Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Β. Πούτιν: Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το κοινό νόμισμα της "Ευρασίας"

Πρόταση-βόμβα του Βλάντιμιρ Πούτιν που μπορεί να αλλάξει τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης

Τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, σε πρώτη φάση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τις προοπτικές της δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από την Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν τονίζοντας στη συνέχεια τα εξής:«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο να σχηματίσουμε μία νομισματική ένωση στο πλαίσιο της ΕΟΕ στο μέλλον».

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, πρόεδρο της Λευκορωσίας και τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, πρόεδρο του Καζακστάν.

«Είναι πιο εύκολο να προστατεύσουμε την κοινή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όταν εργαζόμαστε δίπλα δίπλα», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ευρασιαστική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ) αποτελείται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, ενώ από τον ερχόμενο Απρίλιο πρόκειται να ενταχθεί και η Κιργισία με πιθανά μελλοντικά μέλη το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Οι Λουκασένκο και Ναζαρμπάγιεφ δεν απάντησαν αμέσως στην πρόταση, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει τώρα κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει η Telegraph.

Το Καζακστάν, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και παραγωγός πετρελαίου μετά τη Ρωσία, ανέκαθεν συγκινούνταν από την ιδέα της θέσπισης ενός κοινού νομίσματος, λέγοντας όμως, ότι πρώτα τα τρία έθνη θα πρέπει να συγχρονίσουν τη νομισματική πολιτική τους.

Ο Γκριγκόρι Μαρτσένκο, ένα βασικός μεταρρυθμιστής του Καζακστάν και πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν 10 έως 12 χρόνια πριν να ξεκινήσει ένα τέτοιο νόμισμα.

Το ρωσικό ρούβλι έχει υποτιμηθεί, κατά περίπου 40 τοις εκατό έναντι του δολαρίου από τα μέσα του περασμένου έτους, η Λευκορωσία υποτίμησε τη δικό της ρούβλι τον Ιανουάριο, ενώ υπήρξε προβληματισμός στις αγορές, ότι το Καζακστάν μπορεί σύντομα να υποτιμήσει το δικό του νόμισμα.

ΠΗΓΗ kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου