Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Η νέα συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου - Ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια - Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο

Η νέα συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου
Του Ν. Λυγερού

Η νέα συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο για τον αγωγό φυσικού αερίου που έχει και την απαραίτητη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η υλοποίηση της ενδιάμεσης οδού για το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Αποτελεί μία νέα επιτυχία που ενισχύει το συμμαχικό πλαίσιο με την Αίγυπτο αλλά και για το θέμα του τριπλού σημείου επαφής, όπου εμπλέκεται και η Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και γεωοικονομικό, αφού θα έχει επιπτώσεις και για τον αγωγό East Med που είναι στρατηγικής
σημασίας. Το άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία που ξεπερνά τα κοινοτικά θέματα. Έτσι αποτελεί μία αποτελεσματική απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας. Δείχνει με έμπρακτο τρόπο ότι η Αίγυπτος λειτουργεί καταλυτικά σε αυτή τη σχέση και ότι οι δύο χώρες έχουν πια κοινά συμφέροντα, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Η Κύπρος με αυτή τη συμφωνία αποκτά έναν ενεργειακό σύμμαχο που έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πολιτικά και τεχνολογικά. Έτσι η θέση της Κύπρου αναβαθμίζεται και μπορεί τώρα το νησί να δει διαφορετικά την Ανατολική Μεσόγειο και τη διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια
Του Ν. Λυγερού

Έχει ενδιαφέρον να αντιληφθούμε ότι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων προχωρά για το τεχνητό Δημοψήφισμα μόνο με την στήριξη των αλβανικών κομμάτων. Ξέρουμε από τώρα ότι η διατύπωση του ερωτήματος του Δημοψηφίσματος είναι προβληματική και έχει ως κύριο στόχο να μπερδέψει τους ψηφοφόρους με τις εντάξεις στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως βέβαια να δίνει έμφαση και στην αλλαγή ονόματος και στις απαραίτητες τροποποιήσεις του συντάγματος, πράγματα που δεν θέλουν ν’ ακούσουν οι Σκοπιανοί. Το γεγονός ότι η Αλβανία είναι ήδη στο ΝΑΤΟ από το 2009 κι είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξηγεί την στάση των Αλβανών, αφού θέλουν να είναι σε ένα ενωμένο πλαίσιο ακόμα και διασυνοριακά. Έτσι σε περίπτωση σύρραξης δεν θα μπορεί να κάνει επέμβαση το ΝΑΤΟ αφού οι δύο χώρες θα είναι στο δικό του πλαίσιο. Επίσης αυτήν την περίοδο οι αλβανικές δυνάμεις προσέχουν τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και θέλουν και εκεί να υπάρχει μία ενοποίηση για να εξασφαλίσουν τα μέγιστα σε περίπτωση ανταλλαγής και ανακατανομής των εδαφών. Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων δεν έχουν στρατηγικό υπόβαθρο κι έχουν ήδη αρχίσει να εκθέτουν τους διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς. Είναι δύσκολο να τον μαζέψουν, διότι αυτός ετοιμάζει εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό δείχνει και την έλλειψη εμπειρίας των βαλκανικών δεδομένων τόσο από την πλευρά του, όσο και από την επίσημη δική μας.

Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο
Του Ν. Λυγερού

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας προχωρά επίσημα πια σε ανάκληση αδειών και μερική επιστράτευση στη νότια Σερβία, δηλαδή δίπλα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί μία πλειοψηφία Σέρβων εντός αλβανικής διοίκησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνουν ένα σήμα υποστήριξης στους Σέρβους της περιοχής. Και αυτή ξέρουμε ότι ανήκει σε αυτές που θα ήθελε να απελευθερώσει η Σερβία ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνει ανταλλαγές εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο. Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν εντάσεις τοπικά που θα μεγαλώσουν ακόμα και τεχνητά, για να υπάρξει η προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους για μία επέμβαση στην περιοχή. Ακόμα και η χρήση του κώδικα Χρυσό Σπαθί είναι ενδεικτική για τις διαθέσεις. Διότι η περιοχή του βορρά είναι σχετικά εύκολη αλλά το θέμα είναι η επιβίωση των θυλάκων μετά από μια επίθεση, διότι θα πρέπει οι σερβικές δυνάμεις να φθάσουν εγκαίρως και σε αυτούς αν δεν θέλουν να έχουν θέματα αντιποίνων από τις αλβανικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου. Διότι εκεί υπάρχει κόκκινη γραμμή, αφού ξέρουμε πώς λειτούργησε η περιοχή στις συρράξεις του παρελθόντος. Όλα αυτά δεν είναι χωρίς επιπτώσεις για τους Αλβανούς των Σκοπίων και βλέπουμε πια όλο και περισσότερο τη βαλκανική σκακιέρα να ενεργοποιείται ανοιχτά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου