Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Oι Κούρδοι χτυπούν τουρκικούς στόχους στα εδάφη του Πόντου - Η Άγκυρα φοβάται αναβίωση ποντιακού αντάρτικου

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ
 
Η "φλόγα" της σύγκρουσης με τους Κούρδους έχει φτάσει στην Τραπεζούντα και στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες από αντάρτες του ΡΚΚ, θυμίζοντας τα γεγονότα της δεκαετίας του ενενήντα όταν στην περιοχή του εσωτερικού Πόντου μαίνονταν ο εσωτερικός πόλεμος με διάφορες τοπικές ανταρτικές ομάδες, ελληνικής ποντιακής συνείδησης και κρυπτοχριστιανικών καταβολών.
 
Συγκριμένα στις 1 Αύγουστου σημειώθηκε ισχυρή ένοπλη σύγκρουση στην περιφέρεια της Gümüşhane, (η ελληνική Αργυρούπολη), στo Kürtün, η οποία κράτησε αρκετή ώρα ενώ δεν έχουν αναφερθεί λεπτομέρειες για θύματα ή τραυματίες.
 
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν σφόδρα καθώς φοβούνται επανενεργοποίηση των τοπικών ένοπλων ομάδων ως μια ευκαιρία ανεξαρτησίας του Πόντου από τον τουρκικό ζυγό, καθώς οι κάτοικοι έχουν συναίσθηση του ποιοι είναι.
 
Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει την τοπική Στρατοχωροφυλακή καθώς αναμένονται και νέες επιθέσεις γιατί οι πληροφορίες λένε για εμφάνιση πολλών ενόπλων ομάδων που δεν είναι πλέον μόνο Κούρδοι που κυκλοφορούν στον ορεινό κυρίως Πόντο και όχι μόνο.
 
Σύμφωνα με αναφορά της τοπικής διεύθυνσης ασφαλείας που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο, έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο ρυθμό οι ένοπλες επιθέσεις των μαχητών στην περιοχή του Πόντου ήδη από τα τέλη της άνοιξης σε ποσοστό 70%, γεγονός που βάζει σε συνεχή επιφυλακή τις τοπικές δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής.
 
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι ο τοπικός διευθυντής ασφαλείας, Orhan Kar, σε δηλώσεις πού έκανε στον τοπικό τύπο ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενόπλων ομάδων που έχουν αρχίσει να δρουν στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, γεγονός που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Ο Orhan Kar ανέφερε πως ένα από τα κέντρα των ανταρτών είναι το χωριό Tekke köy, στην ευρύτερη περιφέρεια του οποίου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις.
 
Όπως φαίνεται και από αυτά τα γεγονότα, άλλη μια εστία ανάφλεξης στην ιστορική περιοχή του Πόντου δείχνει πως η Τουρκία είναι κυριολεκτικά ηφαίστειο που βράζει και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες.
 
Ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι πολύ μεγάλος, καθώς πριν λίγα μόλις χρόνια στον Πόντο από την δεκαετία του 90 μέχρι και τα πρώτα χρόνια μετά το 2000 , είχε εμφανιστεί τοπικό «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούσαν όμως όλοι Ποντιακά. Αρχηγός τους ήταν τότε μια 28χρονή κοπέλα… η πολυάριθμη αυτή ομάδα δεν είχε σχέση με τις κουρδικές οργανώσεις ή άλλες ακροαριστερές.
 
Θύμιζε το «Ποντιακό Αντάρτικο» του 1920, όταν πάνω από 25.000 Πόντιοι συμπατριώτες μας, απομεινάρια της πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορίας των Κομνηνών», έλαβαν τα όπλα και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Για τουλάχιστον 5 χρόνια (1925) Τούρκος δεν πάτησε στον «Ανεξάρτητο Πόντο».
 
Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας αναγκάστηκαν να μεταθέσουν τους επικεφαλείς αξιωματικούς από το Ντιγιαρμπακίρ, Βάν κλπ., στον Πόντο. Οι έμπειροι Τούρκοι αξιωματούχοι με πολυετή πείρα απέναντι σους Κούρδους αντάρτες , επιβάλλουν σε πολλά ορεινά χωρία, κυρίως της επαρχίας Ορντού, αποκλεισμό.
 
Οι κάτοικοι αγοράζουν τα προϊόντα τους με δελτία πλέον, για να μην δίνονται εφόδια στους Πόντιους αντάρτες.
 
Η αντάρτικη ομάδα, καταφέρνει σοβαρά χτυπήματα, σε πολλούς σταθμούς Διοίκησης της Στρατοχωροφυλακής, ενώ είχαν απαγάγει και έναν τοπικό Δήμαρχο. 
 
Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Πληροφορίες αανφέρουν ότι η ομάδα υπάρχει ακόμη και σήμερα και κάνει την εμφάνισή της συχνά στην περιοχή. 
 
Χιλιάδες Πόντιοι της Τουρκίας, παραμένουν τις νύχτες συντονισμένοι στους Ποντιακούς Ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν από την Γεωργία και την Αρμενία. 
 
Συνολικά 114 σύλλογοι Ποντίων έχουν ιδρυθεί στην περιοχή αλλά και στην Κων/πόλη. Οι κάτοικοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μιλούν την ίδια γλώσσα με άλλους στις γειτονικές χώρες που δεν είναι Τούρκοι…και ας είναι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα (αν και ακούγεται ότι είναι όλοι κρυπτοχριστιανοί).
 
Όταν πρι μερικά χρόνια άνοιξε τις θύρες της ξανά η Παναγία του Σουμελά συνέρευσαν χιλιάδες πιστοί να προσκυνήσουν. Ο τότε πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν είχε τρομάξει ρωτώντας τους αξιωματούχους του "από που ξεφύτρωσαν όλοι αυτοί;". Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η περιοχή είχε τόσους κρυφούς Χριστιανούς καθώς δεν είχε καταγραφή τόσο μεγάλη εισροή επισκεπτών από το εξωτερικό.
 
Φυσικά οι τουρκικές αρχές ανησύχησαν σφόδρα, διότι έγινε αντιληπτό, ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν γνώση του ποιοι είναι. 
 
Η Τουρκία με αφορμή το κουρδικό ζήτημα είναι ένα "ηφαίστειο" εθνοτήτων έτοιμο να εκραγεί. Σε αυτό βοήθησε και ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον ισλαμικό χαρακτήρα που έδωσε στο τουρκικό κράτος,κάνοντας τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες να νιώσουν ως ξένα "σώματα" που σκέφτονται ότι ήρθε ίσως η ώρα να τραβήξουν το δικό τους δρόμο.
 
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το είχε προβλέψει άλλωστε «1/3 των Τούρκων θα γίνουν Χριστιανοί»,και σύμφωνα με στοιχεία έρευνας τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μεταξύ 2009-2012 στην Τουρκία τον εξωφρενικό αριθμό... των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως είναι πραγματικά πολλά εκατομμύρια οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία.
 
Οι τουρκικές αρχές το αναρωτιούνται πάντως.


Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου