Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Τουρκία: Μεταφέρεται κωμόπολη που ‘κάθεται’ επάνω στην αρχαία Σεβαστούπολη


Η Κωμόπολη Σουλού Σαράι ή Τσιφτιλίκ στην επαρχία Τοκάτ, που βρίσκεται στην κορυφή της αρχαίας πόλης, Σεβαστούπολις ή Ἡρακλειούπολις, πρόκειται να μετακινηθεί σε μια άλλη θέση προκειμένου να αρχίσουν σε όλη την περιοχή ανασκαφές για να έρθει στο φώς η αρχαία πόλη.

Ο δήμαρχος του Σουλού Σαράι, Χαλίλ Ντεμιρκόλ, είπε ότι η αρχαία πόλη η οποία έχει διαχρονικά στίγματα πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι τον Μεσαίωνα βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης κωμόπολης, που είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια της Σεβαστουπόλεως.
«Μετά από 22 χρόνια, ξεκίνησαν ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 2013. Αυτό το έτος απαλλοτριώθηκαν 10 οικίες . Οι εργασίες εκσκαφής θα συνεχισθούν και φέτος σε έντονο ρυθμό. Περιμένουμε τα σχετικά κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος και έχει μεγάλο ενδιαφέρον και υποστηρίζεται το αρχαιολογικό έργο πάρα πολύ», είπε Ντεμιρκόλ.


Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Τοκάτ, Αμπντουραχμάν Ακιούζ, είπε ότι η αρχαία πόλη είναι πολύ σημαντική για την επαρχία.


«Ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται εδώ από τη δεκαετία του 1990, αλλά σταμάτησαν για κάποιους λόγους. Μετά από 22 χρόνια απουσίας, οι ανασκαφές ξεκίνησαν πάλι, πριν από τρία χρόνια και συνεχίζονται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Γκαζί Οσμάν Πασά, τη διεύθυνση του Μουσείου, του υπουργείου Πολιτισμού και την ειδική επαρχιακή διεύθυνση. Είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο. Μπορεί να χρειασθούν 30 με 40 χρόνια για ξεθαφτεί η αρχαία πόλη», δήλωσε ο Ακιούζ (Akyüz).


«Η σύγχρονη κωμόπολη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης. Θέλουμε να την μετακινήσουμε σε μια περιοχή 500.000 τετραγωνικών μέτρων, στην είσοδο της περιοχής. Η τοποθεσία έχει διατεθεί από τη Διοίκηση Οικιστική Ανάπτυξη της Τουρκίας (Toki). Οι κάτοικοι θα μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους, στην κωμόπολη που θα κατασκευασθεί από την Toki. Τα υπάρχοντα σπίτια θα απαλλοτριωθούν άμεσα προκειμένου να ξεθαφτεί η ιστορική πόλη που βρίσκεται από κάτω», είπε ο δήμαρχος Halil Demirkol.


Η αρχαία πόλη Σεβαστούπολις

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Σεβαστούπολις, ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Πολλοί ιστορικοί των αρχαίων και μέσων χρόνων την αποκαλούν ως ‘ Ἡρακλειούπολις’ προς τιμή του Ηρακλή. Αργότερα αναφέρεται ως Σεβαστούπολις από τη λέξη Σεβαστός και πόλις.[ «Σεβαστός» είναι ισοδύναμη λέξη με τη λατινική «Augustus»].


Η πόλη είχε συμπεριληφθεί στην περιοχή της Καππαδοκίας, αφού διαχωρίστηκε από τον περιοχή «Pontus Galatius και Polemoniacus», επί των χρόνων του αυτοκράτορα Τραϊανού, αυτό φαίνεται από μια επιγραφή που βρέθηκε στο χώρο.


Ήταν γνωστή ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, πριν από 2.000 χρόνια, επειδή βρισκόταν σε οδικές συνδέσεις στην περιοχή, αλλά, και λόγω των θερμικών πηγών της που εξακολουθούν και σήμερα να χρησιμοποιούνται.


Ως ένδειξη του πλούτου της, η Σεβαστούπολις κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είχε τυπώσει και νόμισμα δικό της.


Οι μελετητές πιστεύουν ότι η πόλη έχασε τη σημασία της με το πέρασμα του χρόνου, κυρίως λόγω των μεγάλων πολέμων που ακολούθησαν.


Χουριέτ
-- © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ mikres-ekdoseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου