Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα

«Αν η ρίψη ρουκετών από τη Γάζα σταματήσει απόψε, δεν θα γίνει χερσαία επιχείρηση» δηλώνει ο πρόεδρος, Σιμόν Πέρες - Το Ισραήλ «σφυροκοπά» από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς απαντά με ρίψη ρουκετών - Αιματοχυσία δίχως τέλος, με πολλούς αμάχους και μικρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στις επιδρομές - Τουλάχιστον 43 οι νεκροί - Για γενοκτονία κάνει λόγο ο Αμπάς.
Κλιμακώνεται, αντί να εκτονώνεται, η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις δηλώσεις που έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο πρόεδρος, Σιμόν Πέρες.


Πιο συγκεκριμένα, ο Πέρες, μιλώντας αποκλειστικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είπε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα «μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα», αφήνοντας, ουσιαστικά, ελάχιστα περιθώρια για να μην συμβεί αυτό και «πετώντας το μπαλάκι» στο... γήπεδο της Χαμάς.

«Αν η ρίψη ρουκετών από τη Γάζα σταματήσει απόψε, δεν θα γίνει χερσαία επιχείρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέγεθος και τη φύση της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ.

«Τους προειδοποιήσαμε. Τους ζητήσαμε να σταματήσουν. Περιμέναμε μία, δύο, τρεις μέρες, και εκείνοι συνέχισαν να επιτίθενται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του Ισραήλ» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η επιχείρηση θα επεκταθεί και θα συνεχιστεί, μέχρι τα πυρά προς τις κοινότητές μας να σταματήσουν και η τάξη να αποκατασταθεί».


Για γενοκτονία κάνει λόγο ο Μαχμούντ Αμπάς

"Αυτό είναι μια γενοκτονία — η δολοφονία ολόκληρων οικογενειών είναι μια γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού μας", τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την διάρκεια μιας συνόδου της παλαιστινιακής ηγεσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που πραγματοποιείται στην Ραμάλα, στην Δυτική Όχθη.

"Αυτό που συμβαίνει είναι ένας πόλεμος κατά του παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του και όχι εναντίον των παρατάξεων", σημείωσε.

"Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ δεν αμύνεται, αλλά υπερασπίζεται τους ισραηλινούς οικισμούς, αυτό ήταν το αρχικό του σχέδιο", πρόσθεσε ο Αμπάς.

"Προσπαθούμε με πολλούς τρόπους να σταματήσουμε την ισραηλινή επίθεση και το να χύνεται αίμα Παλαιστινίων, κυρίως μιλώντας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο (Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν", κατέληξε ο Αμπάς.


Αιματοχυσία δίχως τέλος

Δίχως τέλος μοιάζει, για μια ακόμα φορά, η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, με την ισραηλινή αεροπορία να πλήττει καίριες θέσεις της Χαμάς, εξαπολύοντας συνεχείς επιδρομές στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Εκτός όμως από θέσεις-«προπύργια» της Χαμάς, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά πλήττουν και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αμάχων, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, δύο Παλαιστίνιες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια νέων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών (εκπρόσωπός τους μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο), «δύο αδελφοί 12 και 13 ετών (σκοτώθηκαν) στη Σετζαΐγια, ενώ ένα αγόρι 4 ετών και μια γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στη Ζεϊτούν».

Αυτές οι δύο συνοικίες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ.

Εξάλλου, μια 40χρονη γυναίκα και ο 14χρονος γιος της σκοτώθηκαν στη διάρκεια άλλης αεροπορικής επιδρομής στο Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 160 επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, οι επιδρομές αυτές αποτελούν απάντηση στη ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, από την έναρξη της επιχείρησης Protective Edge έχουν σκοτωθεί τυλάχιστον 43 άνθρωποι.

Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις ένοπλοι της Χαμάς, ένας ανώτερος ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ και 17 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά.

«Πραγματοποιήθηκαν 160 επιδρομές τη νύχτα, αυξάνοντας σε 430 τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών από την έναρξη της στρατιωτικής μας επιχείρησης, Protective Edge» δήλωσε ο εκπρόσωπος, στρατηγός Μότι Άλμοζ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού, αναφέροντας ότι στόχος των επιδρομών ήταν 120 εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, δέκα θέσεις διοίκησης της Χαμάς και «πολλές υπόγειες σήραγγες».

Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για σχέδια μεγάλης κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χθες την ανάκληση 40.000 εφέδρων στο πλαίσιο της προετοιμασίας πιθανής χερσαίας επιχείρησης.

Ενισχύσεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Γάζα, όπου ήταν ορατά στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα, δε, με ισραηλινές πηγές, τέσσερις ρουκέτες ερρίφθησαν σήμερα το πρωί στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Χθες, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις ρίψεις ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ, αντιδρώντας στην ισραηλινή «Protective Edge».


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου