Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ - Καυτή η επόμενη μέρα

 Του Ανδρέα Καρύδη από το alithia

Οι εκλογές ολοκληρώνονται σήμερα, ο λαός θα αναδείξει τον άνθρωπο που θα χειριστεί τις τύχες του τόπου για την επόμενη δύσκολη πενταετία, καθώς τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αδυναμίες της απερχόμενης κυβέρνησης έφεραν τον τόπο στο χείλος της κατάρρευσης.
Πέραν αυτού, η απερχόμενη κυβέρνηση επέδειξε ατολμία και ευθυνοφοβία, κωλυσιεργώντας ώστε να μην γίνει η υπογραφή του μνημονίου από την ίδια λες και δεν είναι αυτή που κάλεσε την τρόικα, διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε μαζί της τους σκληρούς όρους της δανειακής σύμβασης της Κύπρου.

Ο νέος ηγέτης που θα εκλεγεί σήμερα, με το καλημέρα καλείται όχι απλώς να βουτήξει στα βαθιά αλλά να διασχίσει και τον ωκεανό καθώς πλέον θα πρέπει να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό τα εμπόδια που υπάρχουν ώστε να ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση. Άλλωστε τα άδεια ταμεία της Κύπρου δεν επιτρέπουν την παραμικρή καθυστέρηση.
Τα εμπόδια που θα κληθεί να ξεπεράσει άμεσα η νέα κυβέρνηση του τόπου έχουν να κάνουν με τις Γερμανικές ενστάσεις στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, θέμα το οποίο φαίνεται να μπλέκεται και στα προεκλογικά της Γερμανίας και απειλεί να οδηγήσει την ολοκλήρωση του Κυπριακού μνημονίου το φθινόπωρο.
Είναι ακόμη η αντιμετώπιση των κατηγοριών που εκτοξεύονται εναντίον της Κύπρου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που πλέον βρίσκεται στον κλοιό του Eurogroup και τις αξίωσης για έλεγχο από ιδιωτική εταιρεία.
Πέραν αυτών είναι και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους το οποίο με βάση τα όσα συμφώνησε η απερχόμενη κυβέρνηση συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών Οργανισμών.
Ένα θέμα που εξαρτάται από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όπως αυτές καταγράφηκαν από την Pimco, η έκθεση της οποίας πυροδότησε έντονες αντιδράσεις καθώς τις ανέβασε στα ύψη λόγω των στοιχείων που της δόθηκαν για τα οποία τα πυρά στρέφονται σε Κεντρική Τράπεζα, Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ καθώς επικρίνονται ότι σκόπιμα φούσκωσαν τις ανάγκες προκειμένου να στηρίξουν την κυβερνητική-Ακελική θεωρία που θέλει να αποδώσει την αποκλειστική ευθύνη για την σημερινή κατάντια της οικονομίας μόνο στις τράπεζες.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το κεφάλαιο της συμμετοχής της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, θέμα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων της Μόσχας με το Eurogroup, αλλά και το θέμα του φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των εσόδων που θα προκύψουν.
ΜΠΛΕΞΙΜΟ
Το δύσκολο σκηνικό στο οποίο φαίνεται να μπλέχτηκε το Κυπριακό μνημόνιο καταδεικνύουν οι διάφορες αντικρουόμενες δηλώσεις, δημοσιεύματα, εκτιμήσεις και αναλύσεις, που τοποθετούν την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου από το δεύτερο 15νθήμερο του Μάρτη μέχρι και την περίοδο μετά τις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ,που εκτιμούν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο και εν δυνάμει απειλή για την ηρεμία που φαίνεται να έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα στην ευρωζώνη, ζητούν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μνημόνιο.
Ακόμη οίκοι αξιολόγησης, όπως ο Standard and Poor's τις προηγούμενες ημέρες και οι Moody's προηγουμένως, επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο χρεωκοπίας της Κύπρου καλώντας τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν δράση για να αποφευχθεί πιθανή αναταραχή στα χρηματοπιστωτικά συστήματα ευάλωτων χωρών.
Στο προσκήνιο έρχονται και οι προϋποθέσεις που φαίνεται να θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου όπως αυτές καταγράφηκαν με τις δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και έλεγχοι για ξέπλυμα από ιδιωτικό οίκο.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Ενδεικτική των τεράστιων δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει η ολοκλήρωση του Κυπριακού μνημονίου είναι και η έκθεση της JP Morgan με τον τίτλο «Κύπρος: Ο αναίμακτος πόλεμος τελειώνει, τώρα για το δύσκολο μέρος». Η JP Morgan, που θεωρεί πολύ πιθανή την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη, σημειώνει ότι μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει το δύσκολο μέρος των διαπραγματεύσεων για υπογραφή μνημονίου.
Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για έγκριση του πακέτου της Κύπρου βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, όπου τα κοινοβούλια δεν πρόκειται να εγκρίνουν στήριξη από τον ESM.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Βερολίνο σημειώνοντας ότι, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στο να δεσμευτεί σε ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου ενόψει των εκλογών Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο η δανειακή σύμβαση της Κύπρου να ολοκληρωθεί μετά τον Σεπτέμβριο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη συμφέρει πολιτικά τη Μέρκελ.
Το κυπριακό πακέτο για να περάσει από τη γερμανική βουλή θα χρειαστεί τη στήριξη του κύριου αντιπάλου της Μέρκελ, των Σολιαδημοκρατών (SPD) που θεωρούν ότι βρήκαν ένα καλό αντίβαρο απέναντι της. Φωνές αντίθεσης δεν αναμένεται να εκφραστούν μόνο από τη γερμανική αντιπολίτευση αλλά και από τη συμπολίτευση.
Η JPMorgan εκτιμά πάντως ότι η κ. Μέρκελ θα επιχειρήσει να κρατήσει το θέμα της Κύπρου χαμηλά στην πολιτική της ατζέντα και να το αναδείξει όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.
ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η υπόθεση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο σημείο, η ολοκλήρωση της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εντός και εκτός Κύπρου.
Ένα σκηνικό ζοφερό που καταδεικνύει ότι, ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να ανοίγει πόρτες, να συζητά και να κλείνει θέματα, να παίρνει αποφάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι μια κυβέρνηση που θα συνεχίζει την απαράδεχτη τακτική του «στύλλον, στύλλον άνεση».
Μια κυβέρνηση που να εμπνέει εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μια κυβέρνηση που να δείχνει ότι ξέρει τι ζητά και είναι πρόθυμη να τηρήσει τα όσα συμφωνεί και όχι μια κυβέρνηση που τα στελέχη της να ερμηνεύουν διαφορετικά τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ή να μαδάει μαργαρίτες, αν θα υπογράψει η όχι το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου