Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο - Η στρατηγική της Μακεδονίας - Το Σκοπιανό έχει κόστος

Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο
Του Ν. Λυγερού

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας προχωρά επίσημα πια σε ανάκληση αδειών και μερική επιστράτευση στη νότια Σερβία, δηλαδή δίπλα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί μία πλειοψηφία Σέρβων εντός αλβανικής διοίκησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνουν ένα σήμα υποστήριξης στους Σέρβους της περιοχής. Και αυτή ξέρουμε ότι ανήκει σε αυτές που θα ήθελε να απελευθερώσει η Σερβία ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνει ανταλλαγές εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο. Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν εντάσεις τοπικά που θα μεγαλώσουν ακόμα και τεχνητά, για να υπάρξει η προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους για μία επέμβαση στην περιοχή. Ακόμα και η χρήση του κώδικα Χρυσό Σπαθί είναι ενδεικτική για τις διαθέσεις. Διότι η περιοχή του βορρά είναι σχετικά εύκολη αλλά το θέμα είναι η επιβίωση των θυλάκων μετά από μια επίθεση, διότι θα πρέπει οι σερβικές δυνάμεις να φθάσουν εγκαίρως και σε αυτούς αν δεν θέλουν να έχουν θέματα αντιποίνων από τις αλβανικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου. Διότι εκεί υπάρχει κόκκινη γραμμή, αφού ξέρουμε πώς λειτούργησε η περιοχή στις συρράξεις του παρελθόντος. Όλα αυτά δεν είναι χωρίς επιπτώσεις για τους Αλβανούς των Σκοπίων και βλέπουμε πια όλο και περισσότερο τη βαλκανική σκακιέρα να ενεργοποιείται ανοιχτά.

Η στρατηγική της Μακεδονίας
Του Ν. Λυγερού

Η στρατηγική της Μακεδονίας δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία κρατική προσέγγιση που δεν μπορεί να αποφύγει μια απαράδεκτη ιδεολογία, διότι η Μακεδονία αφορά όλον τον Ελληνισμό κι όχι μόνο την Ελλάδα. Αυτό βέβαια φάνηκε και από τα Συλλαλητήρια που έγιναν στο εξωτερικό. Η ενεργοποίηση των πολιτών σε όλη την ελληνική επικράτεια έγινε αρχικά σε τοπικό επίπεδο, αλλά σιγά σιγά είδαμε κινήσεις συντονισμού που έφτασαν στο στρατηγικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει αυτή την αυθόρμητη προσέγγιση και δεν προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτό το λαϊκό κίνημα που δεν θέλει να ξεχάσει την ιστορία του Ελληνισμού. Η στρατηγική της Μακεδονίας είναι πιο ισχυρή από τη θέληση της κυβέρνησης να κρατήσει την εξουσία. Επίσης είναι πιο ανθεκτική από τις πρόσφατες διαθέσεις των Σκοπίων και ειδικά του Πρωθυπουργού τους που δυσκολεύεται να επιβάλλει τις θέσεις του ακόμα και στην αντιπολίτευσή του. Το Σκοπιανό έχει ήδη χαλάσει πολλά από τα κυβερνητικά σχέδια, διότι δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τα τεχνικά της αποτελέσματα για να τα αξιοποιήσει πολιτικάντικα αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή και η προετοιμασία των Συλλαλητηρίων για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ήδη ενδεικτική για το τι θα γίνει στο μέλλον.Το Σκοπιανό προκαλεί αλλαγές σε όσους δεν το εξετάζουν στρατηγικά και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Το Σκοπιανό έχει κόστος
Του Ν. Λυγερού

Το Σκοπιανό έχει κόστος όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για την εξουσία που νόμιζε ότι θα μπορούσε να χειραγωγήσει έναν ολόκληρο λαό μόνο και μόνο για να υλοποιήσει ένα παλιό και απαράδεκτο όνειρο. Όμως τώρα είναι πια δύσκολο να ελέγχεις όλα τα μέσα ενημέρωσης, για να περάσεις κρατικές ιδέες που δεν σέβονται τη Δημοκρατία, γιατί δεν δίνουν σημασία στους ανθρώπους, μόνο που οι Έλληνες δεν είναι μόνο ψηφοφόροι που μπορεί να κοροϊδέψει ο καθένας, είναι και στοιχεία του Ελληνισμού και δεν μπορούν να ξεχάσουν την ιστορία, επειδή το θέλει μια ιδεολογία του παρελθόντος. Έτσι το Σκοπιανό μέσω της αντίστασης του ελληνικού λαού, έχει μετατραπεί σε κόστος για την εξουσία που είχε ποντάρει διαφορετικά, αφού δεν υπολόγισε τις ευαισθησίες ενός ιστορικού λαού. Και η Κύπρος ξεπέρασε το Σχέδιο Ανάν, επειδή ο Ελληνισμός αντιστάθηκε στα προγράμματα που είχαν συμφωνήσει μερικοί που δεν τον εκπροσωπούσαν πια. Για αυτό και στην Ελλάδα όταν αυτό το κόστος υλοποιηθεί πρακτικά για την εξουσία και ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έχει προκαλέσει, θα μιλούμε για το θαύμα που καταφέραμε, ενώ κανένας δεν το περίμενε ούτε το πίστευε. Είμαστε της πίστης και αυτό τα αλλάζει όλα όταν σέβεσαι την ιστορία της Ανθρωπότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου