Le
Soir: Ανοιχτή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αφήνει η Μέρκελ - Bild:
Οι Γερμανοί υπολογίζουν από τώρα πόσο θα κοστίσει το Grexit - RBS:
«Μακρυά από την Ελλάδα οι επενδύσεις μας φέτος»
Πρώτο θέμα σε όλα τα
μεγάλα οικονομικά δίκτυα είναι το ενδεχόμενο ενός Grexit που
τροφοδότησε χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel αναφορικά με τη στάση της
Γερμανίας και ότι το Βερολίνο πλέον έχει αποδεχθεί την πιθανότητα να
δρομολογηθεί μία έξοδος της ΕλλάδαςRBS: "Γιατί ένα Grexit δεν θα είναι τόσο απομονωμένο"
Την εκτίμηση ότι μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι τόσο απομονωμένη όσο θέλει να προβάλει το Βερολίνο, κάνει ο επικεφαλής ανάλυσης macro credit της RBS Αλμπέρτο Γκάλο. "Δε νομίζω ότι ένα Grexit είναι τόσο απομονωμένο που δεν θα επηρεάσει την Ευρωζώνη, όπως αφήνει να εννοηθεί η γερμανική κυβέρνηση. Υπάρχουν και άλλες χώρες με παρόμοια πολιτικά προβλήματα και προβλήματα χρέους που μπορεί να πάρουν σειρά. Διαφωνώ πλήρως με την Ανγκελα Μέρκελ που λέει ότι είναι διαχειρίσιμη μία ελληνική έξοδος", υπογράμμισε σε συνέντευξη του στο Bloomberg o κ. Γκάλο. Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Unicredit: "Το χάος ενός Grexit θα παραδειγματίσει τους υπόλοιπους"
Την ίδια ώρα μιλώντας επίσης στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit, Ερικ Νίλσεν τόνιζε πως εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει απ' το ευρώ τότε αυτό δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς και πιθανόν κάτι τέτοιο να γίνει όταν η ΕΚΤ θα αποσύρει τη στήριξη της στις ελληνικές τράεπεζες.
Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο η έξοδος θα είναι μία καταστροφή που θα παραδειγματίσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και θα τις αποτρέψει από αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με τον Νίλσεν, που υπήρξε ανώτερο στέλεχος της Goldman Sachs και του ΔΝΤ, στην περίπτωση κρίσης στην Ευρωζώνη που θα ξεσπάσει από ένα Grexit η ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως "κυματοθραύστης" για τις υπόλοιπες χώρες. Όπως εκτιμά θα βοηθήσει τα ομόλογα τους στα πλαίσια του QE ενώ θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της.
Le Soir: Ανοιχτή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αφήνει η Μέρκελ
“Η Ευρώπη ενδέχεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα;”, διερωτάται η βελγική Le Soir, αναφερόμενη στο δημοσίευμα του Spiegel που άναψε φωτιές.
Η καγκελάριος Μέρκελ προκάλεσε διαμάχη την Κυριακή, εντός της κυβέρνησης πλειοψηφίας, μετά την πληροφορία που διέρρευσε στον Τύπο – και συγκεκριμένα στο περιοδικό Der Spiegel, ότι είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, επισημαίνει η Le Soir σε δημοσίευμά της.
“Η γερμανική κυβέρνηση κρίνει εξίσου αναπόφευκτη μια έξοδο 9της Ελλάδας) από την ευρωζώνη, αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπαρς, αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και εγκαταλείψει τη γραμμή της λιτότητας και δεν εξοφλήσει τα χρέη της χώρας”, έγραφε το περασμένο Σάββατο στη διαδικτυακή έκδοσή του το Spiegel, αναφέρει η Le Soir.
Και συνεχίζει: “Για τα γερμανικά μέσα, η καγκελάριος και ο ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, θέλουν να ασκήσουν πίεση στο ελληνικό εκλογικό σώμα ή και πάνω στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως η προσέγγιση αυτή είναι αμφιλεγόμενη, και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και μεταξύ των συντηρητικών που έχουν εκφράσει δημοσίως την αποδοκιμασία τους”.
Ερωτηθέντες από το AFP, η καγκελάριος και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες του Spiegel. «Η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της στο παρελθόν. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλαδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικα”, δήλωσε και πηγή στενά προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση. “Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό”, επέμεινε η ίδια πηγή.
Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα για το Grexit
Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη έφτασε, ξεκινάει το άρθρο του στους Financial Times, o Wolfgang Münchau, αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές αλλά και στις επερχόμενες στην Πορτογαλία και την Ισπανία το δεύτερο μισό του έτους.
«Οι εκλογές θα δείξουν εάν η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση θα λειτουργήσει πολιτικά ή όχι. Φυσικά, η πιθανότητα να γίνουν εστία ανάφλεξης και πολιτικής αναταραχής είναι πιθανή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι η Αριστερά προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στις δύο χώρες.
Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στην ουσία πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του status quo, δηλαδή της δημοσιονομικής λιτότητας και της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.
«Η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ελλάδα, και η πολιτική του Σαμαρά, είναι στην ουσία η αναγνώριση του προβλήματος χρέους και η αναβολή του αναπόφευκτου», τονίζει.
«Είναι η πολιτική του επιμηκύνουμε τα δάνεια και παριστάνουμε ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι οι στρατηγικές αυτές έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, εξαιτίας και της πτώσης του πετρελαίου, τότε αυτό θα σπρώξει το ελληνικό χρέος στο χείλος του γκρεμού», προσθέτει ο Münchau.
“Δυστυχώς, το μόνο κόμμα που κάνει λόγο, και σωστά, για αναδιάρθρωση του χρέους, είναι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως, δεν είναι ειλικρινές για το αποτέλεσμα εάν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτύχουν. Όταν κάποιος διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων αυτών. Οι επιλογές είναι είτε να καταφύγει πάλι στο παλαιό status quo, επομένως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει” εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να έχει τα σωστά κίνητρα αλλά έχει λάθος πολιτικές.
Bild: Οι Γερμανοί υπολογίζουν από τώρα πόσο θα κοστίσει το Grexit
Σχεδόν 50 δισ. ευρώ θα κοστίσει στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Η Ευρωκρίση επέστρεψε. Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από το ευρώ στο πρώτο εξάμηνο - και στην επιστροφή στη δραχμή... Τι συμβαίνει σε μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις συμφωνίες;» είναι η ερώτηση της Βild,
Αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα πως μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει στη Γερμανία σχεδόν 50 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Spiegel «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ειναι στο μεταξύ πρόθυμη, να αφήσει εκτός ευρώ την Αθήνα».
«Aν οι Έλληνες ψηφίσουν μία αριστερή κυθέρνηση στις 25 Ιανουαρίου και σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας, δεν θα λάβουν κανένα ευρώ από την ΕΕ», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα για να αναφέρει πως «η καγκελάριος Μέρκελ και οι σημαντικότεροι υπουργοί της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φρανκ Σταινμάγερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν συμφωνήσει εμπιστευτικά σε αυτή τη γραμμή. Αυτό θα οδηγούσε την Ελλάδα κατευθείαν στη χρεοκοπία» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, αναφέροντας ότι υπάρχει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών στο θέμα αυτό.
Ποια θα είναι τα «πιθανά κόστη για την Γερμανία». Σύμφωνα με την Bild «έως τώρα η Αθήνα έχει λάβει 183,5 δισ. ευρώ βοήθεια από την ΕΕ, με το γερμανικό μερίδιο να ανέρχεται στα 49,5 δισ. ευρώ (27%)».
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου