Με απόσυρση της τροπολογίας για τη μεταβίβαση των στοιχείων των
κυπριακών τραπεζών, αλλά χωρίς υιοθέτηση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για
ακύρωση της ρύθμισης για τα δάνεια στα κόμματα, υπερψηφίστηκε στην
Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την σύσταση γραφείου Ελληνικής
Προεδρίας στο υπουργείο των Εξωτερικών.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δήλωσαν «παρόντες» επί της αρχής, ενώ την εναντίωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Η σημερινή συνεδρίαση, χαρακτηρίστηκε από την αντιπαράθεση μεταξύ
κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σε σχέση με την επίμαχη ρύθμιση που
προέβλεπε απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών, για δάνεια σε νομικά
πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα.Η τροπολογία προέβλεπε βεβαίως την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, μονάχα υπό την προϋπόθεση της διαβεβαίωσης εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, πως «τηρήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις» - η πρόβλεψη αυτή ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή και σήμερα να μεταπείσει την αντιπολίτευση για τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Με την τροπολογία να έχει καταψηφιστεί τα ξημερώματα της Παρασκευής μονάχα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που ήταν παρόντες από πλευράς αντιπολίτευσης, (αλλά χωρίς φανερή γνώση του περιεχομένου της), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει προχθές ονομαστική ψηφοφορία, την οποία απέρριψε το Προεδρείο της Βουλής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε εχθές καταθέτοντας δική της (εκ των πραγμάτων εκπρόθεσμη) τροπολογία, με την οποία καταργείται η επίμαχη ρύθμιση και δίνεται η δυνατότητα ελέγχου όλων των δανειακών συμβάσεων των κομμάτων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον εκπρόσωπό του Δ. Παπαδημούλη, ήταν «να μην μπορεί ο καλοπληρωμένος συνήγορος του τραπεζίτη, να πετύχει καλύτερη αντιμετώπιση για τα θαλασσοδάνεια σε ένα δικαστήριο».
- «Δεν συμφωνούμε με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώ τη δική σας αρχή να μην εισάγουμε άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας.
- «Δεν ντρεπόμαστε λίγο;» απάντησε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαδημούλης, για να αξιώσει στη συνέχεια, να διευκρινίσει η κυβέρνηση και κατά προτίμηση ο υπουργός Ανάπτυξης, «ποιοί έγραψαν την τροπολογία, ποιοί την ενέκριναν, ποιός έδωσε εντολή να υποβληθεί και ποιοί ζήτησαν από τον κ. Χατζηδάκη να πει «ναι», ποιούς περιλαμβάνει και ποιούς επιδιώκει να αθωώσει. Να μας πει για ποιόν λόγο ορίζει η τροπολογία, ότι όσοι έδωσαν αυτά τα δάνεια που αφορούν κόμματα, θυγατρικές τραπεζών, δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας...»
- «Η τροπολογία δεν αφορά μόνον τα κόμματα» παρενέβη αργότερα η Σοφία Βούλτεψη για λογαριασμό της ΝΔ. «Πλησιάζει η 21η Απριλίου και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε διαρκώς για τα κόμματα. Βεβαίως τα κόμματα πήραν δάνεια, αλλά τα δάνεια όλων των κομμάτων (και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) εξυπηρετούνται - και δεν καταλαβαίνω τη δαιμονοποίηση. Πρόκειται ουσιαστικά για δαιμονοποίηση της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας...» παρατήρησε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της ΝΔ.
Στη δική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε πως το κόμμα του στηρίζει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, και παρατήρησε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στο σύνολό του, υπερψηφίστηκε προχθές μονάχα από την Νέα Δημοκρατία, καθώς οι εκπρόσωποι και εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν τοποθετήθηκαν καθόλου επί του συνόλου. «Μονάχα ο κ. Κακλαμάνης είπε όχι» σημείωσε ο κ. Μαριάς.
- «Με την αρχή της δεδηλωμένης, όποιος διαφωνεί το δηλώνει - και κατά τα άλλα τεκμαίρεται ότι υπάρχει συμφωνία» απάντησε η Σοφία Βούλτεψη.
- «Να βάλετε το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ο καθένας να είναι υπεύθυνος για το τι ψηφίζει. Όποιος θέλει να ψηφίσει, ας είναι εδώ στις 2 η ώρα τη νύχτα!» κάλεσε την κυβέρνηση ο Νότης Μαριάς.
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «επικοινωνιακό σώου» και παρατήρησε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πως σήμερα «δεν έχετε φέρει καν τους βουλευτές σας». Στην παρατήρηση δε, του Δ. Παπαδημούλη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει με νέα, εμπρόθεσμη ρύθμιση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τον προκάλεσε να το πράξει: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Φέρτε το! Σας προκαλώ!». Ο ίδιος ο Απόστολος Κακλαμάνης εγκάλεσε με τη σειρά του την αντιπολίτευση για «έλλειψη υπευθυνότητας», καθώς την ώρα που υπερψηφίστηκε η επίμαχη ρύθμιση, δεν αντέδρασαν με ονομαστική ψηφοφορία. Ο ίδιος πρότεινε ως διέξοδο μια άλλου είδους τροπολογία μετά την δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ, που να ακυρώνει την πρώτη «από τη στιγμή που ίσχυσε». Μια τέτοια ακριβώς (αλλά εκ των πραγμάτων εκπρόθεσμη) τροπολογία, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι εξάλλου και η Χρυσή Αυγή.
Το νομοσχέδιο για το γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας
Το νομοσχέδιο για το γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας, συνάντησε την
καχυποψία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες
διαδικασίες διαχείρισης των εξόδων της Προεδρίας εκ μέρους του γραφείου,
με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών,
στόχοι της Προεδρίας, θα είναι «η ανάπτυξη και η απασχόληση,
η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και η θωράκιση της ΟΝΕ, καθώς
και η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ανθρώπινης
κινητικότητας, που περιλαμβάνει ασφαλώς και τη διαχείριση του μεγάλου
θέματος της μετανάστευσης». Όπως διευκρίνισε ο κος Κούρκουλας, «η Προεδρία οφείλει να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό δράσεων - πάνω από 150 συναντήσεις και 12000 διανυκτερεύσεις στη χώρα μας. Βεβαίως δεν υπάρχουν Διασκέψεις Κορυφής των κρατών-μελών, καθώς με το νέο σύστημα, γίνονται στις Βρυξέλλες. Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε τον ελάχιστο αριθμό τέτοιων συναντήσεων υπό το πρίσμα της λιτότητας που διέπει την Προεδρία μας. Λιτή και αξιοπρεπής. Αυτό επιτάσσουν οι καιροί».
Το ΚΚΕ δια του αγορητή του Γ. Λαμπρούλη, εξέφρασε την εναντίωσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Με την ανάληψη της Προεδρίας εκ μέρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπαίνει η ταφόπλακα σε ό,τι έχει μείνει όρθιο στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των εργαζόμενων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής. Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχαήλ Αρβανίτης-Αβράμης, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν οφελήθηκε σε τίποτε από την ένταξή της στην Ε.Ε., και παρατήρησε πως «μετά την αγγλική γλώσσα, θα γίνει επίσημη γλώσσα η γερμανική και μετά βεβαίως η εβραϊκή, γιατί με την πολτοποίηση της Ευρώπης θα κυβερνούν αυτοί».
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου