Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρότι έχει διαμαρτυρηθεί για τις διάφορες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει ορίσει τις περιοχές της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που θεωρεί ότι ανήκουν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία από το 1974, μας βομβαρδίζει με χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά εμείς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε παρουσιάσει ούτε ένα χάρτη ούτε μια γεωγραφική συντεταγμένη!
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA
Ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί ότι η Ε.Ε. μας ζήτησε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Η προθεσμία υποβολής των θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων έχει λήξει ήδη από τις 31 Μαρτίου του 2021. Φοβούμενη την τουρκική αντίδραση η Ελλάδα ουσιαστικά αρνήθηκε να συμμορφωθεί, δηλαδή να εκπληρώσει την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Διαβάζοντας προσεκτικά αυτή την Οδηγία αντιλαμβανόμαστε ότι, απλά, σημαίνει ότι θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας δηλαδή η αιγιαλίτιδα ζώνη, η συνορεύουσα ζώνη, η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα και φυσικά όλοι οι νησιωτικοί σχηματισμοί, νησίδες και βραχονησίδες, που αμφισβητούνται από την Τουρκία.
Για αυτό τον σχεδιασμό η Ελλάδα θα έπρεπε να ορίσει μια αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ και όχι 6 ν.μ., δηλαδή όπως έχουν κάνει όλα τα παράκτια κράτη της ΕΕ. Χρήσιμο είναι με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει χάρτες που να δείχνουν τα σύνορα της ελληνικής ΑΟΖ και η Ελλάδα αρνήθηκε να ανταποκριθεί!
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Η προθεσμία υποβολής των θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων έχει λήξει ήδη από τις 31 Μαρτίου του 2021. Φοβούμενη την τουρκική αντίδραση η Ελλάδα ουσιαστικά αρνήθηκε να συμμορφωθεί, δηλαδή να εκπληρώσει την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στις Ελληνοκυπριακές σχέσεις ήταν η άρνηση της Ελλάδας να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο από το 2004! Έτσι σήμερα θα είχαμε προλάβει τα σχέδια του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη 2014.
Σε ένα εξαιρετικό άρθρο στην Καθημερινή, ο Άγγελος Συρίγος εξηγεί:
«Η Τουρκία έχει πράγματι θαλάσσια σύνορα με τη Συρία διότι οι ακτές των δύο χωρών είναι παρακείμενες στην περιοχή της Αλεξανδρέττας. Δεν θα περιορισθεί όμως στη θαλάσσια περιοχή με τις παρακείμενες ακτές βορειοανατολικά της Κύπρου. Από τους χάρτες που έχουν κυκλοφορήσει οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» για πιθανές (και κυρίως απίθανες, εξωπραγματικές) θαλάσσιες οριοθετήσεις της Τουρκίας με τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, προκύπτουν τα εξής.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα όταν βρίσκονται έναντι ηπειρωτικών ακτών. Επομένως, η Κύπρος ως νησί πρέπει να αγνοηθεί. Συνεπώς, η Τουρκία εκτός από παρακείμενες έχει και αντικριστές ακτές με τη Συρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να οριοθετήσει και την περιοχή ανάμεσα στη Συρία και την Κύπρο.
Μία γλώσσα τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θα χαραχθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτός από τις πιέσεις που θα ασκήσει στη νέα κυβέρνηση, η Τουρκία θα δώσει στη Συρία ως δέλεαρ και μια μικρή περιοχή, που φυσικά η τελευταία δεν θα αποκτούσε εάν υπέγραφε συμφωνία οριοθετήσεως με την Κύπρο. Είναι επιτακτική ανάγκη για την κυπριακή και την ελληνική διπλωματία να αποτρέψουν την υπογραφή μιας δεύτερης συμφωνίας στη λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οριοθέτηση Τουρκίας-Συρίας
Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Συρία θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδράσει και να προσφύγει, άμεσα, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στην Χάγη αναφέροντας ότι η Τουρκοσυριακή οριοθέτηση παραβιάζει την ΑΟΖ της.
Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει, ταυτόχρονα, μια προσφυγή της Ελλάδας για παραβίαση της δικής της ΑΟΖ και μια πολύ σημαντική προσφυγή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι παραβιάζεται και η δική της ΑΟΖ.
Ο επόμενος χάρτης δείχνει το χάρτη που έστειλε η Κύπρος, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρώπης και τα σύνορα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της συμπίπτουν με την Κυπριακή ΑΟΖ!
Αυτό τον χάρτη θα παραβιάσει η Τουρκία κλέβοντας το ανατολικό μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ για αυτό αναφέραμε ότι στην Χάγη πρέπει να είναι παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου