Επιβεβαιώνεται ότι οι δύο ηγέτες έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, που δεν οδηγούν σε ειρηνική λύση, συμφωνώντας, προς το παρόν, να δώσουν μία ευκαιρία στη διπλωματία. Γι’ αυτό θα στηρίξουν τις διμερείς συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου.
Θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και επίσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.
Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στη συνομιλία των δύο προέδρων που χαρακτηρίστηκε από ακραίες διαφωνίες:
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μία δήλωση χθες, που δείχνει τουλάχιστον ότι στη διάρκεια της συνομιλίας αντάλλαξαν και απειλές. Ο κ. Μπάιντεν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στις διακοπές του για τη συνομιλία με τον κ. Πούτιν και έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη.
«Έκανα σαφές, είπε, στον Πρόεδρο Πούτιν ότι θα επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις, και θα αυξήσουμε την παρουσία μας (Σ.Σ.: εννοεί τη στρατιωτική) στην Ευρώπη, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».
Να σημειώσουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, ανάμεσα στις απαιτήσεις του που έστειλε στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες είναι και αυτή που αφορά την απόσυρση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Ο κ. Μπάιντεν, στο πλαίσιο των πιέσεων προς τον κ. Πούτιν, του ανακοίνωσε την πρόθεση του να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της Δύσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης αν έχει την αίσθηση ότι είναι λιγότερο πιθανό να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία μετά τη συνομιλία του με τον κ. Πούτιν.
Ο κ. Μπάιντεν απάντησε ότι κατάλαβα ότι έχει συμφωνήσει ότι θα έχουμε τρεις μεγάλες συναντήσεις στην Ευρώπη στις αρχές και στα μέσα του μήνα… Έχει εγείρει μερικές από τις ανησυχίες του για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Ξεκαθάρισα, είπε ο κ. Μπάιντεν, ότι (τα αιτήματα του) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο αν υπάρξει αποκλιμάκωση… Λοιπόν, πάντα περιμένω να διαπραγματευτώ και να σημειώσω πρόοδο».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις στην περίπτωση που διατηρήσει τα στρατεύματα της στα σύνορα με την Ουκρανία, τόνισε:
«Δεν θα διαπραγματευτώ εδώ δημόσια, αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορεί… Τόνισα ότι δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία».
Ο κ. Μπάιντεν θα μιλήσει αύριο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι:
Ο πρόεδρος «θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συζητήσει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά επίσης θα συζητήσει την προετοιμασία για τις επικείμενες διπλωματικές επαφές με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή».
Οι διμερείς συνομιλίες θα γίνουν στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Θα ακολουθήσουν τη 12η Ιανουαρίου η συνεδρίαση του συμβουλίου NATO-Ρωσίας και τη 13η Ιανουαρίου οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου