Ηλίας Τασόπουλος
Aπό το liberal
Η αντιπυραυλική «ασπίδα» του Ισραήλ με το κωδικό όνομα «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος) υπήρξε καθοριστική για την ασφάλεια των πολιτών από τις ρουκέτες της Χαμάς.
Εκτός από τις χιλιάδες ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, έστειλε και πολυάριθμα drones που εκρήγνονταν στο σημείο όπου έπεφταν.
Για πρώτη φορά, το Iron Dome κατέρριψε drones της εξτρεμιστικής οργάνωσης, μέσω της προόδου που επετεύχθη στο σύστημα άμυνας. Ωστόσο, το κόστος των αναχαιτίσεων είναι δυσθεώρητο, καθώς ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε πλέον την επιτυχή δοκιμή του νέου όπλου λέιζερ που δεν χρειάζεται καν βλήματα για την κατάρριψη drones. Κάθε βολή του λέιζερ θα κοστίζει περίπου ένα δολάριο μόνο.
Με τη χρήση ενός λέιζερ υψηλής ισχύος, η αναχαίτιση πυραύλων και εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να πραγματοποιείται πιο κοντά στις περιοχές εκτόξευσης τους και μακριά από τα πληθυσμιακά κέντρα, όπως δήλωσε ο Όρεν Σαμπάγκ, γενικός διευθυντής της Elbit Systems, υπεύθυνης για το νέο σύστημα. Στη Γάζα, άλλωστε σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ένα νέο λειτουργικό σύστημα για την κατάρριψη των drones μέχρι το 2024.
Πλέον όμως η νέα ανακάλυψη με τη χρήση των λέιζερ εναντίον των drones φέρνει επαναστατικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της αμυντικής βιομηχανίας.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ διατείνεται πως το Ισραήλ πρέπει να έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία λέιζερ σε επιχειρησιακό περιβάλλον.
Αν και το σύστημα είχε αναπτυχθεί και δοκιμαστεί από την Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1980, το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε επιτυχώς την τεχνολογία λέιζερ επάνω σε ένα αεροσκάφος.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, καταρρίφθηκαν μη επανδρωμένοι στόχοι, αλλά και πύραυλοι, σε διάφορα ύψη και αποστάσεις, χρησιμοποιώντας το αερομεταφερόμενο σύστημα υψηλής ισχύος λέιζερ.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας των λέιζερ αποτελεί στόχο των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Η ριζοσπαστική καινοτομία που κατέχει πλέον επηρεάζει πολύπλευρα τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως.
Τα drones διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τον τελικό νικητή σε μία σειρά πολεμικών αναμετρήσεων από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Λιβύη, όπου ο εξοπλισμός από την Τουρκία έδωσε το βασικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση της Τρίπολης για να παραμείνει στην εξουσία.
Το χαμηλό κόστος σε σχέση με τις καταστροφικές δυνατότητες που έδινε στον επιτιθέμενο τον καθιστούσε ουσιαστικά κυρίαρχο, καθώς μπορούσε να επιτύχει με ακρίβεια καίριες υποδομές ή και ανθρώπινους στόχους του αντιπάλους.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλέον αναπτύξει σύστημα προσβολής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τη χρήση λέιζερ, πραγματοποιώντας βολή από αέρα.
Όπως είναι ευνόητο, μία βολή αέρος-αέρος προσφέρει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και ευελιξία στην αναχαίτηση των drones.
Ενώ μέχρι πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παραδεχόταν πως μπορεί να μην είναι εξίσου λειτουργικό, όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα ή ακόμα και σύννεφα ή καπνός, το σύστημα λέιζερ για κατάρριψη drone από αέρος μπορεί πλέον να αναχαιτίσει τον στόχο του με ακρίβεια, «ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπεύθυνων.
Από τη στιγμή που θα δεσμεύσει ως στόχο ένα αεροσκάφος, το καταδιώκει μέχρι την πτώση του. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει στόχους σε μία απόσταση 8 έως 10 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας ισχύ 100 κιλοβάτ.
Ουσιαστικά, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει, εφόσον υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πυροβολεί, για όσο υπάρχει συνεχόμενη και σταθερή παροχή, ενώ μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο.
Αυτές οι δυνατότητες μεταβάλλουν την ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, όσο αφορά τα drones. Βέβαια, το επόμενο βήμα που στοχεύουν στο Ισραήλ είναι η κατασκευή drones που θα είναι σε θέση να καταστρέφουν άλλα drones, αλλά και να είναι πλέον επιχειρησιακά εφικτή η χρήση του συστήματος λέιζερ για επιθετικές ενέργειες.
ΠΗΓΗ liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου