Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η αλήθεια για την Ρωσία: Άφησε τους πάντες άφωνους ο Πούτιν

Του Κίμωνα Χαραλάμπους
Από το el.gr


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε από την 1η Ιανουαρίου 2018 να αυξηθεί ο ελάχιστος μισθός από το σημερινό 71-72% του επιπέδου διαβίωσης στο 85% και το αργότερο μέχρι το 2019 να εξομαλυνθεί, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία δείχνει τρομερή αυτάρκεια και στην γεωργία, όπου, παρά τις «κλειστές πόρτες των εισαγωγών», σπάει όλα τα ρεκόρ και ξεπερνά την αριστερόστροφη Δύση, αφήνοντας τους πάντες άφωνους!
«Πρέπει να λύσουμε το βασικό πρόβλημα - για την αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο όχι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης πληρωμής, θα πρέπει να ισορροπήσει αυτό με το κόστος ζωής και να ξεπεράσει μια κατάσταση όπου ο ελάχιστος δυνατός μισθός δεν καλύπτει καν τις βασικές δαπάνες των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Τσαρ Βλαντ».

Σύμφωνα με τον Πούτιν είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο ελάχιστος μισθός στην ελάχιστη επιβίωση το συντομότερο δυνατό, με βάση την ικανότητα του προϋπολογισμού, κάνοντας την Ρωσία ακόμα πιο ισχυρή και εξαλείφοντας την φτώχεια.

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία το 2014 (σ.σ. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία είχε παραδοθεί από τους Σοβιετικούς στην Ουκρανία) απέτυχαν παταγωδώς.

Τα ρωσικά αγροκτήματα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα θερμοκήπια και τα εργοστάσια λιπασμάτων ευδοκιμούν, καθώς οι Ρώσοι καταναλωτές στρέφονται στην ενισχυμένη εγχώρια παραγωγή.

Το εμπάργκο αγροτικών προϊόντων με το οποίο απάντησε η Ρωσία στην ΕΕ, έφερε εν μία νυκτί την απαγόρευση περίπου του 60% των συνολικών εισαγωγών κρέατος και ψαριών της χώρας, και του 50% των εισαγωγών γαλακτοκομικών, λαχανικών και φρούτων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 40% μεταξύ 2013 και 2016, δημιουργώντας μια τεράστια ευκαιρία για τους Ρώσους παραγωγούς.



Ως εκ τούτου, όπως διαβεβαιώνει η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία ProZerno, η συνολική φετινή παραγωγή σιτηρών της Ρωσίας αναμένεται να ανέλθει σε περισσότερους από 130 εκατομμύρια τόνους, υπερβαίνοντας μάλιστα το ρεκόρ που πέτυχε η Σοβιετική Ένωση το 1978.

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Alexander Tkachov, εκτιμά δε πως η χώρα έχει φέτος τις προοπτικές να εξάγει το ποσό-ρεκόρ των 40 εκατ. τόνων.

Το 2016, η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε εξαγωγές σιταριού για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ενώ αυτή τη χρονιά αναμένεται να εκθρονίσει και την ΕΕ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως!

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις της μεγαλύτερης γεωργικής εταιρείας της χώρας, Rusagro, αυξήθηκαν κατά 16% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 49% των πωλήσεων σε προϊόντα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Για το ίδιο διάστημα, η παραγωγή σιταριού στη Steppe, εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Sistema, αυξήθηκε κατά 80%.

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινούνται και οι ρωσικές υδατοκαλλιέργειες. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ψαριών της PJSC Russian Aquaculture έχει εκτοξευθεί κατά 664% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρόσφατα η εταιρεία άνοιξε ένα νέο ιχθυοτροφείο 1.500 τόνων, στο πλαίσιο των σχεδίων της για διπλασιασμό των ιχθυαποθεμάτων το επόμενο έτος.

Οι μετοχές της Rusagro, της PhosAgro και του παραγωγού κρέατος Cherkizovo έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2014, ενώ στην περίπτωση της PJSC Russian Aquaculture έχουν τετραπλασιαστεί.

Το ρωσικό έδαφος είναι πλέον πρόσφορο για νέες επενδύσεις, την ώρα που η ΕΕ μαράζει και όλα πάνε για ένα κομμάτι ψωμί στις πολυθνικές.

Όπως αναφέρεται, ο ρωσικός επενδυτικός όμιλος Renova έκανε στροφή στον γεωργικό τομέα, με μια επένδυση ύψους 390 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια. Επίσης, η εταιρεία Steppe αγόρασε φέτος 1,3 εκατομμύρια στρέμματα γης για να αυξήσει τη συνολική της ιδιοκτησία σε 5 εκατομμύρια στρέμματα και επενδύει σε νέα θερμοκήπια για αγγούρια και παραγωγή ντομάτας.

Μετά το φυσικό αέριο, την τεχνολογία και τόσα άλλα, η Ρωσία του Πούτιν δίνει μαθήματα και στον αγροτικό τομέα, αποδεικνύοντας πως είναι ένα κράτος αυτάρκες και μία τεράστια υπερδύναμη σε όλους τους τομείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου