Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος της ΕΕ - Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Δεν νοείται ένα κράτος να αποκαλεί την ΕΕ «φασίστες» και «ναζιστές» και να θέλει να γίνει μέλος της, τόνισε
Δριμύς ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που μιλώντας από το Στρασβούργο για την κατάσταση της Ένωσης, αναφερόμενος στην Τουρκία ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος της ΕΕ.

«Η Τουρκία για κάποιο καιρό μετακινείται με τεράστια βήματα μακριά από την ΕΕ, οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα Μέσα τους και όχι στη φυλακή, επιτέλους κάνω έκκληση στη Τουρκία να ελευθερώσει τους δημοσιογράφους τους δικούς μας και όλους τους άλλους», είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ.


Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμπλήρωσε πως δεν νοείται ένα κράτος να αποκαλεί την ΕΕ “φασίστες” και “ναζιστές” και να θέλει να γίνει μέλος της, διερωτώμενος μάλιστα αν υπάρχει προμελετημένο σχέδιο, να τορπιλίζονται από επιτήδειους οι συνομιλίες με την ΕΕ, προσβάλλοντας και λοιδορώντας και έπειτα να κατηγορείται η ΕΕ για μη πρόοδο της ένταξης της Τουρκίας.

«Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος ώριμων δημοκρατιών και όσοι μας προσβάλουν καίνε γέφυρες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Πάντως δεν έκλεισε τη πόρτα πλήρως λέγοντας πως η χείρα της ΕΕ είναι απλωμένη στον Τούρκο πολίτη και σε όποιον Τούρκο θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και μοιράζεται τις ίδιες αξίες.

Η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ για τη κατάσταση της Ένωσης γίνεται μια φορά το χρόνο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Κύρια θέματα της φετινής είναι το εμπόριο της ΕΕ, η μετανάστευση, το σκάνδαλο των αυτοκινητοβιομηχανιών, η κλιματική αλλαγή και η προστασία των δεδομένων των πολιτών στο διαδίκτυο.

Παράλληλα ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ παρουσιάζει και το όραμα του για τη κατάσταση που πρέπει να έχει η Ένωση και τις προτεραιότητες της ως το 2025.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου