Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Patroller έρχονται – Bradley και LCS τα έφαγε το σκότος

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχές του 2025, αναμένεται να παραληφθεί το πρώτο σύστημα του νέου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους τρίτης γενιάς του Στρατού Ξηράς των γαλλικών Patroller. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) Patroller της γαλλικής Safran.

ΤΗΣ Νικολέτα Πετανίδου
ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αναφορικά με το κόστος, μπορεί αυτό να κυμαίνεται σε όχι και τόσο μεγάλο επίπεδο, ωστόσο οι δυνατότητες του θα προσφέρουν οφέλη σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο για τον Στρατό. Επιπρόσθετα, με την απόκτησή τους ο Ελληνικός Στρατός θα αποκτήσει αναβαθμισμένες δυνατότητες αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών καθώς θα δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων, ενώ οι προηγμένοι αισθητήρες τους θα μπορούν να εντοπίσουν κινούμενους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.

Τι είναι το νέο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που θα αποκτήσει ο ΕΣ

Τον Ιούνιο του 2024, η διεθνής έκθεση Eurosatory 2024, που έλαβε χώρα στο Παρίσι, ο γαλλικός στρατός συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία SAFRAN, παρουσίασε το νέο του τακτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, Patroller. Σύμφωνα με την Safran, το Patroller μπορεί να λειτουργεί για 15 ώρες σε υψόμετρο 16.000 πόδια, με εμβέλεια 180 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 200 km/h.

Είναι εξοπλισμένο με τη σταθεροποιημένη γεννήτρια πολυφασματικής απεικόνισης Euroflir 410 της Safran και το ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR) PicoSAR της Leonardo Electronics με ένδειξη επίγειου κινούμενου στόχου (GMTI), που χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργού συστοιχίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA). Επιπλέον, για τις μονάδες που το απαιτούν, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα παρέχει μια ικανότητα που μπορεί να συνδυαστεί με δύναμη πυρός για την εξουδετέρωση του εχθρού.

Διαθέτει επίσης δυνατότητες εντοπισμού, παρακολούθησης και απόκτησης στόχων, καθώς και αξιολόγησης μιας κατάστασης πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης. Επιπλέον, μπορεί να αξιολογήσει τις ζημιές εκ των υστέρων και να συμβάλει στην τρισδιάστατη χαρτογράφηση.

UH-60M Blackhawk, της Αεροπορίας Στρατού

Στο πλαίσιο των κύριων εξοπλιστικών προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά και την ένταξη των τριών νέων ελικοπτέρων Romeo MH-60R στο οπλοστάσιο της Ελλάδας, σειρά θα πάρουν το 2025 και τα «μαύρα γεράκια», UH-60M Blackhawk, της Αεροπορίας Στρατού.

Η προμήθεια των 24+11 UH-60M Blackhawk, τα οποία έρχονται να αντικαταστήσουν τα «γέρικα» UH-1 Huey, αναμένεται να κοστίσει περί τα 1,95 δισ. δολαρίων, ενώ όπως μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρεία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Στον «αέρα» τα αμερικανικά Bradley

Τέλος, παρότι η απόκτηση των αμερικανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley για τον Στρατό Ξηράς είχε συμπεριληφθεί στην επιστολή Άντονι Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως -μεταξύ άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την Πολεμική Αεροπορία- σχεδόν ένα μήνα πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον νεοεκλεγμένο Ντόναλντ Τραμπ πέφτουν στο «κενό».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η αρχική πρόταση των ΗΠΑ αφορούσε Bradley τα οποία δεν ήταν σε καλή κατάσταση και απαιτούνταν 8 εκατομμύρια ευρώ ανά όχημα για το κόστος επισκευής τους. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελούν και τα πλοία LCS για το ΠΝ ως «ενδιάμεση λύση», καθώς τα πλοία που πρότειναν οι ΗΠΑ ήταν χωρίς διορθωμένο το σύστημα πρόωσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εάν δεν υπάρξει πρόταση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού ένα σενάριο είναι ο εκσυγχρονισμός των δικών του M113. Τέλος, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στη «Ν», αναφορικά με τα UAV Sperwer, παραμένουν στη «φαρέτρα» του Ελληνικού Στρατού έως ότου είναι επιχειρησιακά αξιόμαχα και λειτουργικά.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου