Του Δημήτρη Αβαρλή
Αυτό σημαίνει επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλές διασυνδέσεις και αποθήκευση ενέργειας. Έχει υπολογιστεί ότι η επίτευξη των στόχων για το κλίμα του 2030 απαιτεί πλέον πρόσθετες επενδύσεις 350 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ κάθε χρόνο σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Στο πλαίσιο αυτό τίθεται το ζήτημα η Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η παγκόσμια χωρητικότητα αποθηκευμένης ενέργειας προβλέπεται να επεκταθεί κατά 56% τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να φτάσει τα 270 GW έως το 2026 ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 196% στα 2,6 GW το 2021, αλλά οι συνολικές εγκαταστάσεις πράσινης ενέργειας μειώθηκαν κατά 3%, σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια στοιχεία του οργανισμού American Clean Power Association (ACP). Οι κορυφαίες πολιτείες είναι το Τέξας με 45,1 GW, η Καλιφόρνια με 22,9 GW ακολουθούμενη από την Αϊόβα με 12,3 GW.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο tagesspiegel ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Malcolm Turnbull,«χρειαζόμαστε αποθηκευτικό χώρο για να κάνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξιόπιστες. Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας γίνονται φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά». Τονίζει δε την ανάγκη για αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων , καθώς και την αύξηση της χωρητικότητας τους. Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες αποθήκευσης. Χρειάζονται νέα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας προσθέτει.
Ανάμεσα στις χώρες που στοχεύουν σε επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας είναι και η Ινδία. Η ζήτηση για μπαταρίες στην Ινδία θα αυξηθεί μεταξύ 106 GWh και 260 GWh έως το 2030 σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Η πρόβλεψη αναφέρεται σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την κυβερνητική δεξαμενή σκέψης (NITI Aayog) και τη μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα Rocky Mountain Institute (RMI).Εκτός από το στόχο για 500 GW νέας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 - στόχος που η Ινδία θέλει να επιτύχει δεδομένου ότι έχει ήδη φτάσει περίπου τα 175 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας - το 30% των πωλήσεων νέων οχημάτων θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η χώρα.
ΠΗΓΗ energia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου