Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

Εθνοφυλακή και η “Ατζέντα 2030” (Μέρος Β’)


Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για την Εθνοφυλακή αναφέρεται στη εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής και τα κύρια σημεία του σχετικού Νόμου (μπορείτε να διαβάσετε το Α’ Μέρος ακολουθώντας τον ενεργό σύνδεσμο).

Γράφει ο υποστράτηγος ε.α. Κίμων Κωστής

Τον Νοέμβριο του 2019 εκπονήσαμε μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για την Εθνοφυλακή με την οποία ενισχύσαμε την αλληλεπίδραση των παρακάτω αλληλένδετων ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ με μεγάλο αριθμό στοχευμένων ενεργειών, δράσεων και πρωτοβουλιών με ΣΚΟΠΟ να ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ με τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ τους: πρώτον η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΤΕΘ για την ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ τους και δεύτερον οι παρακάτω ΣΤΟΧΟΙ ανά παράγοντα:

α. Βελτίωση της εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων.
β. Αύξηση της συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση.
γ. Αύξηση της στελέχωσης των ΤΕΘ με Εθνοφύλακες.
δ. Ανύψωση του ηθικού των Εθνοφυλάκων.
ε. Ενίσχυση των δεσμών της Εθνοφυλακής με το κοινωνικό σύνολο.

Η νέα αυτή προσπάθεια με την υλοποίηση πλέγματος δράσεων και πρωτοβουλιών, που στόχευαν στη βελτίωση της εκπαίδευσης και στην αύξηση του αριθμού τόσο του αριθμού αυτών που επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στην Εθνοφυλακή, όσο και του αριθμού των Εθνοφυλάκων που συμμετείχαν στην εκπαίδευση, είχε σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως φαίνεται από δείκτες και πλήθος των στατιστικών στοιχείων που συγκεντρώνονταν ανά ΤΕΘ και Σχηματισμό για κάθε παράγοντα (ποσοστό στελέχωσης και συμμετοχής, ηλικία Εθνοφυλάκων κ.λπ.) και προσέδωσε νέα δυναμική στο θεσμό.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο 2020, εν μέσω πανδημίας, επετεύχθη ρεκόρ συμμετοχής στην εκπαίδευση, που συμμετείχαν 8.401 «μάχιμοι» και αναγνωρίστηκε ότι: «Η συνεχής αναβάθμιση του θεσμού πυκνώνει με έμψυχο δυναμικό τις γραμμές της Εθνοφυλακής και ενισχύει τα γενικότερα σχέδια αμυντικής θωράκισης της χώρας». [6]

Καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια για τη θέσπιση 33 νέων κινήτρων, τόσο για την προσέλκυση περισσότερων στην Εθνοφυλακή, όσο και για την αύξηση της συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση, από τα οποία τελικά επιτεύχθηκαν τα 11.

Σημαντικότερα Σημεία του Νόμου για την Εθνοφυλακή

Για το νέο νόμο, παρά την εργώδη προσπάθεια από τον Ιούνιο του 2017, χρειάστηκαν 5 χρόνια και 8 μήνες για να προχωρήσει η διαδικασία για να καταστεί νόμος του Κράτους. Ο νόμος συνιστά τη ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εδώ και 40 έτη, διότι τον εκπονήσαμε με το σκεπτικό να αποτελέσει ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ για την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της Εθνοφυλακής, παρέχοντας ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, οι οποίες βελτιώνουν όλους τους παράγοντες της Στρατηγικής. Αυτό αποτυπώνεται στο άρθρο 1 του νόμου ως ΣΚΟΠΟΣ και στην Εισηγητική Έκθεση ως ΣΤΟΧΟΣ [7]. Τα σημαντικότερα σημεία του νόμου είναι τα εξής:

α. Οι Έφεδροι Αξιωματικοί, οι οποίοι ήταν επιστρατευτικά ενταγμένοι στις Μονάδες Εθνοφυλακής και εκπαιδεύονταν μόνο όταν τους καλούσαν για άσκηση ή μετεκπαίδευση, είναι πλέον Εθνοφύλακες, ενώ πριν Εθνοφύλακες ήταν μόνο οι Οπλίτες.

β. Διευρύνθηκαν τα όρια της περιοχής για τον ηπειρωτικό χώρο προκειμένου οι Μονάδες Εθνοφυλακής να μπορούν πλέον να στελεχωθούν από τους παρακάτω, με βάση τον τόπο διαμονής τους και την έδρα της Μονάδας:

(1) Από προσωπικό από την Εφεδρεία του ΣΞ, το οποίο δεν είναι ενταγμένο σε σχέδιο επιστράτευσης και διαμένει μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής ή σε άλλη, υπό την προϋπόθεση ότι ο τόπος διαμονής του απέχει από την έδρα της Μονάδας Εθνοφυλακής μέχρι 150 χιλ.

(2) Από εθελοντές ηλικίας άνω των 20 ετών από την ενταγμένη σε σχέδιο επιστράτευσης Εφεδρεία του ΣΞ, που διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής ή σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, υπό την προϋπόθεση ότι ο τόπος διαμονής τους απέχει από την έδρα της Μονάδας μέχρι 200 χιλ., κατόπιν αίτησής τους στην επιστρατεύουσα αρχή και έγκρισης της αποδέσμευσής τους από το ΓΕΣ.

(3) Από προσωπικό από την πλεονάζουσα Εφεδρεία των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), το οποίο διαμένει μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής ή μέχρι 150 χιλ. από την έδρα αυτής.

(4) Από πρώην Έφεδρους του ΣΞ, ηλικίας από 45 έως 67 ετών.

(5) Από γυναικείο προσωπικό σε εθελοντική βάση, το οποίο προέρχεται από την Εφεδρεία των ΕΔ και διαμένει μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής ή σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, υπό την προϋπόθεση ότι ο τόπος διαμονής του απέχει από την έδρα της Μονάδας Εθνοφυλακής μέχρι 150 χιλ.

γ. Αυξήθηκε το όριο ηλικίας των Εθνοφυλάκων στα 67 έτη, ενώ μέχρι τώρα ήταν τα 60 έτη. Άρα Εθνοφύλακες μπορούν να είναι από 20 έως και 67 ετών.

δ. Δόθηκε η δυνατότητα χρησιμοποίησης Εθνοφυλάκων με αποζημίωση, κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στις αποστολές των Μονάδων Εθνοφυλακής, ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούντο μόνο για τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

ε. Ορίστηκε ότι η εκτέλεση υπηρεσίας από τους Εθνοφύλακες δεν δημιουργεί σχέση εξαρτημένης εργασίας με το δημόσιο, το οποίο σημαίνει ότι οι Εθνοφύλακες που θα συμμετέχουν σε αποστολές με αποζημίωση, δεν θα φορολογούνται πλέον για την αποζημίωση και όσοι είναι άνεργοι θα συνεχίζουν να είναι γραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Τα αναφερόμενα ήταν πάγιο αίτημα των Εθνοφυλάκων και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίστηκε το εν λόγω φορολογικό και ασφαλιστικό ζήτημα των Εθνοφυλάκων.

στ. Επεκτάθηκε η πρόνοια που παρείχετο σε παθόντες Εθνοφύλακες κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και σε όσους συμμετέχουν εθελοντικά όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

ζ. Η εθελοντική συμμετοχή των Εθνοφυλάκων σε εκπαιδεύσεις και δράσεις εκτός Κυριακής πλέον γίνεται με έγκριση του ΓΕΣ, η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί σε κατώτερα κλιμάκια, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούσε έγκριση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) για μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου υποβολής των αιτημάτων από τα ΤΕΘ στο ΓΕΣ/Α5, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των Εθνοφυλάκων σε αυτές.

η. Καθορίστηκε ότι στους Εθνοφύλακες θα απονέμονται Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας και θα παρέχεται η δυνατότητα προαγωγής τους.

θ. Ρυθμίστηκαν ζητήματα Πολιτικού Προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες Εθνοφυλακής.

Σημειώσεις:

[6] Μάνος Χαραλαμπάκης, «Ρεκόρ προσέλευσης στην Εθνοφυλακή, παρά την πανδημία», https://www.tanea.gr/2021/04/08/greece/rekor-proseleysis-stin-ethnofylaki-para-tin-pandimia/, πρόσβαση 17 Φεβρουαρίου 2025
[7] «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης», https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/12186757.pdf?fbclid=IwAR1Ve8qg0fxlrH3xuRu85NEHaRprofDoE94x9XKTqkB7sglauv0LrqWR4Yk, σελ. 66, πρόσβαση 17 Φεβρουαρίου 2025

—————–

O Υποστράτηγος ε.α. Κίμων Κωστής στο βαθμό του Ταξιάρχου διετέλεσε Διευθυντής Εθνοφυλακής του ΓΕΣ από 6 Μαρ 17 έως 8 Μαρ 19 και από 8 Νοε 19 έως 11 Μαρ 22, συνολικά για 4 έτη και 4 μήνες [στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των 8 μηνών τοποθετήθηκε Διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α)]. Είναι κάτοχος με «Άριστα», 9,49, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πτυχιούχος του ίδιου Τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου, με βαθμό «Λίαν Καλώς», 8,23. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.) με βαθμό «Άριστα» και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) με «Λίαν Καλώς».

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου