Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Η διπλωματική κόντρα στο Όσλο και τα επόμενα βήματα(Βίντεο)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τρεις διαστάσεις που αποτυπώνουν και το σύμπλεγμα από το οποίο διέρχονται διαχρονικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, απόρροια της αδιάλλακτης στρατηγικής της Άγκυρας, αναδείχθηκαν στο διπλωματικό ημερολόγιο της Τετάρτης. Στο τερέν της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Όσλο η απόπειρα του Τούρκου Πρέσβη να πάρει την άτυπη ρεβάνς για την ήττα στην Άγκυρα, που κατατρύχει την τουρκική διπλωματία εδώ και ένα χρόνο, κατέληξε σε επανάληψη της επικράτησης των θέσεων της Αθήνας.

Ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε για ακόμη μια φορά ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου τη βίβλο της τουρκικής παραβατικότητας. «Oι διαφορές μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν, υπό μια προϋπόθεση: ότι η Τουρκία θα επανέρθει στον 21ο αιώνα. Εάν η Τουρκία παραμείνει στον 19ο αιώνα, εάν η Τουρκία επιμείνει στον τρόπο που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής τακτοποιούσε τις υποθέσεις, έχοντας τις αρμάδες τότε αυτό δεν είναι αποδεκτό», ήταν η αποστομωτική απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, στα διπλωματικά ξεστρατίσματα του Φαζλί Κορμάν, ο οποίος μάλιστα για πρώτη φόρα ήγειρε ζήτημα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

 



Εκτός διεθνούς δικαίου

«Το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να είναι από τις βάσεις για την επίλυση και οι άλλες είναι, δικαιοσύνη, ισότητα και αμοιβαία δικαιώματα. Αν είστε έτοιμοι να το αποδεχτείτε ή να το λάβετε υπόψη σας, τα τουρκικά ζητήματα, τα τουρκικά δικαιώματα και τις τουρκικές ανάγκες σε αυτό το θέμα, μπορούμε πάντα να συζητήσουμε και να κάτσουμε να συζητήσουμε, για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», ήταν η νόρμα που εκστόμισε ο Τούρκος Πρέσβης στην Νορβηγία. O κ. Κορμάν μάλιστα κατέστησε εμφανή, με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως οι συνεχείς διακοπές, την επιδίωξη να εκβιάσει μια ελληνική παρεκτροπή που όμως δεν ελήφθη.

Το casus belli

Στον διπλωματικό καταστροφέα οδηγήθηκαν και οι ανυπόστατες αναφορές ότι οι τουρκικές κινήσεις συνιστούν αντίδραση στις μονομερείς ενέργειες της Αθήνας. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μάλιστα καυτηρίασε την τουρκική απειλή πολέμου: «Ποιος είναι αυτός που λέει ότι επειδή δεν έχω συνυπογράψει την UNCLOS, αν εφαρμόσεις την UNCLOS είναι απειλή πολέμου εναντίον σου και τίποτε άλλο. Επειδή αυτό θέλω. Είναι αυτό μια λογική συμπεριφορά για να κάνεις πράγματα στον 21ο αιώνα; Είναι αυτή αλήθεια μια πρόσκληση σε διάλογο ή είναι μια ατόφια απειλή; θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σκληρότερα λόγια από την ατόφια απειλή».

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο υπουργός εξωτερικών ζήτησε καθαρές απαντήσεις στις τουρκικές αιτιάσεις και θόλωσε το διαμάντι στο στέμμα της τουρκικής παραβατικότητας, το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. «Ο Τούρκος Πρέσβης είπε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο ήταν μια αντίδραση σε δική μας ενέργεια. Δεν μας αποκάλυψε ποια. Το ερώτημα όμως είναι πως μια παράνομη αντίδραση μπορεί να γίνει αποδεκτή; Η κανονική απάντηση σε αυτό είναι: όχι σφάλεις. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια νόμιμη συμφωνία. Άκουσα ότι πρόκειται για μια αντίδραση σε κάτι, κανένας στην γη δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία σε νόμιμο έδαφος. Το σημείο νομιμότητας είναι το ίδιο με το να συνήπτε συμφωνία με τη Σιγκαπούρη», σημείωσε σε άκρως δηκτικό τόνο ο Νίκος Δένδιας.

Ερντογάν για αποστρατωτικοποίηση

Ο Τούρκος διπλωμάτης έβαλε και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, παίρνοντας άτυπα τη σκυτάλη από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος οποίος με την παρέμβαση του, χθες Τετάρτη, έριξε κι άλλο νερό στο μύλο των αστήριχτων τουρκικών αξιώσεων. «Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που παραβιάζουν τις Συνθήκες αναφορικά με το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Άλλωστε, για το θέμα αυτό ενημερώσαμε και τα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής την Τουρκία.

Τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Ταυτόχρονα με το αποτυχημένο, διπλωματικό σόου του Τούρκου Πρέσβη αλλά σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείτο το τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο ουδέτερο, νατοϊκό έδαφος. Οι πληροφορίες θέλουν τους δυο υπουργούς άμυνας να επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης απέδωσαν το κλίμα έντασης στην πρακτική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως πληροφορείται το CNN Greece οι δυο άνδρες εξέφρασαν και την ικανοποίησή τους για τον επικείμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

ΠΗΓΗ cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου