Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ελλάδα και Λιβύη συζητούν για την επίτευξη συμφωνίας για την ΑΟΖ

Βεγγάζη.

Η τηλεδιάσκεψη Ελλάδας-Λιβύης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, περιελάμβανε πολλούς άξονες και φακέλους, με κυριότερο τη διευκόλυνση των ταξιδιωτικών διαδικασιών και το άνοιγμα απευθείας αεροπορικών και ναυτιλιακών γραμμών μεταξύ των δύο χωρών, γράφουν λιβυκά δημοσιεύματα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιουσούφ αλ Ακούρι, συζήτησε με τον Έλληνα Πρέσβη (Επιτετραμένο) στη Λιβύη Ιωάννη Σταματέκο, μέσω οπτικής επικοινωνίας, την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και τη θαλάσσια συμφωνία που συνήψε η προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία.

Ο Αλ Ακούρι τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός από την σταθερότητα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, λαμβάνει επίσης υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής συμφωνίας για το μοίρασμα των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι η θαλάσσια συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας δεν επιλύθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση και δεν ήρθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επανεξέταση και συζήτηση.

Η τύχη των συμφωνιών Σάρατζ και Ερντογάν με τη νέα λιβυκή κυβέρνηση


«Ο Αλ Ακούρι διαβεβαιώνει τον Έλληνα πρέσβη ότι το Κοινοβούλιο λαμβάνει υπόψη τη σταθερότητα της Μεσογείου» (Libya al Hadath)

Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, επιπλέον και μια συμφωνία για διευρυμένη ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λιβυκής Βουλής, η Ελλάδα και η Λιβύη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συναντήσεις και να ανταλλάξουν επισκέψεις για περαιτέρω συντονισμό και συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Ελλάδα και Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων- επικείμενο πλήγμα στη συμφωνία Σάρατζ και Ερντογάν

Ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε την πολύ θετική θέση του κοινοβουλίου για τις ιστορικές και γεωγραφικές σχέσεις με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε επίσης τη «αποφασιστικότητα» της χώρας του να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Λιβύη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2021 ότι η Αθήνα και η Τρίπολη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαράτζ με την Τουρκία.

Libya al Hadath, Al Ain.com,

The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος 

https://www.echedoros-a.gr

ΠΗΓΗ echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου