Ένα μοναδικό έργο θα πραγματοποιηθεί
στην Αγία Νάπα: το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο της Μεσογείου από τον
παγκοσμίου φήμης Βρετανό καλλιτέχνη Τζέισον ντεΚαίρες Τέιλορ.
Το Υποβρύχιο Μουσείο θα δημιουργηθεί στον Δήμο Αγίας Νάπας
και συγκεκριμένα στην παραλία Περνέρας και θα είναι το πρώτο υποβρύχιο
Μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου. Σε έναν υποβρύχιο χώρο με βάθος δέκα
μέτρα, ο Βρετανός καλλιτέχνης θα δημιουργήσει πάνω από 70 υποβρύχια
αγάλματα ανάμεσα σε δεκάδες φιλοτεχνημένα οργανικά δέντρα και υποβρύχια
φυτά, ώστε να δημιουργηθεί και το πρώτο υποβρύχιο δάσος στον κόσμο.
Το έργο του Υποβρυχίου Μουσείου συμπεριλαμβάνεται στα έργα που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη του Δήμου της Αγίας Νάπας και αναμένεται να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Αγίας Νάπας.
Το έργο θα παρουσιάσει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης
Καρούσος, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Κώστας Καδής, ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών
και Συντονιστής υλοποίησης του έργου Γιώργος Παγιάτας και ο
καλλιτέχνης Τζέισον ντεΚαίρες Τέιλορ, την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα
10:45π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία.
Τζέισον ντεΚαίρες Τέιλορ: Ο Ζακ Κουστώ της Τέχνης
Ο γλύπτης, περιβαλλοντολόγος και επαγγελματίας υποβρύχιος φωτογράφος Τζέισον ντεΚαίρες Τέιλορ γεννήθηκε στο Ντόβερ της Βρετανίας από Άγγλο πατέρα και Γουιανέζα μητέρα και μεγάλωσε μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, εξερευνά σε συστηματική βάση την αλληλεπίδραση μεταξύ της τέχνης, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της κοινωνίας.
Τα τελευταία 10 χρόνια δημιούργησε αρκετά μεγάλα υποθαλάσσια «Μουσεία» και «Πάρκα Γλυπτικής», με συλλογές άνω των 850 δημόσιων έργων σε πραγματικό μέγεθος.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2006 όταν δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Γρενάδας. Το έργο συγκαταλέγεται στα Top 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic και ήταν καθοριστικής σημασίας για την τοπική κυβέρνηση που το κήρυξε Εθνική Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.
Άλλα σημαντικά έργα του μέχρι σήμερα με γλυπτά του έχουν τοποθετηθεί στη θάλασσα μεταξύ του Κανκούν και του Ίσλα Μουχέρες στο Μεξικό το 2009 (Museo Subacuático de Arte), στις Μπαχάμες (2014), στο Μπαλί (2016), στη Νορβηγία (2018), ενώ το Museo Atlantico στο Λανθαρότε των Κανάριων Νήσων που δημιουργήθηκε το 2016 και ήταν το πρώτο στο είδος του στις ευρωπαϊκές θάλασσες, περιλαμβάνει μια συλλογή με πάνω από 300 ποντισμένα γλυπτά και αρχιτεκτονικές κατασκευές.
Τα έργα κατασκευάζονται με τη χρήση υλικών με ουδέτερο ρΗ, γεγονός που επιτρέπει τη φυσική ανάπτυξη και τις επακόλουθες αλλαγές που αποσκοπούν στην διερεύνηση της αισθητικής της αποσύνθεσης, της αναγέννησης και της μεταμόρφωσης. Τα πρωτοποριακά του έργα δημόσιας τέχνης δεν αποτελούν μόνο παραδείγματα επιτυχούς θαλάσσιας διατήρησης, αλλά καλλιτεχνικές δημιουργίες που επιδιώκουν να ενθαρρύνουν την περιβαλλοντική συνειδητοποίηση, να προκαλέσουν κοινωνικές αλλαγές και να μας οδηγήσουν να εκτιμήσουμε την εκπληκτική φυσική ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου.
Έχει λάβει πολλά βραβεία γλυπτικής και φωτογραφίας και είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Γλυπτών, Πρεσβευτής Ωκεανών στο DAN (Divers Alert Network) και του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ωκεανών. Το 2014 του απονεμήθηκε ο τίτλος The Global Thinker by Foreign Policy, με τον Τέιλορ να περιγράφεται ως ο «Ζακ Κουστώ της Τέχνης».
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου