Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Ναύαρχοι: “Με κατευνασμό απέναντι στην Τουρκία πάντα θα χάνουμε… 12 ν.μ.”

Αν δεν δημιουργήσουμε συνθήκες αποτροπής και συνεχίσουμε να απαντούμε με κατευνασμό απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πάντα θα χάνουμε» τονίζουν δύο αντιναύαρχοι ε.α., o Παναγιώτης Παστουσέας και ο Βασίλης Μαρτζούκος. Όπως εξηγούν και οι δύο στο ethnos.gr, είναι αναγκαίο η Αθήνα να δημιουργήσει μια μεσογειακή συμμαχία που θα περιλαμβάνει την Γαλλία, η οποία είναι πρόθυμη να συνάψει αμυντική συμμαχία με ρήτρα ενεργητικής υποστήριξης, θα προβλέπει περεταίρω εμβάθυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ αλλά και περαιτέρω αναβάθμιση του στρατιωτικού μας εξοπλισμού.

ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

«Όλα αυτά αν τα είχαμε στο τραπέζι θα μπορούσαμε να κάναμε μια προβολή ισχύος στην Τουρκία»

δήλωσε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Παναγιώτης Παστουσέας. Από την πλευρά του, ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να βλέπει τον εαυτό της ως ένα μελλοντικό Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θα πρέπει να ζητήσουν κυρώσεις με απειλή βέτο για τη Λευκορωσία αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται, σταδιακά, ένα επίπεδο πάνω από αυτά που είχαμε δει το καλοκαίρι, συμφωνούν και οι δύο στρατιωτικοί, υπό την έννοια ότι οι Τούρκοι πλησιάζουν την περιοχή του Καστελόριζου στέλνοντας το «Ορούτς Ρέις» για έρευνες σε έκταση η οποία φθάνει ακόμα και τα 6,5 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί και προφανή στόχο την τεχνητή πρόκληση στρατιωτικής κρίσης.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως υπογραμμίζουν οι δύο αντιναύαρχοι ε.α., το ελληνικό πολεμικό ναυτικό είναι ετοιμοπόλεμο και όσα πλοία βγάζει στο πεδίο η Άγκυρα, ίδιο αριθμό αναπτύσσει και η Αθήνα τα οποία βρίσκονται σε κατάλληλα σημεία όπου μπορούν να πλήξουν στόχους. Μια ενδεχόμενη τουρκική Navtex, η οποία θα πάει δυτικότερα και θα παραβιάσει τον 28ο Μεσημβρινό και μπει μέσα στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την κόκκινη γραμμή.

Η στρατηγική της Τουρκίας και τι επιδιώκει με την ένταση

Αν και όλη η τουρκική Navtex κινείται θεωρητικά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα επ΄αυτής βάσει του διεθνούς δικαίου θαλάσσης, η Αθήνα επί της αρχής παραμένει υπέρ του διαλόγου. «Εμείς δεν απαντήσαμε αλλά πρέπει να ζούμε και στον κόσμο της πραγματικότητας» είπε με νόημα ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτήν τη στιγμή η Άγκυρα θέλει να παρασύρει την Αθήνα προκειμένου ‘να ρίξει πρώτη’. «Και αν ρίξεις πρώτη αποκτά η Τουρκία διεθνή νομιμοποίηση και μπορεί να το δείξει και να το ΄πουλήσει’ αυτό το πράγμα ως αμυνόμενη χώρα. Αν προκαλέσεις στρατιωτικό πλήγμα, η Άγκυρα θα βγει στο διεθνές προσκήνιο ως αμυνόμενη και δικαιολογώντας τον εαυτό της θα επιχειρήσει να δημιουργήσει άμεσα τετελεσμένα. Και αν καταλάβει μέσα σε μία ώρα το Καστελόριζο, εγώ δεν περιμένω να αντιδράσει η Αμερική και η Ευρώπη. Απλά θα κάτσεις σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και θα έχεις και τετελεσμένα σε βάρος σου. Συνεπώς πρέπει να ξέρουμε πέραν του διεθνούς δικαίου και μέχρι που μας παίρνει» είπε ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος.

Από την πλευρά του ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Παστουσέας εκτιμά ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που ακολουθεί ακριβώς τα βήματα που έκανε ο Χίτλερ τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προσπαθεί να επεκταθεί περιφερειακά γύρω από την Τουρκία και στη συνέχεια να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή. «Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και πρέπει να τελειώνουμε».

Σύμφωνα με τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΝ η Τουρκία επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς των Βαλκανικών Αγώνων. «Και τότε είχαμε την Βαλκανική συμμαχία, τώρα πρέπει να κάνουμε τη μεσογειακή συμμαχία. Για αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις συμμαχίες μας. Με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ τις οποίες έπρεπε να είχαμε ήδη εμβαθύνει». Κλιμακώνοντας σταδιακά την ένταση και εκδίδοντας Navtex μεταξύ 6-12. μιλίων «θέλουν να μας τονίσουν ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό αυτό δικαίωμα που έχουμε και να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα αν μια ενδεχόμενη τουρκική Navtex η οποία θα πάει δυτικότερα και παραβιάσει τον 28ο Μεσημβρινό και μπει μέσα στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου».

Έτοιμοι έναντι στο casus belli, αν προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών υδάτων 

Ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος εκτιμά η επέκταση των 12 χωρικών μιλίων που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης μπορεί να ενεργοποιηθεί και στο Καστελόριζο και στο υπόλοιπο Αιγαίο βάσει του διεθνούς δικαίου. «Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε το casus belli της Τουρκίας. Υπάρχει το διεθνές δίκαιο αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα δηλαδή το θέμα της ισχύος. Αν είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε πόλεμο και να διακινδυνεύσουμε μια εφ’ όλης της ύλης στρατιωτική σύγκρουση τότε μπορούμε να επεκτείνουμε τα 12 χωρικά μας ύδατα σε 12 ν.μ. και στο υπόλοιπο Αιγαίο και την υπόλοιπη Μεσόγειο. Αν δεν είμαστε έτοιμοι από πλευράς πολιτικής ή ενόπλων δυνάμεων τότε πρέπει για τακτικούς λόγους να κερδίσουμε χρόνο και να είμαστε σε στρατιωτική επαγρύπνηση παρακολούθησης».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παστουσέας εξηγεί ότι μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά δεν ασκούσε αυτό το δικαίωμά μας γιατί δεν ήθελε να κλιμακωθεί η κατάσταση αν και στο παρελθόν και στους 60 γύρους συνομιλιών Αθήνας-Άγκυρας υπήρξε διάλογος που αφορούσε και τα χωρικά ύδατα. «Πρέπει, όμως, να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα παντού, να παρακολουθούμε τις έρευνες που κάνει το «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή, δίνοντας και ένα περιθώριο στο διάλογο Και τότε αν μπουν εντός των 12 ν.μ. δεν έχουμε κανένα περιθώριο. Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Πρέπει να αποκρουστεί πιθανή καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» κατέληξε.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου