Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Νόμος του κράτους η μικρή ΔΕΗ μέσα από μία θυελλώδη ψηφοφορία - Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει τον Κάρολο Παπούλια

- Ο Νικήτας Κακλαμάνης ως ανεξάρτητος βουλευτής ψήφισε παρών στην ψηφοφορία
-
 O ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επικυρώσει τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ
- Το Μαξίμου δεν περιμένει εκπλήξεις από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο
- Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε για τη διαφύλαξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη «δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».



Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 51 βουλευτές, κατά 46 βουλευτές και «παρών» δήλωσε ένας βουλευτής, ο ανεξάρτητος Νικήτας Κακλαμάνης. Συνολικά ψήφισαν 98 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές της ΧΑ, Ηλ. Παναγιώταρος και Ηλ. Κασιδιάρης.

Ονομαστική ψηφοφορία έγινε και στα άρθρα 1, 2, 4, 9 και 10, για τα οποία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 51 ψήφοι υπέρ, 46 κατά και «παρών» από τον Νικ. Κακλαμάνη. Βάσει των τοποθετήσεων στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε απόψε και επί του συνόλου, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ήδη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, με δήλωσή της στο Τμήμα ενημέρωσε ότι το κόμμα της καταθέτει πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Οι ΑΝΕΛ ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος βάσει του άρθρου 44 του Συντάγματος με την επίκληση σοβαρού κοινωνικού λόγου.


Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου και την άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, ισχυριζόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 120 υπογραφές βοιυλευτών.

Ευθείες βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ο οποίος έκανε λόγο για ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα και επανέλαβε πως το κόμμα του ζητά δημοψήφισμα προκειμένου να προστατέψει την περιουσία του ελληνικού λαού.

Στον αντίποδα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα με όφελος στην οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Επανέλαβε δε πως με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της εταιρείας και έκανε λόγο για προνομοιακές δεσμεύσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου δεν περιμένει εκπλήξεις στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Το ερώτημα είναι οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να μην επικυρώσει τον ψηφισθέντα νόμο.




«Δημοψήφισμα με ένα νόθο ερώτημα είναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας απόψε στη Βουλή, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυτή την πρόταση για δημοψήφισμα γιατί πάνω απ’ όλα τον ενδιαφέρει να καταγραφεί σαν η εναλλακτική λύση για τον λαό. Εναλλακτική λύση διακυβέρνησης όντως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εναλλακτική λύση για τον λαό δεν είναι» είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά εμείς δεν αρνιόμαστε την αναγκαιότητα ενός δημοψηφίσματος. Να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: Υπάρχουν δημοψηφίσματα και δημοψηφίσματα. Αν θέλετε ένα δημοψήφισμα που θυμόμαστε όλοι και ήταν καθαρό στο ερώτημά του, το ναι ή όχι στη Βασιλεία, αυτό ήταν ένα καθαρό δημοψήφισμα. Έτσι όμως όπως θέτει το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με συγχωρείτε, αθωώνεται όλη η πορεία μέχρι τώρα και καταψηφίζουμε ένα μόνο τμήμα της ιδιωτικοποίησης».

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα και παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων.
Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της

«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο "ναι" στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».

«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ». Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων μπορεί το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ολομέλεια, καθώς υπάρχει προηγούμενο -όπως είπε-, ώστε να κρίνει ο λαός ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά παλεύουν να είναι η ενέργεια δημόσιο αγαθό και ποιοι κρύβονται για να μην εκτεθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα "φιλέτο" για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου