Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Dow15.961,7085,48 0,54%  



  Nasdaq3.985,9713,23 0,33%  

H Wall Street χθες
Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής ο βιομηχανικός Dow Jones και ο S&P 500 με τους δύο δείκτες να συμπληρώνουν ταυτόχρονα έξι συνεχείς ανοδικές εβδομάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,3%, ενώ ο ευρύτερος S&P κέρδισε 1,6%. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,7%.

Τα χειρότερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν κατάφεραν να χαλάσουν τη διάθεση των επενδυτών, αντίθετα αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve δεν θα βιαστεί να αποσύρει την έκτακτη στήριξη που προσφέρει στην αμερικανική οικονομία όσο η ανάκαμψη παραμένει ευάλωτη.

Τα οικονομικά στοιχεία ακολούθησαν εξάλλου τις καθησυχαστικές δηλώσεις της αντιπροέδρου της Federal Reserve, Janet Yellen την Πέμπτη στο Κογκρέσο για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Στην κατάθεση της στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας η Yellen - η οποία αναμένεται να διαδεχθεί τον Ben Bernanke στο τιμόνι της Federal Reserve - υπερασπίστηκε το επιθετικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας σημειώνοντας ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν ουσιώδη συμβολή στην ανάκαμψη.Την ίδια στιγμή προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής ενδεχομένως να οδηγήσει σε φούσκες στις αγορές.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 85,40 μονάδες (0,54%) κλείνοντας στις 15.961,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 13,20 μονάδων (0,33%) και έκλεισε στις 3.985,90 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 7,50 μονάδων (0,42%) κλείνοντας στις 1.798,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Exxon Mobil κλείνοντας στα 95,27 δολ. με άνοδο 2,05 δολ. ή σε ποσοστό 2,20%. Ακολούθησαν η Home Depot με κέρδη 1,38% και κλείσιμο στα 80,03 δολ. και η American Express η οποία έκλεισε στα 82,80 δολ. με άνοδο 1,11%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η μετοχή των McDonalds (-0,66%), η Microsoft (-0,47%) και η United Technologies (-0,09%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,1 δολ. ή σε ποσοστό 1,77% και έκλεισε στα 5,55 δολ.

Απογοητευτικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, με τη βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί τον Οκτώβριο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Ο βαθμός χρήσης της παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 78,1%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγιο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,2%, με την παραγωγική ικανότητα να διαμορφώνεται στο 78,3%.

Την ίδια στιγμή, αρνητική τιμή, για πρώτη φορά από το Μάιο, έλαβε ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών Empire State, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Empire State για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις -2,2 μονάδες, από 1,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, τοποθετούσαν το δείκτη στις 5,5 μονάδες.

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε ο δείκτης των τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιου του 2012.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση 0,5%.

Τέλος, άνοδο ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν το Σεπτέμβριο τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ, ενώ και οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων κινήθηκαν ανοδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν 0,4% το Σεπτέμβριο, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,6%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις αίσθηση προκάλεσε η υποβάθμιση των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών χθες το βράδυ από τη Moody’s Investors Service.

Ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan Chase και Bank of New York Mellon, ενώ επιβεβαίωσε παράλληλα την αξιολόγηση των Bank of America, Citigroup, State Street και Wells Fargo.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου