Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δύο δισ. € για την ανθρωπιστική κρίση

Το «πακέτο» ανακοίνωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε πως «υπάρχει θέμα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει επιπλέον βοήθεια στη χώρα γι' αυτό». Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση».

Ουσιαστικά αναγνωρίζεται το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα, κάτι που αποτελεί βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ειδικό βάρος δίνεται στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που παραμένει στη χώρα μας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον κοινοτικό μέσο όρο. Για τον σκοπό αυτόν, θα υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα, που θα απευθύνονται σε νέους έως 29 ετών, που παραμένουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας.
Και για νοικοκυριά
Επίσης θα υπάρξει πλέγμα δράσεων για νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους (κυρίως ηλικιωμένους). Ολοκληρωμένο πακέτο θα υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι βασικοί άξονες των προωθούμενων δράσεων αναμένεται να είναι οι εξής:
? Υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. To βάρος θα πέσει στη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων για «ομάδες» που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Οπως ήδη αναφέρθηκε, προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους αλλά και μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν δουλειά για πάνω από 12 μήνες.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου -που είχε τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών στις Βρυξέλλες- σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την απασχόληση. O στόχος είναι διπλός: να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με διάρκεια και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.
Εμφαση θα δοθεί στον επανασχεδιασμό των δράσεων που συνδυάζουν κατάρτιση και απασχόληση, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα.
Παράλληλα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε νέα πεδία (κυρίως σε επίπεδο δήμων) και θα υπάρξει διασύνδεση των δράσεων με τις κοινωνικές και τοπικές ανάγκες.
  • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι βασικοί πυλώνες έχουν ήδη τεθεί με τον νέο νόμο που πέρασε από τη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπεται παροχή επιδόματος στέγασης (σε 30.000), σίτισης και ηλεκτρικού ρεύματος.
Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα που ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», δηλαδή σε οικογένειες που έχουν εισόδημα έως 4.800 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτή τη φάση θα καλυφθούν από διάφορες δράσεις 300.000 άτομα.
  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα που θα παρέχουν επιδότηση σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Παράλληλα είναι ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου πακέτου για ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο κυρίως περιλαμβάνει ασφαλιστικές διατάξεις.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας με τη δημιουργία ενός ολόκληρου πλέγματος υποστήριξης των ανέργων που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Για τον σκοπό αυτόν θα συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο του υπουργείου Εργασίας με τα υπουργεία Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Στήριξη επαγγελματιών
Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες -εκτός από την επιδότηση- θα έχουν και συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς θα αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Μάλιστα θα μπορούν να ενημερώνονται ακόμα και για το πώς θα μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως τα κονδύλια «θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ διευκρίνισε πως στα συγχρηματοδοτούμενα έργα το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής αναλογεί στο 5%.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη συστήσει ομάδα αξιωματούχων -υπό τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις- που θα βοηθήσουν την Ελλάδα σε αυτά τα θέματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου