Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Νέο έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ - Μεγάλη κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα

Θερμοκρασίες από -10 ως και -25 βαθμούς - Πότε θα χιονίσει μέσα στην Αθήνα - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για όλη την Ελλάδα Στην «κατάψυξη μπαίνει» η Ελλάδα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, καθώς ένα νέο κύμα κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη.


Η ΕΜΥ στις 12 σήμερα εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικινδύνων καιρικών φαινόμενων, σύμφωνα με το οποίο:



1. Χιονοπτώσεις ιδιαιτέρα έντονες θα εκδηλωθούν από σήμερα Δευτέρα (05-01-2015) τις νυχτερινές ώρες στην ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους αύριο Τρίτη (06-01-2015), ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης (07-01-2015) σταδιακά θα ασθενήσουν.

2. Στην Αττική σήμερα Δευτέρα (05-01-2015), θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά (υψόμετρο 200-300 μέτρα), αύριο Τρίτη (06-01-2015) θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης (07-01-2015) σταδιακά θα ασθενήσουν.



3. Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαιτέρα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 (-25) ως μείον 10 (-10) βαθμούς κελσίου).

Από το πρωί βρέχει στα πεδινά και χιονίζει στα ορεινά, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. «Σε όλη την Αττική», όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χρυσούλα Πέτρου, προϊσταμένη του τμήματος πρόγνωσης της ΕΜΥ, «βρέχει και στα γύρω ορεινά χιονίζει, ενώ από το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές και από αύριο και σε πεδινές. Μάλιστα, μετά το μεσημέρι, αύριο, μπορεί να χιονίσει και μέσα στην Αθήνα».

Στην Πάρνηθα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, ενώ δυσκολίες συναντούν οι οδηγοί που κινούνται σε πολλές περιοχές της χώρας.



Από αύριο, τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ αναμένεται να χιονίσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Από το απόγευμα της Τετάρτης τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν, όμως θα παραμείνει το τσουχτερό κρύο.

Σύμφωνα με την κ. Πέτρου, το επόμενο τριήμερο θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Θα υπάρχουν μάλιστα περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου ο παγετός θα είναι ολικός, με τον υδράργυρο να δείχνει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, έχει τεθεί σε ισχύ έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα 05/01 περιμένουμε βροχές στα πεδινά και χιόνια σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης. Μετά το μεσημέρι η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σημαντικά, ενώ θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο στα 8 μποφόρ. Στην Αθήνα αναμένουμε χιονόνερο από το απόγευμα στα βορειότερα τμήματα του λεκανοπεδίου.

Την Τρίτη των Φώτων, 06/01 και την Τετάρτη 07/01 η θερμοκρασία θα έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, ενώ οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Αττική (κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού), στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα περιορίζονται βαθμιαία στη βόρεια Κρήτη όπου και θα σταματήσουν μέσα στην ημέρα ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία κυρίως κατά τη κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού ο παγετός θα παραμείνει τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Για την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Δευτέρα 05-01-2015 από την ΕΜΥ

Γενικα χαρακτηριστικα-προειδοποιησεις

στα κεντρικα και νοτια νεφωσεις με βροχη η χιονονερο. Προσκαιρες καταιγιδες στα νοτια θαλασσια και παραθαλασσια τμηματα . Χιονοπτωσεις στα ορεινα και βαθμιαια στα νοτια ημιορεινα.
Βορειοι ανεμοι 5 με 7 και στο ιονιο τοπικα 8 μποφορ.
Η θερμοκρασια σε σημαντικη πτωση απο τα βορεια.

Μακεδονια, θρακη
καιρος: λιγες νεφωσεις παροδικα αυξημενες με πιθανοτητα ασθενων χιονοπτωσεων στα ορεινα κυριως της δυτικης μακεδονιας.
Ανεμοι: απο βορειες διευθυνσεις 5 με 7 μποφορ.
Θερμοκρασια: απο -4 (μειον 4) εως 7 βαθμους κελσιου. Σε περαιτερω πτωση απο το βραδυ.

Νησια ιονιου, ηπειρος, δυτικη στερεα, δυτικη πελοποννησος
καιρος: λιγες νεφωσεις τοπικα αυξημενες με σποραδικες βροχες κυριως στα νοτια οπου στις θαλασσιες - παραθαλασσιες περιοχες θα εκδηλωθουν και καταιγιδες. Χιονια στα ορεινα καθως και σε ημιορεινες περιοχες της πελοποννησου. Τα φαινομενα απο το απογευμα βαθμιαια θα εξασθενησουν.
Ανεμοι: βορειοι βορειοδυτικοι 4 με 6 και στο ιονιο 7 με 8 μποφορ.
Θερμοκρασια: απο 2 εως 12 βαθμους κελσιου. Σε περαιτερω πτωση απο το βραδυ.

Θεσσαλια, ανατολικη στερεα, ευβοια, ανατολικη πελοποννησος
καιρος: νεφωσεις με σποραδικες βροχες η χιονονερο κυριως στα νοτια. Χιονια στα ορεινα και βαθμιαια και σε ημιορεινες περιοχες κυριως της ανατολικης στερεας, της ευβοιας και της πελοποννησου.
Ανεμοι: απο βορειες διευθυνσεις 5 με 7 μποφορ.
Θερμοκρασια: απο -1 (μειον 1) εως 10 βαθμους κελσιου. Σε περαιτερω πτωση απο το βραδυ.

Κυκλαδες, κρητη

καιρος: νεφωσεις με τοπικες βροχες και πιθανον σποραδικες καταιγιδες. Απο το απογευμα πιθανον χιονια στα ορεινα κυριως της βορειας κρητης. Τη νυχτα οι χιονοπτωσεις θα ενταθουν.
Ανεμοι: βορειοι 5 με 6 και βαθμιαια 7 μποφορ.
Θερμοκρασια: απο 8 εως 11 βαθμους κελσιου. Σε περαιτερω πτωση απο το βραδυ.

Νησια ανατολικου αιγαιου, δωδεκανησα
καιρος: νεφωσεις κατα τοπους αυξημενες με σποραδικες βροχες η χιονονερο στα βορεια.
Ανεμοι: βορειοι βορειοανατολικοι 5 με 6 και βαθμιαια 6 με 7 μποφορ.
Θερμοκρασια: στα βορεια απο 6 εως 8 και στα νοτια απο 10 εως 12 βαθμους κελσιου. Σε περαιτερω πτωση απο το βραδυ.

Αττικη
καιρος: νεφωσεις με σποραδικες βροχες η χιονονερο. Απο το απογευμα χιονια στην παρνηθα και βαθμιαια και στα υπολοιπα ορεινα. Πιθανοτητα χιονοπτωσεων τη νυχτα και στα βορεια προαστια.
Ανεμοι: απο βορειες διευθυνσεις 4 με 6 και στα ανατολικα τοπικα 7 μποφορ.
Θερμοκρασια: απο 6 εως 8 βαθμους κελσιου. Σε περαιτερω πτωση απο το βραδυ.

Θεσσαλονικη
καιρος: λιγες νεφωσεις παροδικα αυξημενες.
Ανεμοι: βορειοδυτικοι 5 με 7 μποφορ.
Θερμοκρασια: απο 3 εως 7 βαθμους κελσιου. Σε περαιτερω πτωση απο το βραδυ.

Αναλυτική πρόγνωση για την Τρίτη 06-01-2015 (Θεοφάνεια)


Καιρος: στην ανατολικη και νοτια χωρα νεφωσεις με χιονοπτωσεις, και
στις νοτιοτερες θαλασσιες και παραθαλασσιες περιοχες χιονονερο. Τα φαινομενα στην ανατολικη Στερεα, την Ευβοια, τις Σποραδες, τα νησια του βορειου Αιγαιου, τις Κυκλαδες και την Κρητη πιθανον να ειναι κατα τοπους εντονα. Στην υπολοιπη χωρα γενικα αιθριος και μονο στα βορεια θα υπαρχουν νεφωσεις με πιθανοτητα ασθενων χιονοπτωσεων.
Ανεμοι: απο βορειες διευθυνσεις 5 με 7 και στα πελαγη τοπικα 8 μποφορ.
Θερμοκρασια: σε χαμηλα επιπεδα. Παγετος, στα δυτικα, κεντρικα και βορεια κατα τοπους ισχυρος.

Δείτε εδώ πού χρειάζονται αλυσίδες και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί













ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου