Ο αγώνας για κυριαρχία στα ενεργειακά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου έχει φουντώσει ξανά με την ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.
Όπως σημειώνεται η Αίγυπτος θα μπορούσε να ωφεληθεί πολλά περισσότερα εάν συνάψει συμφωνία με την Τουρκία αντί με τους Έλληνες.
Σύμφωνα με τρέχοντα γεγονότα η κυβέρνηση της Κύπρου και η Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στο κοίτασμα Κρόνος στο τεμάχιο 6 και στο κοίτασμα Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 του ενεργειακού πεδίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενώ το 6ο τεμάχιο, που προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας- Κύπρου βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας, το ψευδοκράτος της τουρκοκυπριακής κοινότητας έδωσε άδεια στην TPAO για το οικόπεδο Αφροδίτη που βρίσκεται στο 12ο αγροτεμάχιο.
Έχει προταθεί ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή του Κρόνου, που έχει απόθεμα περίπου 85 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2026 ή το 2027, ενώ η παραγωγή στο αγροτεμάχιο Αφροδίτη, που έχει απόθεμα 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2031.
Εμπλέκονται ενεργειακοί γίγαντες

Όπως συνεχίζει η Milliyet, ενώ διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ENI, η TOTAL, η Shell και η Chevron έχουν επίσης ενταχθεί στο έργο, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνισαν ότι η συμφωνία ήταν «άκυρη» για την Τουρκία και έδωσαν το μήνυμα ότι «Ως Τουρκία, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που μας έδωσε η Εγγυητική συμφωνία ενάντια στις δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια του νησιού».
Ο Ογκουζάν Ακγιένερ, Πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικών Ενέργειας (TESPAM), δήλωσε σχετικά με την περιοχή του Κρόνου εντός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας, «μπορεί να υπάρχει απόθεμα 70 έως 80 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η ετήσια μέγιστη παραγωγή είναι 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πρέπει να παραδωθεί σε μια εγκατάσταση. Προσπάθησαν να το μεταφέρουν στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος έχει το πεδίο Ζορ. Βρίσκεται στην παραγωγή εδώ και χρόνια. Υπάρχουν μεγάλες επιφανειακές εγκαταστάσεις.
Η απόσταση από τον Κρόνο δεν ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. «Υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα στο κοίτασμα Ζορ, θα συνδέσουν το αέριο που θα παραχθεί εδώ με τις εγκαταστάσεις του κοιτάσματος Ζορ που λειτουργεί από την ENI», είπε.
Εάν η Τουρκία και η Αίγυπτος καταλήξουν σε συμφωνία…

Επισημαίνοντας ότι το θαλάσσιο οικόπεδο νούμερο 6 επικαλύπτεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας, ο Ακγιένερ είπε, «Αλλά το σημείο όπου βρίσκεται η δομή του Kronos δεν επικαλύπτεται. Εάν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία και δεν συνεργαστεί με την Κυπριακή Κυβέρνηση, το κοίτασμα Κρόνος θα ανήκει στην Αίγυπτο.
Μέρος της 6ης άδειας παραβιάζει την περιοχή της Τουρκίας και η δομή του Κρόνος παραβιάζει την Αίγυπτο.
«Εάν η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή, αυτή τη φορά αυτή η περιοχή θα εμπίπτει στην περιοχή της Αιγύπτου», είπε.
Θα απενεργοποιηθεί η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση;
Όταν ρωτήθηκε εάν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να μείνει εκτός εικόνας σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ακγιένερ είπε, «Η Κύπρος πρέπει να μείνει εκτός εικόνας ούτως ή άλλως. Η Κύπρος είναι ένα νησί στη μέση. «Δεν είναι στην πραγματικότητα νομικά δυνατό για την ελληνοκυπριακή διοίκηση να αξίζει τόσες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, αλλά προσπαθούν να το κάνουν τετελεσμένο», είπε.
Ο Ακγιένερ, ο οποίος τόνισε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως η χάραξη αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ήταν ασυνεπείς και δήλωσε ότι το κοίτασμα του Κρόνου θα παραβίαζε τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κατεχόμενη Κύπρο, είπε: «Μέχρι να γίνει μια συμφωνία μοντέλου λύσης δύο κρατών, οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα παντού στο νησί της Κύπρου».
Υπάρχουν επίσης οι ΗΠΑ και το Κατάρ
Σχετικά με την περιοχή της Αφροδίτης, που είναι ένα άλλο σκέλος του έργου, ο Ακγιένερ είπε, «Το ίδιο σύστημα δεν είναι έτοιμο για την Αφροδίτη αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορούν να πάρουν παραγωγή από την Αφροδίτη αυτή τη στιγμή.
Εξέφρασε την άποψή του ότι «ίσως μπορούν να κάνουν κάτι μέσω του Ισραήλ».
Ο Ακγιένερ, ο οποίος εξήγησε ότι η Exxon, γνωστή ως εταιρεία του αμερικανικού βαθέος κράτους, και το Κατάρ, αν και η εταιρεία άλλαξε το όνομά της, συμμετείχαν επίσης στο έργο, έδωσε προσοχή στο κόστος ανάπτυξης ενός υπεράκτιου κοιτάσματος όπως το Kronos, λέγοντας: «Μια πλατφόρμα κοστίζει 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια . «Ίσως 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για τη γεώτρηση αγωγού», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου