Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τι συντάξεις δικαιούνται όσοι «βγουν» από το 2015

Τι συντάξεις δικαιούνται όσοι «βγουν» από το 2015
Ανατροπές για όλους τους εργαζόμενους φέρνει το νέο ασφαλιστικό το οποίο θα έχει ως βάση τη σύνταξη των 360 ευρώ, την οποία μόνο αυτή θα χρηματοδοτεί και θα εγγυάται το κράτος από το 2015 και μετά.
Το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία σύμφωνα με το νόμο 3863/10 εισάγεται στο ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει στα Ταμεία τους.
Το σχέδιο για την εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά το ποσό των 360 ευρώ θα είναι διαφορετικό και θα εξαρτάται αφενός από τα έτη ασφάλισης και αφετέρου από το συνολικό χρόνο παραμονής των εργαζομένων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Ποιες ρυθμίσεις προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος 3863/10 και οι οποίες πρόκειται να εξειδικευτούν στο προσεχές διάστημα, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα εφαρμοστεί ως εξής:
- Για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από το 2011 και μετά και θα συνταξιοδοτηθούν με ελάχιστο χρόνο 15 έτη ασφάλισης, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της βασικής σύνταξης, δηλαδή 360 ευρώ, αλλά στα 67 και πιθανώς με συνυπολογισμό εισοδηματικού κριτηρίου.
- Για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά, θα χορηγείται αναλογία της βασικής των 360 ευρώ για τα χρόνια ασφάλισης που έχουν από το 2011 και μετά και επίσης αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει από το 2011 και μετά. Το κυρίως τμήμα της σύνταξης θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι για τα χρόνια ασφάλισής τους μέχρι το 2010.
- Για όσους συνταξιοδοτούνται τα έτη 2013 και 2014, το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε αυτά τα 2 έτη θα υπολογιστεί με συντελεστή αναπλήρωσης 2%.
Στην πράξη μπορεί ο νόμος να ξεκινά από το 2015, αλλά για την πλειονότητα των ασφαλισμένων οι ρυθμίσεις ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων είναι ήδη σε ισχύ, καθώς τόσο η βασική σύνταξη όσο και η αναλογική σύνταξη που θα πάρουν υπολογίζονται ήδη με βάση τα χρόνια ασφάλισής τους από το 2011 και μετά.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου