος τις πατήσει ή βρεθεί κοντά τους.

Τέτοιες νάρκες σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν μαχητές και αμάχους και συχνά βρίσκονται θαμμένες πολύ καιρό μετά το τέλος των συγκρούσεων, αποτελώντας έναν διαρκή κίνδυνο για τους αμάχους.

Ο Χακάνεν σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ενεργά νάρκες ξηράς στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και ότι ως εκ τούτου και η Φινλανδία πρέπει να επαναξιολογήσει τη σημασία τους για την άμυνά της.

"Εξετάσαμε πολύ προσεκτικά μέσω πληροφοριών πώς λειτουργεί η Ρωσία στην Ουκρανία, συγκεκριμένα τη μαζική χρήση του πεζικού και επίσης τη μαζική χρήση ναρκών", είπε ο Χακκάνεν. "Αυτό το ζήτημα του πεζικού αποτελεί γεγονός που υποστήριξε την πεποίθηση ότι αξίζει να εξεταστεί η χρήση ναρκών κατά προσωπικού".

Η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις Χακάνεν.

Η δημόσια πίεση στην κυβέρνηση επειδή η Φινλανδία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη της Οτάβα έχει αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και αυξήθηκε περισσότερο τον περασμένο μήνα αφού ο διοικητής των αμυντικών δυνάμεων της Φινλανδίας, Janne Jaakkola, δήλωσε στο φινλανδικό κανάλι MTV ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί ξανά. .

Μια πρωτοβουλία πολιτών παραδόθηκε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη και καλεί τη Φινλανδία να εγκαταλείψει τη συνθήκη μετά την υπογραφή της από περισσότερα από 51.000 άτομα.

Η Ρωσία δεν έχει προσχωρήσει ποτέ στη συνθήκη της Οτάβα ούτε εγκατέλειψε τη χρήση ναρκών ξηράς, ωστόσο η Ουκρανία την έχει υπογράψει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μόνο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη.

Τον Ιούνιο του 2022, αμέσως μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα περιορίσουν τη χρήση ναρκών ξηράς κατά προσωπικού, καταδικάζοντας την "ανεύθυνη" χρήση τους από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την παροχή ναρκών ξηράς κατά προσωπικού στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι η απόφαση ακολούθησε την αλλαγή της τακτικής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με χρήση "κυμάτων" πεζικού στις επιθέσεις της.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου