Μέγιστη ταχύτητα: ~730 χλμ/ώρα - Μέγιστη εμβέλεια: Περίπου 7.000 χλμ.
Διονύσης Αντωνέλλος
Το P.1HH HammerHead UAV είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία Piaggio Aerospace, την οποία αγόρασε η τουρκική Baykar.
Πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα UAV που βασίζεται στο δικινητήριο αεροσκάφος Piaggio P.180 Avanti, το οποίο μετατράπηκε σε πλατφόρμα επιτήρησης και αναγνώρισης.
Βασίζεται στον ιδιαίτερο αεροδυναμικό σχεδιασμό του Piaggio P.180 Avanti, με χαρακτηριστική “push-pull” διάταξη κινητήρων και canard πτέρυγες.
Το αεροσκάφος έχει κατασκευαστεί για υψηλή απόδοση και ευελιξία σε μεσαία και μεγάλα ύψη.
Επιδόσεις:
Μέγιστη ταχύτητα: ~730 χλμ/ώρα.
Μέγιστη εμβέλεια: Περίπου 7.000 χλμ.
Μέγιστο υψόμετρο λειτουργίας: 13.700 μέτρα.
Διάρκεια πτήσης: 16+ ώρες, ανάλογα με το φορτίο.
Το HammerHead είναι σχεδιασμένο για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). Μπορεί να εξοπλιστεί με ηλεκτροπτικά και υπέρυθρα συστήματα, ραντάρ επιτήρησης και εξοπλισμό επικοινωνίας.
Διαθέτει πλήρως αυτόματο σύστημα απογείωσης και προσγείωσης (ATOL), ελέγχεται από σταθμό εδάφους ενώ μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με προγραμματισμένες διαδρομές.
Αν και σχεδιάστηκε κυρίως για μη επιθετικές αποστολές, υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής όπλων, όπως κατευθυνόμενοι πύραυλοι και βόμβες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και το πρώτο πρωτότυπο δοκιμάστηκε το 2014.
Η Piaggio Aerospace αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα που επηρέασαν την παραγωγή και την εμπορική επιτυχία του P.1HH. Παρά την τεχνολογική υπεροχή, οι παραγγελίες ήταν περιορισμένες.
Το Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήταν ο κύριος πελάτης, με παραγγελία 8 μονάδων.
Μετά την εξαγορά της Piaggio Aerospace, η ανάπτυξη της πλατφόρμας πέρασε σε νέα φάση.
Το HammerHead προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες ISR, ιδιαίτερα σε περιοχές με εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα. Εάν παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς ή εξελιχθεί περαιτέρω, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή άλλων UAV, όπως τα Predator.
Το P.1HH HammerHead συνδυάζει την ταχύτητα και την ευελιξία ενός επανδρωμένου αεροσκάφους με τα πλεονεκτήματα ενός UAV. Αν και το πρόγραμμα αντιμετώπισε δυσκολίες, αποτελεί ένα παράδειγμα ευρωπαϊκής τεχνολογίας που στοχεύει να καλύψει τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο των UAV στις σύγχρονες στρατιωτικές και πολιτικές επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου