Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

OI ΣΕΡΒΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΩΣ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ Β.ΚΟΣΟΒΟ/ΟΡΑΤΗ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Οι Σέρβοι Απομακρύνουν Μερικώς τα Οδοφράγματα – Ορατή κάποια Αποκλιμάκωση
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr 



Η απομάκρυνση κάποιων οδοφραγμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία έστησαν Σέρβοι στα τέλη Ιουλίου σε προσπάθεια να εμποδίσουν τις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου να αναλάβουν την λειτουργία των σημείων διέλευσης προς την κεντρική Σερβία, ξεκίνησε έπειτα από συμφωνία μεταξύ KFOR και του επικεφαλής του δήμου Ζουμπίν Ποτόκ, Σλάβισα Ρίστιτς.
Η περιοχή αυτή βίωσε σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και στρατιωτών την προηγούμενη βδομάδα, όταν η KFOR επιχείρησε να απομακρύνει μέρος των οδοφραγμάτων. Το επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 23 στρατιωτών της KFOR και αρκετών δεκάδων Σέρβων.
Ο Σέρβος υφυπουργός του υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε στους SETimes πως αποτέλεσε «σοφή κίνηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου η οποία κατευνάζει την κατάσταση».

Σημείωσε ωστόσο, πως πλέον είναι σημαντικό για την KFOR να τηρήσει επίσης τη συμφωνία και τόνισε πως αυτή είχε χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών έχοντας «πάρει το μέρος της Πρίστινα» σε αρκετές περιπτώσεις.
Η απόφαση των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου χαιρετίστηκε με ανακούφιση στο Βελιγράδι. «Η συμφωνία αποτελεί θετική κίνηση η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των οδοφραγμάτων. Είναι καλή ένδειξη και καλή αρχή για εξομάλυνση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε ο υπουργός της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς.
Για το θέμα ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Γιέλκο Κατσίν δήλωσε ότι «Η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο που ξεκίνησε σήμερα δημιουργεί συνθήκες για τα κράτη που είχαν εναντιωθεί στην υποψηφιότητα της Σερβίας να αλλάξουν γνώμη πριν τη Σύνοδο της ΕΕ την Παρασκευή 09 Δεν 2011″. Βέβαια κάποιοι θεωρούν την κίνηση ως την αρχή απομάκρυνσης όλων των οδοφραγμάτων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αποτελεί απλά κίνηση τακτικής εν όψει της προσεχούς Συνόδου της ΕΕ.
Η KFOR χαρακτήρισε και αυτή από την πλευρά της την κίνηση ως «βήμα προόδου», ωστόσο επισήμανε πως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η ελευθερία της μετακίνησης. Τόνισε δε ότι «η KFOR δεν κρίνει τους συμμετέχοντες στα οδοφράγματα μόνο βάσει του τι αναφέρουν, αλλά βάσει του τι θα πράξουν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν σωροί με χαλίκια σε Μπρνιάκ (Πύλη 31) και Γιαρίνιε (Πύλη 1) και στα Σερβικά εδάφη, τα οποία παρακωλύουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών».
Φαίνεται πως οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά και την απαίτηση του Προέδρου Τάντιτς για άρση των οδοφραγμάτων, επιδιώκουν να μην χρεωθούν την ευθύνη για μια πιθανή αποτυχία της Σερβίας στη λήψη καθεστώτος υποψήφιας χώρας, ενώ παράλληλα θέλουν να βελτιώσουν και τις σχέσεις τους με το Βελιγράδι. Διότι εν τέλη θα λέγαμε ότι είναι άδικο να κατηγορούν την επίσημη Σερβία ότι δεν ενδιαφέρεται γιαυτούς, απλά πρέπει να δεχθούν αυτό που ο επικεφαλής των συνομιλιών με την Πρίστινα είχε τονίσει σε δηλώσεις του, ό,τι θα επιδιώξουμε πλέον όχι το επιθυμητό αλλά το εφικτό. Το δε εφικτό είναι τα τέσσερα σημεία που καθόρισε ο Πρόεδρος Τάντις και αυτά είναι: ειδικό καθεστώς για το βόρειο Κόσσοβο, προστασία των σερβικών εκκλησιών -μονών και άλλων θρησκευτικών τόπων και μνημείων, εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων που διαβιούν νότια του ποταμού Ιμπάρ, καθώς και τη διευθέτηση του θέματος των περιουσιακών στοιχείων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Είναι δύσκολο να πούμε εάν η επιτευχθείσα συμφωνία για τα σημεία διέλευσης, που πρόσφατα σας παρουσιάσαμε, καθώς και αυτή η καλή διάθεση απομάκρυνσης των οδοφραγμάτων (ορισμένων προς το παρόν από αυτά), θα είναι αρκετά για την υποψηφιότητα, καθώς απότι φαίνεται αυτό θα το καθορίσει πιθανότατα μόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας ηγείται στους περισσότερους περιοριστικούς όρους για τη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου