Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

“Δυο κοκόρια μάλωναν σε ξένο αχερώνα”: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλά “δεν τα βρήκαν”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ήταν μία συνομιλία έντονα ανταγωνιστική, η οποία χαρακτηρίστηκε από την προβολή των σκληρών θέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, πριν από τις συνομιλίες, οι οποίες ορόστηκαν να ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου:

Η Μόσχα θα βρεθεί απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν, σε πρώτη φάση, στις 13 του μήνα.

Πάντως, στην Ουάσιγκτον δεν αποκλείουν νέα συνομιλία του προέδρου Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν ή μετά τις συνομιλίες της Γενεύης.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στη συνομιλία των δύο προέδρων που χαρακτηρίστηκε από ακραίες διαφωνίες:

Δεν είναι γνωστό ποιος εκ των δύο ξεκίνησε την αντιπαράθεση, αλλά εικάζεται -επειδή ζήτησε ο ίδιος το τηλεφώνημα- ότι μίλησε πρώτος ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταθέτοντας τη δική του θέση: ότι αν δεν τερματίσουν, η Αμερική και το ΝΑΤΟ, την πολιτική ακρωτηριασμού της Ρωσίας, οι σχέσεις θα επιδεινωθούν στον υπερθετικό βαθμό.

Όταν ήρθε η κουβέντα στην επιβολή νέων κυρώσεων, ο κ. Πούτιν φέρεται να μίλησε και για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, αν και αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους το έθεσε ολίγον διαφορετικά: Μίλησε για πλήρη ρήξη στις σχέσεις.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, είναι κάτι που δεν έγινε ούτε στον ψυχρό πόλεμο, υπό την έννοια ότι επί Σοβιετικής Ένωσης ήταν πάντα ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές των δύο υπερδυνάμεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Δεν είναι γνωστή η απάντηση του κ. Πούτιν, αν και επίσης φέρεται να ζήτησε, από την πλευρά του, την αποχώρηση των δυνάμεων της Αμερικής και του ΝΑΤΟ από την Ουκρανία και από χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Φαίνεται ότι είπαν λόγια δύσκολα και βαριά, και αυτό εξάγεται από τις ενημερώσεις που έγιναν στις δύο πρωτεύουσες.

Πάντως, την ίδια στιγμή -διότι δεν έχουν και άλλη επιλογή, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή-, αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στους διπλωμάτες να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα με την ελπίδα ότι θα βρουν μία κάποια λύση.

Όμως, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι κ. Πούτιν και Μπάιντεν διαφωνούν σε όλα τα βασικά, πως θα συμφωνήσουν οι διπλωμάτες, οι οποίοι θα πάνε στη Γενεύη με οδηγίες στη βάση της συνομιλίας των δύο ηγετών;

Η δήλωση της Τζένιφερ Ψάκι μετά τη συνάντηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε ότι η πρόοδος στις συνομιλίες περνά από την «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία και επέμενε στο θέμα της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων, για το οποίο εικάζεται ότι εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Εκτός, αν ο κ. Πούτιν έθεσε την αμοιβαιότητα: Να αποχωρήσουν ταυτόχρονα οι Αμερικανοί και οι νατοϊκοί από τις γειτονικές προς αυτήν χώρες. Θα το δούμε στις 10 Ιανουαρίου, στη Γενεύη…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

 

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου