Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Πόλεμος στη Γάζα: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διερευνούν τις πιθανότητες επίτευξης μιας εκεχειρίας


Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι γνωστοποιούν νέες προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, ακόμη και περιορισμένης έκτασης, της πρώτης σε έναν χρόνο

Η κατάπαυση του πυρός αναμένεται να σταματήσει τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτρέψει την επιστροφή στο Ισραήλ, αριθμού ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, Τετάρτη, ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία για μια νέα συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, ανακοίνωσε το γραφείο του Κατς.

Ωστόσο δυτικός διπλωμάτης στην περιοχή δήλωσε ότι μια συμφωνία αρχίζει να παίρνει μορφή, αλλά θα είναι πιθανότατα περιορισμένης έκτασης, αφορώντας μόνον την απελευθέρωση μιας χούφτας ομήρων και μια μικρή παύση στις εχθροπραξίες. Μια εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων θα είναι μόλις η δεύτερη που επιτυγχάνεται από το ξέσπασμα του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία εμφανίζεται καθώς ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μεταβαίνει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα και στη συνέχεια στην Αίγυπτο και το Κατάρ, που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ξεχωριστά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αξίωσε οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν στη Γάζα προτού αναλάβει καθήκοντα παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Διαφορετικά, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι «θα δουν τι πάει να πει κόλαση».

Ο απεσταλμένος για τους ομήρους που έχει ορίσει ο Τραμπ, ο Άνταμ Μπόλερ, ανακοίνωσε παράλληλα ότι και αυτός συμμετέχει, έχοντας ήδη μιλήσει στον Μπάιντεν και τον Νετανιάχου. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 100 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 7 πιστεύεται ότι είναι Αμερικανοί πολίτες.

Επικαλούμενος την απειλή του Τραμπ περί κολάσεως, ο Μπόλερ δήλωσε στο ειδησεογραφικό δελτίο του δικτύου Channel 13 του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα: «Θα ήθελα να απευθυνθώ σε αυτούς που έχουν πάρει ομήρους: Κάντε τώρα την καλύτερη συμφωνία σας. Κάντε την τώρα επειδή κάθε μέρα που περνάει, θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο και περισσότερες ζωές της Χαμάς θα χαθούν».

Μολονότι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ εργάζονται ξεχωριστά, οι προσπάθειές τους αλληλεπικαλύπτονται και αμφότεροι έχουν να κερδίσουν από μια συμφωνία. Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι δηλώσεις που έκανε δημοσίως ο Τραμπ για την ανάγκη επίτευξης γρήγορα κατάπαυσης του πυρός «δεν ήταν επιζήμιες».

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι η προτεραιότητα είναι να φέρουν πίσω τους ομήρους, είτε αυτό συμβεί στο τέλος της θητείας του Μπάιντεν, είτε στην αρχή της θητείας του Τραμπ.

Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος που έχει ορίσει ο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε επίσης ξεχωριστά στα τέλη Νοεμβρίου με τον Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε πηγή που ήταν ενήμερη για τις συνομιλίες.

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα. Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει σχετικά με αυτό.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια της νύχτας, ένοπλος, που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν Παλαιστίνιος, άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινού λεωφορείου, προκαλώντας τον θάνατο ενός παιδιού ηλικίας γύρω στα 12, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Η κατάλληλη στιγμή από πολιτικής άποψης για τον Νετανιάχου

Η χρονική συγκυρία για μια συμφωνία μπορεί ποτέ να μην ήταν καλύτερη από πολιτικής άποψης για τον Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι η ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωση της Χαμάς μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ άνοιξε την πόρτα σε μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, μολονότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να διεκδικήσει μια επιτυχία.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και ο επικεφαλής της υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών Σιν Μπετ βρίσκονταν παράλληλα στο Κάιρο την Τρίτη για να συζητήσουν για τα συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Γάζα μετά τον πόλεμο και τη διοίκησή τους, σύμφωνα με τρεις πηγές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η αισιοδοξία που εξέφρασαν δημοσίως Ισραηλινοί ηγέτες την περασμένη εβδομάδα αντανακλά τον γενικό τόνο των εσωτερικών συζητήσεων που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Για τον Νετανιάχου, τώρα θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει παραχωρήσεις αφού το Ισραήλ καθιέρωσε εκ νέου τη φήμη του ως η πιο ισχυρή δύναμη στη Μέση Ανατολή και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν εχθροί του στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία θέτουν τώρα μικρότερη απειλή.

Ο άλλοτε εύθραυστος συνασπισμός του ενισχύθηκε τώρα από την προσθήκη του υπουργού Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ και της πιο κεντρώας του παράταξης. Ο Νετανιάχου επίσης έχοντας επιτύχει κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μπορεί τώρα να συμπληρώσει την εικόνα με την επιστροφή των ομήρων βάσει μιας συμφωνίας με τη Χαμάς.

Τον τελευταίο χρόνο, κάποιοι από τους ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησής του είχαν εκφράσει αντιρρήσεις, ακόμη και απειλούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση, αν τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Όμως με τους εχθρούς του Ισραήλ να έχουν αποδυναμωθεί και τον συνασπισμό του να έχει ενισχυθεί, ο Νετανιάχου είναι τώρα πολύ λιγότερο ευάλωτος από πολιτικής άποψης.

Ο Σάαρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ είναι τώρα περισσότερο αισιόδοξο για μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους εν μέσω αναφορών ότι η Χαμάς ζήτησε από τις άλλες οργανώσεις μαχητών στη Γάζα να την βοηθήσουν να καταρτίσει κατάλογο με τους Ισραηλινούς και τους ξένους ομήρους που κρατούν, είτε αυτοί βρίσκονται ακόμη εν ζωή είτε έχουν πεθάνει.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που είναι ενήμερος για τις συνομιλίες και γνωρίζει τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιέγραψε κάτι που χαρακτήρισε «πυρετό διαπραγματεύσεων» με ιδέες να προκύπτουν σε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ των μεσολαβητών στην Αίγυπτο και το Κατάρ.

Η ανάμειξη του Τραμπ έδωσε ώθηση στις συνομιλίες, μολονότι οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει καταλόγους με Παλαιστίνιους κρατούμενους και ομήρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντικείμενο ανταλλαγής ή δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τα σχέδια για μια προσωρινή ή σταδιακή εκεχειρία, δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η Χαμάς, πρόσθεσε ο ίδιος, προτίθεται να δείξει κάποια ευελιξία αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τις μάχες.

Ωστόσο προς το παρόν παραμένει ασαφές πώς οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να γεφυρώσουν το μεγαλύτερο χάσμα που εμμένει σε πολλούς γύρους αποτυχημένων διαπραγματεύσεων: Η Χαμάς αξιώνει τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έως ότου η Χαμάς πάψει να κυβερνά τη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετέβη στην Ιορδανία και την Τουρκία χθες, Τετάρτη, για συνομιλίες για τη Συρία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Ισραήλ δεν βρίσκεται στο επίσημο πρόγραμμά του, αλλά υπάρχει πάντα πιθανότητα να προσθέσει σε αυτό έναν επιπλέον σταθμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου