Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την Πρωτοχρονιά, με σαφώς εορταστική διάθεση λόγω του κλίματος των ημερών και ενώ το περιβάλλον ασφαλείας σε περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ρευστό, ο Περικλής Ζορζοβίλης, από τις σελίδες της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα «Τι δώρο από τον Αϊ-Βασίλη χρειάζεται η εθνική άμυνα;».
Στο Β’ Μέρος, οι φίλοι του DP, μπορούν να διαβάσουν μία πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των ανθρώπινων πόρων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. (σ.σ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ)
Στο συγκεκριμένο πρόβλημα έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Η πιο πρόσφατη αναφορά ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν σε ομιλία του στον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών είχε δημοσιοποιήσει την ύπαρξη μονάδων με ποσοστό στελέχωσης 27%. Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους, θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη αντιληπτό ότι τα ημίμετρα δεν αποτελούν λύση, καθώς τα σχετικά δεδομένα είναι αμείλικτα.
Αναφορικά με το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, η διατήρηση «οροφής» της τάξης των 80.000 ατόμων δεν μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά. Με βάση τα στοιχεία του NATO για το 2024, οι δαπάνες προσωπικού αναλώνουν το 55,92% του αμυντικού προϋπολογισμού, ποσοστό που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο στη Συμμαχία, ενώ σε απόλυτες τιμές οι παροχές για το προσωπικό κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές είναι. Σε αντιπαραβολή, το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ ανέρχεται στο 25,22%, για τη Γερμανία στο 29,58%, τη Γαλλία στο 38,63%, την Τουρκία στο 43,56% και τη Σουηδία σε μόλις 15,76%, το χαμηλότερο στη Συμμαχία.
Επίσης, η «οροφή» δεν μπορεί να υποστηριχτεί πληθυσμιακά, καθώς η χρόνια πλέον υπογεννητικότητα έχει συρρικνώσει σημαντικά το μέγεθος της δεξαμενής των ανθρώπινων πόρων. Κατά συνέπεια, 25 χρόνια μετά την επιλογή μετάβασης στον ημι-επαγγελματικό Στρατό, στο μέτρο που η απειλή υφίσταται και αναβαθμίζεται ποιοτικά και ποσοτικά, η μόνη εφικτή οικονομικά επιλογή είναι η αντιστροφή της μετάβασης και η επιστροφή στο στράτευμα θητείας.
Η αποτελεσματικότητα της επιλογής μειώνεται συνεχώς λόγω της χρόνιας υπογεννητικότητας
Για παράδειγμα, τα δύο τελευταία χρόνια για τα οποία έχει εκδώσει στατιστικά στοιχεία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το 2022 και το 2023, οι γεννήσεις αρρένων ήταν αντίστοιχα 39.305 και 36.662 και το σύνολο των γεννήσεων (άρρενες και θήλεις) ήταν 76.095 το 2021 και 71.455 το 2023. Δηλαδή, το συνολικό ετήσιο των γεννήσεων (άρρενες και θήλεις) είναι αριθμητικά όσο περίπου ήταν η ετήσια απόδοση κλάσης στρατευσίμων (άρρενες) τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το παράδειγμα περιγράφει το περίγραμμα της μοναδικής επί της ουσίας επιλογής: Είναι η μόνη που μπορεί να επιφέρει με ανεκτό κόστος ουσιαστικό αποτέλεσμα: 3×18, δηλαδή 18 μήνες υποχρεωτική θητεία για άρρενες και θήλεις, που θα υπηρετούν στην ηλικία των 18 ετών, χωρίς ύπαρξη αναβολής λόγω σπουδών. Επειδή λοιπόν πρόκειται για επιλογή που υπέχει μείζον πολιτικό και κοινωνικό κόστος και είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποτελεί ένα από τα «δώρα» που χρειάζεται η εθνική άμυνα από τον Αϊ-Βασίλη.
Σημαντικά παρεπόμενα αυτής της επιλογής είναι ότι, εφόσον γίνεται η πρέπουσα ατομική, τεχνική και τακτική εκπαίδευση, θα «παράγεται» ισχυρή αριθμητικά εκπαιδευμένη εφεδρεία. Αφετέρου, ότι το διάστημα των 18 μηνών είναι επαρκέστατο για την παράλληλη εκπαίδευση και την πιστοποίηση των στρατευσίμων σε δεξιότητες που μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο στον επαγγελματικό τους βίο.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι την όποια εξοικονόμηση προσωπικού πρώτης γραμμής συνεπάγεται η γενίκευση της επιχειρησιακής χρήσης μη επανδρωμένων αυτόνομων ή και τηλεχειριζόμενων χερσαίων, εναέριων, επιφανείας και υποβρύχιων οχημάτων, αντισταθμίζεται από τις πολύ αυξημένες απαιτήσεις λογιστικής υποστήριξής τους, αλλά και τη γενίκευση της δυνατότητας πλήγματος στο στρατηγικό βάθος των αντιπάλων, η αντιμετώπιση των συνεπειών του οποίου απαιτεί ανάπτυξη δυνάμεων σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου