Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ανεκδιήγητος! Ομολογεί την αποτυχία του ο «Σουλτάνος» και ρίχνει το φταίξιμο στον κακό καιρό! (ΦΩΤΟ)

Τριάντα έξι ημέρες έχουν περάσει από τότε που με διαταγή Ερντογάν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εισέβαλλαν στη Συρία, με πρόσχημα «τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλεια των συνόρων της, υπό την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», κηρύσσοντας πόλεμο κατά των Κούρδων στον βορρά της πολύπαθης Συρίας.
Αντιμέτωπος με τη σθεναρή αντίσταση των Κούρδων και την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών θέσεων της περιοχής από δυνάμεις προσκείμενες στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο «Σουλτάνος» και τα σχέδια του έχουν «κολλήσει» έξω από τα τείχη του Αφρίν. Γεγονός που ο ίδιος ο Ερντογάν ομολογεί πλέον με τραγελαφικό τόνο, καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δήλωση του για το φλέγον ζήτημα της μηδενικής προόδου των τουρκικών δυνάμεων ευθύνεται «ο κακός καιρός».

Η παραπάνω δήλωση φέρεται να έγινε δημόσια κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Συνάντηση των Επαρχιακών Προέδρων που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
15169530205a6addbcecca12.70132748
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι επιδρομές και βομβαρδισμοί στο Αφρίν δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι «Ελπίζουμε πως το επόμενο μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης θα προχωρήσει πιο γρήγορα», διευκρινίζοντας ότι «ο καιρός είναι επίσης κακός, δίνουμε έναν αγώνα με χιόνι και θυελλώδη ομίχλη και καταιγίδες».
Η μόνη διαφορά; Ο καιρός στο Αφρίν υπήρξε σχετικά καλός καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής με σταθερή ηλιοφάνεια, ελάχιστες βροχές και ούτε μία καταιγίδα. Οι θερμοκρασίες δε κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνονται μεταξύ 15 και 17 βαθμών κελσίου.
JMcKtJH
Υπενθυμίζεται ότι από τότε που άρχισε η σύγκρουση στη Συρία, το 2011, οι YPG και οι σύμμαχοί τους έχουν ιδρύσει τρία αυτόνομα καντόνια στον συριακό βορρά. Τα εδάφη τους επεκτάθηκαν όταν νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) με τη βοήθεια των ΗΠΑ, μολονότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στα σχέδιά τους για αυτονομία, όπως άλλωστε και η συριακή κυβέρνηση.
women afrin
Αυτήν την εβδομάδα συμμαχικές της Δαμασκού πολιτοφυλακές αναπτύχθηκαν στO Αφρίν για να βοηθήσουν στην απόκρουση της τουρκικής επίθεσης. Η κυβέρνηση της Δαμασκού επέτρεψε επίσης σε Κούρδους μαχητές, πολίτες και πολιτικούς να διέλθουν μέσω του εδάφους της για να φτάσουν στo Αφρίν τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την πλευρά τους, σε ανακοίνωσή τους, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού κατηγόρησαν την Τουρκία ότι προσπαθεί να «δημιουργήσει ένα κράτος τρομοκρατίας και να αναγκάσει τους ανθρώπους σε μαζική φυγή» με τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί και τους αυθαίρετους βομβαρδισμούς του Αφρίν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Η Άγκυρα θεωρεί τη YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Όμως οι ΗΠΑ βασίζονται στη YPG στον πόλεμό τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρουν τη στήριξή τους στην οργάνωση σε άλλες κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία.
Όμως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στο Αφρίν, οπότε δεν είναι σε θέση να το προστατεύσουν από μια επίθεση από την Τουρκία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ οι Κούρδοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει δώσει την άδειά της για την τουρκική επιχείρηση, αποσύροντας τους παρατηρητές που είχε αναπτύξει στο Αφρίν πέρυσι.
42296301 303
Η κατάσταση στο Αφρίν αποτελεί νέο κεφάλαιο στην περίπλοκη σχέση μεταξύ του Άσαντ και των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτόνομες περιοχές στη βόρεια Συρία από το 2011 οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος.
Η YPG ελέγχει σχεδόν το σύνολο των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, όμως το Αφρίν χωρίζεται από τις άλλες κουρδικές περιοχές από μια ζώνη 100 χιλιομέτρων σε πλάτος που ελέγχεται από την Άγκυρα και τους Σύρους αντάρτες που στηρίζει.
20180206 turkish tankse98b35 image
Στη μεγαλύτερη διάρκεια του πολέμου η YPG και η Δαμασκός έχουν αποφύγει τη σύγκρουση ενώ κατά καιρούς έχουν πολεμήσει εναντίον κοινών εχθρών. Όμως τους τελευταίους μήνες έχει οξυνθεί η ένταση μεταξύ τους, με τη Δαμασκό να απειλεί να εισβάλει σε περιοχές της ανατολικής και βόρειας Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο της αραβοκουρδικής συμμαχίας SDF που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έκαναν ακριβώς αυτό όταν επιτέθηκαν εναντίον δυνάμεων της SDF στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, ωθώντας τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές.
645x344 turkish units fsa resume advance in afrin two more villages cleared of ypg 1517304195841
«Το καθεστώς επιτρέπει στην YPG να μεταφέρει ανθρώπους στο Αφρίν, ενώ την ίδια ώρα του επιτίθεται ανατολικά του Ευφράτη. Πιστεύω ότι αυτό είναι ενδεικτικό της κατάσταση των σχέσεων τώρα», επεσήμανε ο Νόα Μπόνσεϊ αναλυτής για τη Συρία του International Crisis Group.
«Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των θέσεων της YPG και του καθεστώτος για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας», πρόσθεσε.
Οι βασικές οργανώσεις των Κούρδων παραμένουν πιστές στο όραμά τους για μια Συρία όπου θα χαίρουν αυτονομίας υπό τη μορφή ομοσπονδίας, κάτι που είναι αντίθετο στα σχέδια του Άσαντ να θέσει και πάλι υπό τον έλεγχό του το σύνολο της χώρας.
5a6b5879fc7e931e728b4568
Κάθε πλευρά έχει επιτρέψει στην άλλη να διατηρήσει πάτημα στα εδάφη της. Στην κουρδική περιοχή Καμισλί η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει το αεροδρόμιο. Στη Σέιχ Μάκσουντ, μια περιοχή του Χαλεπιού, κουρδικές δυνάμεις κάνουν περιπολία στους δρόμους.
Δεκάδες Κούρδοι από τη Σέιχ Μάκσουντ έχουν πάει στο Αφρίν για να πολεμήσουν, δήλωσαν Κούρδοι αξιωματούχοι.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν μια αυτοκινητοπομπή με εκατοντάδες αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν άμαχοι να κατευθύνεται στο Αφρίν από άλλες κουρδικές περιοχές προκειμένου να δείξουν την αλληλεγγύη τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
 
ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου