Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Σκοπιανές παρατυπίες και Μακεδονική Ταυτότητα - Η έξοδος των Σκοπίων - Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Σκοπιανές παρατυπίες και Μακεδονική Ταυτότητα
Tου Ν. Λυγερού

Η σκοπιανή κυβέρνηση για λόγους κομματικούς, έχει αρχίσει να παραβιάζει το Προσύμφωνο των Πρεσπών και να μιλά ανοιχτά περί διασφάλισης της Μακεδονικής Ταυτότητας. Με άλλα λόγια έχει εκφυλίσει εντελώς το erga omnes του ΥπΕξ και του Πρωθυπουργού. Διότι επιδιώκουν μια μακεδονική εθνότητα που δεν είχαν κατοχυρώσει ποτέ πριν. Έτσι οι ενστάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας είναι όλο και πιο σεβαστές αφού αποδεικνύεται ότι τα Σκόπια θέλουν κατά πολύ να ξεπεράσουν τα όρια του Προσυμφώνου. Στην αρχή, η ελληνική κυβέρνηση το δικαιολόγησε, ενώ ήταν ήδη απαράδεκτο, λόγω της διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος. Όμως τώρα που πέρασε αυτό το προσωρινό δημοψήφισμα η σκοπιανή κυβέρνηση συνεχίζει απολύτως τα ίδια και εντός βουλής των Σκοπίων, πράγμα που ενισχύει και με την απόφαση και του υπουργικού συμβουλίου να μην αλλάξει το Άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων. Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός κάνει σαν να μη βλέπει ότι ο ομόλογος του συνεχίζει ανενόχλητος την προπαγάνδα του χωρίς να σέβεται ούτε το προσύμφωνο. Και η πρόταση που έγινε για την ερμηνευτική δήλωση αποδεικνύει ότι το προσύμφωνο δεν είναι πλήρες διότι χρειάζεται άλλα στοιχεία για να δηλώσει κάτι το συγκεκριμένο που να σέβεται επί της ουσίας τις ελληνικές θέσεις.

Η έξοδος των Σκοπίων
Tου Ν. Λυγερού

Τα Σκόπια προσπαθούν να ξεφύγουν με διάφορα τερτίπια από την παγίδα του Προσυμφώνου των Πρεσπών διότι βλέπουν ότι δεν έχει την αποδοχή του λαού εκτός από το αλβανικό στοιχείο. Έτσι δεν μιλούν καν για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά επενδύουν πάνω στη μακεδονική εθνότητα και δίνουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι θα ενισχύσουν μόνο και μόνο το μακεδονικό πλαίσιο. Βέβαια αν στην Ελλάδα δεν είχαν γίνει τόσα συλλαλητήρια, η διατύπωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών θα ήταν διαφορετική και θα μιλούσαμε αποκλειστικά για τη Μακεδονία σε επίπεδο κράτους, έθνους και γλώσσας. Έτσι βλέπουμε ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού για αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων είναι μια έξοδος από το Προσύμφωνο αφού θέλει να διατηρήσει το Άρθρο 36 για λόγους ιστορικούς ενώ αυτό προδίδει ξεκάθαρα το αλυτρωτικό στοιχείο της χώρας. Βέβαια ο Πρωθυπουργός και ΥπΕξ της χώρας μας δεν έχει πει απολύτως τίποτα για αυτήν την παράλογη εκδοχή του απαράδεκτου Προσυμφώνου. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να πάρει θέση όχι μόνο αυτός αλλά η Ελλάδα μέσω κοινοβουλίου και θα πρέπει να αποδεχθεί ή όχι αυτές τις παραλλαγές του Προσυμφώνου που το χειροτερεύουν όλο και περισσότερο.

Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
Tου Ν. Λυγερού

Όσο και να θέλει η Τουρκία να καθυστερήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν καταφέρνει απολύτως τίποτα αφού οι άλλες χώρες συνεχίζουν ακάθεκτες τις δραστηριότητες τους, τα συμβόλαια τους και τις νέες αδειοδοτήσεις τους. Αυτές τις ημέρες το βρετανικό γεωτρύπανο Stena Icemax, που έχει συμβόλαιο με την Exxon Mobil για μια γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, μπήκε στη Μεσόγειο και βρίσκεται ήδη στη Δυτική Μεσόγειο πέρα από το Μαρόκο. Άρα συνεχίζει κανονικότατα την πορεία του δίχως να δώσει σημασία στις δηλώσεις της Τουρκίας. Το ίδιο κάνει και το Ισραήλ που ετοιμάζεται για νέο γύρο αδειοδότησης και μάλιστα με 19 θαλάσσια οικόπεδα στην ΑΟΖ του σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές. Επίσης έχει πια συμβόλαια εξαγωγής τόσο με την Ιορδανία όσο και με την Αίγυπτο. Η παραγωγή του Ταμάρ και στη συνέχεια του Λεβιάθαν όχι μόνο δεν έχει σταματήσει αλλά συνεχίζεται ακάθεκτη. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή και από την Energean της Ελλάδας αλλά και από ινδική κοινοπραξία που αφορά στις εταιρείες Bharat PetroResources, Indian Oil Corp, Oil India και ONGC Videsh. Έτσι οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζονται και επεκτείνονται, ότι και να λέει η Τουρκία που είναι βέβαια εκτός.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου