Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Επίδειξη πυγμής από την Άγκυρα - Με νέες Navtex δέσμευσε θαλάσσιες περιοχές από την Πάφο μέχρι την Ιεράπετρα - Αδιαφορεί πλήρως για τις ευρωπαϊκές οδηγίες

Θα πραγματοποιήσει σε περιοχές ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας επιστημονικές έρευνες με ερευνητικό πλοίο του Πανεπιστημίου του Αμβούργου
Με δύο νέες άκρως προκλητικές navtex που αφορούν μάλιστα σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο, η Τουρκία απάντησε σήμερα στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.



Όπως μετέδωσε η Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος στην ηλεκτρονική της έκδοση  πρόκειται για τις navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.



Είναι η δέυτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.

Το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τουρκικές οδηγίες δημοσσιευθηκαν λίγες ώρες μετά την ενημέρωση του ευρωπ[αικού συμβουλίου από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσίπρα για την προκλητικότητα της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο.

Μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις παράνομές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Τουσκ είπε:  «Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.» δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον ερχόμενο Μάρτιο θα εξεταστεί η πιθανότητα μιας Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου