Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Έσβησε σε ηλικία 95 ετών ο Γλαύκος Κληρίδης-Την ερχόμενη Τρίτη θα τελεστεί η κηδεία

Λευκωσία: Ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους λύγισε η καρδιά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος έχασε πριν από μία ώρα περίπου την πιο δύσκολη μάχη, τη μάχη για τη ζωή. Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου ανακοίνωσε ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, o oποίος ανέφερε "ο μεγάλος ηγέτης έφυγε στις 6:20 μ.μ. σήμερα". Δίπλα του, όταν "έφυγε", ήταν η κόρη του Καίτη Κληρίδη και ο γαμπρός του Κώστας Σιαμμάς.

Στο μεταξύ, Υπουργικό Συμβουλίο συγκάλεσε για αύριο το πρωί ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου. Το Υπουργικό θα κηρύξει τριήμερο πένθος, ενώ η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη θα τελεστεί την ερχόμενη Τρίτη, δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Τεράστιο είναι το βάρος της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εκφράζει βαθύτατη θλίψη και συγκλονισμό για το χαμό του Γλαύκου Κληρίδη αλλά ταυτόχρονα δηλώνει πως αισθάνεται περήφανος που υπηρέτησε πλάι του.


«Με βαθύτατη οδύνη και συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτει, «υπήρξε σε όλη του στην ιστορική διαδρομή ένας πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας που πέτυχε να υπηρετήσει μακρόπνοα πολιτικά οράματα».

Ήταν παρών, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σε όλους του αγώνες, όχι μόνο της μικρής μας πατρίδας, αλλά και την ανθρωπότητας».

«Υπηρέτησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρών στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-’59 και υπήρξε κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «στα τραγικά χρόνια της εθνικής διχόνοιας, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ψύχραιμος, ο συναινετικός και μετριοπαθής ηγέτης που κράτησε τον εαυτό του μακριά και υπεράνω από τις διαμάχες και τους ανταγωνισμούς».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Γλαύκος Κληρίδης «ανασυγκρότησε το κράτος από τα συντρίμμια της εθνικής τραγωδίας του 1974, βάζοντας τη σφραγίδα του στην εδραίωση της Δημοκρατίας».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη για δύο θητείες Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία παρέδωσε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εκφράζει «τη βαθύτατη θλίψη και το συγκλονισμό μου για το χαμό του». Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει, «αισθάνομαι περήφανος που υπηρέτησα πλάι του».

«Το βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε ο άνθρωπος και ο πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης είναι τεράστιο», επισημαίνει.

Αναφέρει ότι έχει ήδη εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του και ειδικά προς την κόρη του Καίτη», προσθέτοντας ότι «η σκέψη μας θα είναι μαζί τους αυτές τις δύσκολες στιγμές».

«Διακόπτω αμέσως το ταξίδι μου στη Σρι Λάνκα και επιστρέφω το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο», αναφέρει τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου

Βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερώφ Νεοφύτου.

«Είμαι βαθιά συγκινημένος. Είμαι βαθιά συγκλονισμένος», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου. «Έφυγε ο μεγάλος μας ηγέτης. Το έργο του, η πολιτική του φιλοσοφία και το ήθος του είναι για όλους μας παρακαταθήκη» είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ αύριο στις 11πμ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς

«Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε «αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων».

«Μετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος».
«Διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό και υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του».

«Εκφράζω βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του», καταλήγει η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Το ιστορικό του πρώην ηγέτη της Κύπρου

Ο 95χρονος Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική "Ευαγγελίστρια" στη Λευκωσία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, χωρίς μηχανική υποστήριξη και απλά του χορηγούνταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μάλιστα μη αναστρέψιμη.

Ο πρώην Πρόεδρος είχε εισαχθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για νοσηλεία, ενώ υπεβλήθη και σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για διάφορα προβλήματα υγείας που κατά καιρούς παρουσίαζε και η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη λόγω και της προχωρημένης ηλικίας.

Τις τελευταίες ώρες βρίσκονταν στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη η θυγατέρα του Καίτη Κληρίδη, συγγενείς, φίλοι και στενοί συνεργάτες.



Ποιος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης

Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη.

Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αγγλία, όπου σπούδασε νομικά στο "Kings College" του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. το 1948.

Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

Κατά την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κατατάγηκε, το 1939, στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες. Με Βασιλικό Διάταγμα το όνομά του δημοσιεύθηκε στο "London Gazette" διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για μια εξαίρετη υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Επίσης, ετοίμασε φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976.

Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 για να μελετήσει το Κυπριακό πρόβλημα.

Στις 23 Ιουλίου 1974, υπό τραγικές για την Κύπρο συνθήκες, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος, ως γνωστό, είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή.

Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα. Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος.

Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον κ. Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές.

Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος.

Με την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου.

Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Η Κατάθεση μου" σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο "Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 - 2003".

Εκτός από την Ελληνική, κατέχει άριστα την Αγγλική γλώσσα.

Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη και έχει μια κόρη, την Καίτη Κληρίδη, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.













ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου