Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
07.12.2011.
 Οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου έχουν δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανεμπόδιστες συγκοινωνίες σε όλους τους αυτοκινητόδρομους στο μέρος αυτό του Κοσσυφοπεδίου, όμως, οι ίδιοι συνέχισαν να εφημερεύουν δίπλα σε τέσσερα οδοφράγματα – στους τόπους Rudare, Zupče, Jagnjenica, και κοντά στη μεγάλη γέφυρα υπεράνω του ποταμού Ibar, που χωρίζει το νότιο από το βόρειο μέρος της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Στα οδοφράγματα που δεν έχουν παραμεριστεί ακόμα, τα οχήματα χρησιμοποιούν μια λωρίδα για να περάσουν. Οι Σέρβοι πολίτες εφημερεύουν και παραπέρα δίπλα στα οδοφράγματα επειδή οι ίδιοι εναντιώνονται στην άφιξη Αλβανών τελώνων από την Πρίστινα στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις, που χωρίζουν το βόρειο Κοσσυφοπέδιο από το υπόλοιπο μέρος της Σερβίας.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΙΛΟΒΙΤΣ
07.12.2011.
 «Οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου επιδοκίμασαν τη συμφωνία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με εκπροσώπους των δυνάμεων KFOR για την άρση των οδοφραγμάτων κοντά στο χωριό Jagnjenica»,- δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Zvečan, κ. Dragiša Milović, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της σερβικής εθνικής κοινότητας από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο με εκπροσώπους της Διοίκησης των δυνάμεων KFOR, της αποστολής UNMIK, του ΟΑΣΕ και της αποστολής Euleks. Τέλος, ο κ. Milović δήλωσε πως όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν από κοινού πως τα προβλήματα που προκύπτουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να λύονται με φιλειρηνικά μέσα και με διαπραγματεύσεις. «Είναι απαράδεκτη κάθε χρήση βίας, και όλα τα ανοιχτά και επίμαχα ζητήματα πρέπει να λύονται με διάλογο»,- τόνισε ο κ. Milović.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
07.12.2011
«Η Σερβία εκφράζει τοποθέτηση υπέρ της επίτευξης γρήγορης λύσης του ζητήματος των προσφύγων και των διασκορπισμένων ατόμων, καθώς και να οργανώσει η ίδια, τον Απρίλιο του προσεχούς έτους του 2012, από κοινού με τα κράτη της τριγύρω περιοχής, τη διάσκεψη των δωρητών για την περίθαλψή τους»,- δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić. O ίδιος υπέδειξε, στο διάλειμμα της υπουργικής διάσκεψης της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, αφιερωμένη στα προβλήματα των προσφύγων και των απάτριδων, και την ύπαρξη του προβλήματος των 200 χιλιάδων διασκορπισμένων ατόμων από το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία τώρα βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Σερβίας. Η ίδια διάσκεψη της Γενεύης οργανώθηκε μέσα στο πλαίσιο της επισήμανσης 60 χρόνων ψήφισης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, και 50 χρόνων υπογραφής της της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη μείωση του αριθμού των απάτριδων.
 
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΤΑΡΚΕΤ¨ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
07.12.2011
Η επιχείρηση «Tarket» από τη σερβική πόλη Μπάτσκα Παλάνκα έλαβε φέτος το βραβείο που απονέμεται, από μέρους των παραγόντων του σερβικού Πρακτορείου ξένων επενδύσεων και προώθησης των εξαγωγών – ΣΙΕΠΑ, στον καλύτερο εξαγωγέα. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε, στην επίσημη τελετή στο Βελιγράδι, ότι η Κυβέρνηση της Σερβίας ενδιαφέρεται ζωτικά να υποστηρίξει όλους τους εξαγωγείς, καθώς και ότι εδώ πρόκειται για νέο μοντέλο ανάπτυξης της Οικονομίας της χώρας μας, που είχε αρχίσει πριν από μερικά χρόνια. Επιπλέον, ο κ.Cvetković ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο όγκος των εξαγωγών της Σερβίας εμφανίζει, κατά τα δύο με τρία τελευταία χρόνια, αξιόλογη αύξηση, και ότι μόνο κατά τους εννιά περασμένους μήνες του τρέχοντος έτους ο όγκος των εξαγωγών της Σερβίας στις χώρες του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 25 τοις εκατό συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Τέλος, ο κ. Cvetković ανέφερε ότι η επιχείρηση «Tarket» κέρδισε το εν λόγω βραβείο επειδή η αξία των εφετεινών εξαγωγών της στις αγορές της Ευρώπης έχει ξεπεράσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και επειδή κατά το τρέχον έτος του 2011 η ίδια επιχείρηση δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΖΕΛΙΤΣ
07.12.2011
«Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και οι τράπεζες έχουν διαθέσει το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων»,- δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Božidar Đelić, στο διάλειμμα της συνάντησης της Επιτροπής για το επενδυτικό πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λουξεμβούργο, και πρόσθεσε λέγοντας ότι το εν λόγω ποσό παρέχει δυνατότητες σε πολλά άτομα που επιθυμούν να ασχολούνται με οικονομικά θέματα να παραμείνουν στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Đelić εξήγησε ότι στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων πρόκειται να λάβουν μέρος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναστύλωσης και Ανάπτυξης, και ότι τα εν λόγω χρηματικά μέσα θα μοιραστούν σε τρία ταμεία – για τις καινοτομίες, την ανάπτυξη και για την παροχή εγγυήσεων. Ο κ. Huber Kotonji, επικεφαλής του Τμήματος υπεύθυνου για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ότι εδώ πρόκειται για βάση, καθοριστικής σημασίας, η οποία θα έπρεπε να εμψυχώσει ακόμα περισσότερο τον τομέα των καινοτομιών και να δώσει δυνατότητες για ερχομό μεγαλύτερου αριθμού ξένων επενδυτών.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΙΡΙΤΣ
07.12.2011
«Η Σερβία αξίζει, σίγουρα, από οικονομικής άποψης, να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,- δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας Σερβίας, κ. Nebojša Ćirić, και ανέφερε, επίσης, ότι οι 170 περίπου συμμετέχοντες του Γερμανο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν θετικές εμπειρίες και γνώμες σχετικά με την καταβολή επενδύσεων στη Σερβία από πολλούς Γερμανούς επιχειρηματίες, που εργάζονται στη χώρα μας, οι οποίοι τόνισαν ρητά πως, από οικονομικής άποψης, η Σερβία αξίζει απόλυτα να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος αναφέρουμε ότι κατά την παρούσα στιγμή στη Σερβία λειτουργούν 400 περίπου γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν σε εργασία 20 χιλιάδες άτομα.

 
Ο Κ. ΤΖΕΛΙΤΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
07.12.2011
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Božidar Đelić, συνηγόρησε σήμερα στο Λουξεμβούργο ώστε ένα μέρος των χρηματικών μέσων που προορίζονται για την υλοποίηση ορισμένων επενδυτικών προγραμμάτων να στραφεί προς τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, όσον αφορά τους οδικούς και τους σιδηροδρομικούς άξονες που έχουν ευρωπαϊκή σημασία. «Αυτό θα έδειχνε πως η ιδέα για την ενωμένη Ευρώπη παραμένει να είναι σώα και υγιής»,- δήλωσε ο κ. Đelić, λαμβάνοντας μέρος στη συνάντηση της Επιτροπής για το επενδυτικό πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο. Στην ίδια συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι όλης της τριγύρω περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, που εκπροσωπήθηκε με σήμα «Το ψήφισμα υπ’αριθμόν 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ
07.12.2011
Ο γενικός γραμματέας του NATO, κ. Anders Fog Rasmusen, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα για την ενωμένη διαχείριση των συνοριακών διαβάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί καλή είδηση, και τόνισε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρος στη βελτίωση των σχέσεων στην τριγύρω περιοχή, και των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει οφέλημο όχι μόνο για την τριγύρω περιοχή, αλλά και για τις ευρω-ατλαντικές δομές. Επιπλέον, ο κ. Rasmusen προέβη στη δήλωση αυτή εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στις Βρυξέλλες, στην οποία πρόκειται να διεξαχτεί συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο ίδιος είπε πως κατά την παρούσα στιγμή άρονται τα οδοφράγματα που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στους αυτοκινητόδρομους, και παρατήρησε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα για να διασφαλιστεί η ελευθερία κυκλοφορίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
07.12.2011
«Είναι απαραίτητο η εκπροσώπηση της Πρίστινας στα περιφερειακά φόρουμ να γίνει ασύμετρη και σε συνάφεια με τις ρυθμίσεις του Συντάγματος της Σερβίας, και επίσης και σε συνάφεια με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ»,- δήλωσε ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών της Κυβέρνησης της Σερβίας στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, ο οποίος είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Ευρωπαίο μεσολαβητή, κύριο Robert Kuper μέσω της βίντεο σύνδεσης. Επίσης, ο κ. Stefanović ανέφερε πως είχε ακούσει από τον κύριο Kuper μερικές λύσεις, όμως και ότι ούτε μία από τις λύσεις δεν είναι σε συνάφεια με το διεθνές δίκαιο και με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244, πράγμα λόγω του οποίο σ’αυτές τις συνομιλίες δεν επιτεύχθηκε καμία συγκεκριμένη συμφωνία, πάντως, εκφράστηκε επιθυμία να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Τέλος, ο κ. Stefanović ανέφερε ότι οι Αρχές του Βελιγραδίου έχουν τηρήσει όλους τους όρους που απαιτούνται και που αναφέρονται στο κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κατέληξε λέγοντας ότι τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνει την αίτηση της Σερβίας για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ
07.12.2011
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Ban Ki Mun, επιδοκίμασε τη συμφωνία ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα για κοινό έλεγχο των διοικητικών συνοριακών διαβάσεων στο Κοσσυφοπέδιο. O ίδιος εκτίμησε ότι αυτό το επίσημο κείμενο, όπως και όλες οι άλλες συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ως τώρα στον διάλογο των Βρυξελλών ανάμεσα σε εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, ο κ. Ban εξέφρασε προσδοκίες ότι η συμφωνία για τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις θα δημιουργήσει δυνατότητες για την παραπέρα εξομάλυνση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και για την αποκατάσταση της ελευθερίας κυκλοφορίας, με φιλειρηνικό τρόπο. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού κάλεσε όλες τις ενεχόμενες στη σύρραξη πλευρές να απόσχουν από κάθε μονόπλευρη πράξη, να υποστηρίξουν ενεργά τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των εντάσεων και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ glassrbije 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου