Ο χώρος, που θα ανοίξει τις πόρτες του στην Αθήνα το 2026, στοχεύει να αναδείξει την ελληνική υποβρύχια ιστορία μέσα από αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Στο ελληνικό έπος την Οδύσσεια , η θάλασσα είναι τρικυμιώδης, υπόκειται στις διαθέσεις του Ποσειδώνα.
Σήμερα, τα νερά που περιβάλλουν το αρχιπέλαγος προσελκύουν πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο , πολύ λιγότερο περιπετειώδεις από τον Οδυσσέα. Είναι γεμάτα θησαυρούς, αλλά σύντομα θα είναι προσβάσιμα χωρίς να εκτεθεί κανείς στην οργή των θεών χάρη στα εγκαίνια ενός μουσείου αφιερωμένου στις υποθαλάσσιες αρχαιότητες.
Τοποθετημένο στο λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα, αναμένεται να εγκαινιαστεί στα μέσα του 2026, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει ο ελληνικός Τύπος.
Αυτό το έργο στοχεύει να ανιχνεύσει περισσότερα από 3.000 χρόνια ναυτικής ιστορίας. «Ο ελληνικός λαός, ο ελληνικός πολιτισμός, ταυτίζεται με τη θάλασσα», τόνισε ο πρωθυπουργός, που επισκεπτόταν τον χώρο του μελλοντικού μουσείου.
«Σε αυτό το νέο μουσείο […] όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αυτήν την πολύ ισχυρή και συμβιωτική σχέση Ελλάδας-Θάλασσας».
Η Αθήνα στα άκρα
Ο χώρος, που σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ εκτιμάται ότι κοστίζει 50 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης ( δάνειο σε ευρωπαϊκές χώρες για αναζωογόνηση της οικονομίας), τόνισε ο Πρωθυπουργός, μια καλή κατά τον ίδιο απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αυτή η «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συμβάλλει σε μεγάλης κλίμακας έργα υποδομών και πολιτιστικών έργων» .
Ένα μουσείο μεγάλου μεγέθους
Υπό συζήτηση από το 2015, το έργο χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια για να υλοποιηθεί. Θα στεγαστεί σε ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο στον Πειραιά, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930. Η γκρίζα κατασκευή, καλυμμένη με γκράφιτι, επιλέχθηκε για τη στενή σύνδεσή της με τον θαλάσσιο κόσμο, καθώς το κτίριο εξυπηρετούσε λειτουργίες που σχετίζονται με τη λιμενική δραστηριότητα της περιοχής.
Αυτό το νέο πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα καλύπτει 26.000 τετραγωνικά μέτρα, θα προσφέρει ένα ταξίδι στους αιώνες, από την Αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ου αιώνα, εξετάζοντας επίσης σύγχρονα θέματα όπως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς.
Η κατασκευή αυτή εντάσσεται επίσης σε ένα μεγαλύτερο έργο εκσυγχρονισμού του Πειραιά, του κύριου λιμανιού της χώρας, και η κατασκευή του μουσείου συνοδεύεται από την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου, που προγραμματίζεται για το 2026, γράφει το δημοσίευμα της γαλλικής Liberation.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου