ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ – ο «Λυκούργος» της ΕΟΚΑ
Ο «γίγαντας» Στυλιανός Λένας, ο άριστος κατασκευαστής χειροβομβίδων
Ο 15χρονος αγωνιστής της Κύπρου που ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, η συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στη βρετανική κυριαρχία στο νησί και η σύλληψη που λίγο έλλειψε να γκρεμίσει όλα τα όνειρα του αξέχαστου ηθοποιού
Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν ένας γνήσιος κωμικός ηθοποιός. Παρόλο που στην καριέρα του ερμήνευσε και κλασικούς ρόλους, είχε ταυτίσει το όνομά του με το γέλιο. Ήταν ένα από τα βασικά ονόματα της επιθεώρησης, που δε δίσταζε να τσαλακώνει την εικόνα του. Οι ρόλοι και οι μεταμφιέσεις του άφησαν εποχή.
"Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που θα παραδοθεί από αύριο", είπε ο Πούτιν.
«Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με αυτό τον τρόπο, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία - δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal
Οι Αμερικανοί είναι ενθαρρυμένοι με την κατάσταση επί του στρατιωτικού πεδίου στην Ουκρανία και έχουν πειστεί ότι η πολιτική της ενίσχυσης με δυτικό πολεμικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχει φέρει «πολύ καλά» αποτελέσματα.
Είναι γεγονός ότι η πρόβλεψη για ένα πόλεμο τεσσάρων ημερών δεν επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα η ρωσική εισβολή έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια και με τα σημερινά δεδομένα είναι οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αντεπίθεση σε αρκετά σημεία της χώρας. Εκτός της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο θα στρέψει όλο το ενδιαφέρον του και όλες τις δυνάμεις του το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Τούρκοι, ο νέος αυτός πύραυλος cruise μπορεί να εκτοξευθεί από ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, UAV/UCAV, φρεγάτες, κορβέτες αλλά και επίγεια συστήματα ενώ μπορεί να χτυπήσει εχθρικούς στόχους στη θάλασσα και στην ξηρά με βεληνεκές άνω των 150 χιλιομέτρων, όπως εχθρικά πλοία, στρατηγικές υποδομές, ενώ στα συγκεκριμένα βίντεο (που θα δείτε παρακάτω) εμφανίζεται ένας παράκτιος στόχος.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα και όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση για τις 7 Απριλίου.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ένας επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ
Του Σάκη Μουμτζή από το liberal.gr
«Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάνη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», αυτό το σύνθημα ακουγόταν στη συναυλία που έγινε για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ακούστηκαν και πολλά άλλα ιδίας κοπής συνθήματα, ενώ την επομένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν πως «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του Κούλη». Ξέχασαν και την «ειρήνη» και την «εισβολή» και έβγαλαν το απωθημένο τους. Να φύγει ο Κούλης.
Το ράλι που σημειώνει το ρούβλι αποτελεί απόδειξη ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν λειτουργούν
Γιατί το ρούβλι ανέκαμψε 100% από τα ιστορικά χαμηλά;
Στο
αποκορύφωμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το ρούβλι είχε
κατακρημνιστεί έναντι του δολαρίου στα 150,19 ρούβλια ανά δολάριο στις 7
Μαρτίου 2022… για να ανακάμψει στην συνέχεια και ειδικά εσχάτως στα 84 ρούβλια ανά δολάριο.
Πριν την εισβολή το ρούβλι διαπραγματευόταν 76 ρούβλια ανά δολάριο.
Όπως θα έχουν καταλάβει όλοι μετά από τόσα χρόνια παρουσίας, εάν κάτι απεχθάνεται βαθύτατα το DP είναι η λογοκρισία και η μονοδιάστατη παρουσίαση απόψεως, ωσάν να υποστηρίζουμε ότι είμαστε κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα “οπαδικής” αντιμετώπισης, με την κάθε πλευρά να “φιλοτεχνεί” την άλλη ως την επιτομή του κακού.
Ποτέ δεν κρύψαμε την απέχθειά μας για όλους όσοι θεωρούν πως διενεργούν διεθνολογική ή/και στρατηγική ανάλυση με όρους μαύρο-άσπρο, καλός-κακός. Απλώς διαγκωνίζονται για τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι σε βάθος χρόνου αυτό που διεκδικούν είναι το “βραβείο” ανοησίας ή άγνοιας, ενδεχομένως δε και συνδυασμού αυτών. Αυτό το παιχνίδι εμείς δεν θα το παίξουμε και σε όποιον αρέσει. Όλες οι σοβαρές απόψεις που έχουν κάτι να πουν, εδώ θα βρίσκουν χώρο.
Οι Ιταλοί θέλουν την ένωση του αγωγού East Med-Poseidon, συνολικού μήκους 1.900 χιλιομέτρων, που μπορεί να μεταφέρει έως και 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Όλα αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε ότι αφορά τους αγωγούς από και προς την ΕΕ, καθώς και την πάγια απαίτηση όλων, για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ρώμη προτείνει ο υπό κατασκευή αγωγός IGI Poseidon S.A. με συμμετοχή (50% της ιταλικής εταιρείας Edison, 50% της ελληνικής ΔΕΠΑInternational Projects) ως προς την διαδρομή όμως Ελλάδος-Ιταλίας, να συνδεθεί με τον αγωγό EastMed, για να μεταφερθεί ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στα πλαίσια του νέου ενεργειακού σχεδίου της ΕΕ και με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Παρις Δερμάτης
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ουκρανών διαπραγματευτών που έλαβαν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία, την 29η Μαρτίου, στην Τουρκία, (υπό την αιγίδα του μεγάλου φιλειρηνιστή και δημοκράτη προέδρου Ταγίπ Ερντογάν), μεταξύ των δύο εμπόλεμων συζητείται, πλέον, ένα σχέδιο ειρήνευσης το οποίο θα στηριχθεί στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από μία ομάδα τρίτων χωρών. Ουδετερότητα σημαίνει πως η Ουκρανία δεν θα ανήκει σε κανέναν στρατιωτικό συνασπισμό. Δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν θα έχει το δικαίωμα να φιλοξενήσει στο έδαφός της ξένα στρατεύματα και ξένες βάσεις. Επιπροσθέτως αυτού, όμως, συζητείται και η ιδέα το καθεστώς της Κριμαίας
Χριστίνα Ρωμηού
Το τεράστιο ενεργειακό πρότζεκτ σχεδιάστηκε με στόχο να διπλασιάσει τη ροή φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας – Τώρα έχει εγκαταλειφθεί και η τύχη του παραμένει άγνωστη - Τα λάθη της Γερμανίας, οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και τα όνειρα κυριαρχίας του Πούτιν
Ηταν ένα φιλόδοξο έργο που δεν ξεκίνησε όμως και με τους καλύτερους οιωνούς. Στόχος με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ήταν ο διπλασιασμός της ροής φυσικού αερίου μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.
Ελένη Γαβριήλ
Με γοργούς ρυθμούς, μετά και την εντολή του πρωθυπουργού, προχωράει, όπως όλα δείχνουν, η λύση του προβλήματος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης της ONEX για τα Ναυπηγεία.
Πέτρος Κράνιας
Τη δήλωση του Μπιμπίλοφ επικαλέστηκε το Γραφείο Τύπου του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
«Πιστεύω ότι η ενοποίηση με τη Ρωσία είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Ο δρόμος μας. Οι φιλοδοξίες του λαού. Και θα προχωρήσουμε σε αυτό το μονοπάτι. Θα λάβουμε τα κατάλληλα νομικά μέτρα στο εγγύς μέλλον. Η Δημοκρατία της Νότιας Οσετίας θα είναι μέρος της ιστορικής πατρίδας - τη Ρωσία», - αναφέρει στη δήλωση.
Σύμφωνα με τον Μπιμπίλοφ, ο Οσετιακός λαός είναι διχασμένος και ο ιστορικός και στρατηγικός του στόχος είναι η «ενοποίηση στο πλαίσιο ενός κράτους».
Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία (SSO) δημοσίευσε μερικά αποτελέσματα της πρώτης απογραφής που διεξήχθη μετά από 20 χρόνια στη Βόρεια Μακεδονία μεταξύ 5-30 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας είναι 2.097.319, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων και της διασποράς. Από αυτό το σύνολο, το 54,21% αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεδόνες, το 29,52% ως Αλβανοί, το 3,98% ως Τούρκοι, το 2,34% ως Ρομά. Λίγο πάνω από 3.500 κάτοικοι δηλώθηκαν ως Βούλγαροι.
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ερμηνεύουμε τις κινήσεις Πούτιν χωρίς να έχουμε ιδέα τι σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος Τονίζει μάλιστα ότι αυτό το λάθος κάνουμε και με την Τουρκία. Μια Τουρκία που ο κος Σταθακόπουλος θεωρεί ότι βγαίνει εξαιρετικά ενισχυμένη από την Ουκρανική κρίση
Μεγάλοι κερδισμένοι ΗΠΑ και Κίνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. Μεγάλοι χαμένοι φυσικά η Ουκρανία, η Ρωσία αλλά και η Ευρώπη συμπληρώνει ο καθηγητής μιλώντας στους Γιώργο Χουδαλάκη και Γιάννη Μιχελάκη Στους μεγάλους ωφελημένους και η Τουρκία μιας και πούλησε τα χαρτιά της σωστά αποδεικνύοντας όπως εξηγεί ο Κος Φίλης ότι τα περί απομονωμένης Τουρκίας δεν είχαν και πολύ βάση
Πιθανή μια προσέγγιση Ευρώπης - Ρωσίας την επόμενη της σύγκρουσης στην Ουκρανία δηλώνει ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος Η Ρωσία έχει προϊόντα σε χαμηλές τιμές, προϊόντα που τα χρειάζεται η Ευρώπη και όχι μόνο το φυσικό αέριο τονίζει ο κος Δεσποτόπουλος. Πιθανόν λοιπόν να υπάρξει διαφοροποίηση Ευρώπης - ΗΠΑ όταν ολοκληρωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, που εκ των πραγμάτων, κάποτε θα ολοκληρωθεί
Ο οικονομέτρης – αναλυτής Γιώργος Αδαλής, μιλάει στον 98.4 για τις παγκόσμιες ανατροπές και ανακατατάξεις σε οικονομία, ενέργεια και επισιτιστικά, σημειώνοντας ότι ειδικά στην Ευρώπη μπαίνουμε σε χρόνια πληθωρισμού διαρκείας με ότι συνεπάγεται αυτό . Το πιθανότερο είναι πως με τις σφαίρες επιρροής γυρίζουμε σε ένα μοντέλο 200 χρόνια πίσω, όπου τα χρηματοοικονομικά παιχνίδια για τους λαούς, έχουν μικρή σημασία, όταν ζητήματα φτώχειας, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης , γίνονται πρώτης προτεραιότητας ακόμη και για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Οι Χιώτες είχαν μάλιστα ανοίξει εμπορικούς οίκους σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, καταφέρνοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.
Αλήθεια γνωρίζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πως το ψευδοκράτος έχει ανοίξει ένα διπλωματικό γραφείο στη Βουδαπέστη επί της οδού των πρεσβειών;!
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal
Όλες οι χώρες της Δύσης, όλοι οι βασικοί σύμμαχοι και εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξαν τις κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι πολλοί αμφέβαλλαν για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, φαίνεται ότι άρχισαν να «δαγκώνουν» τη ρωσική οικονομία.
Μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και η οποία δουλεύει μονίμως τους Αμερικανούς και δυστυχώς τους πείθει ότι είναι πιστή σύμμαχος, δεν υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις. Όλες, λοιπόν, οι χώρες εκτός μίας τάχθηκαν εναντίον της ρωσικής εισβολής εμπράκτως. Με κυρώσεις και με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που είναι το θύμα της ρωσικής εισβολής.
Άριστος Μιχαηλίδης
Τώρα, για να έχουμε καλό ερώτημα, εμείς έχουμε κάποια πολιτική για να συμμετέχουμε στις εξελίξεις ή για να μην φάμε κανένα χαστούκι και να είναι όλο δικό μας; Διότι, συμβαίνουν γύρω μας κοσμοϊστορικά γεγονότα, που μπορεί να έχουν την αφορμή ή τη βασική τους αιτία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτά που μας επηρεάζουν πιο άμεσα (κατακούτελα, θα το έλεγα) συμβαίνουν στην Τουρκία. Και το ανησυχητικό είναι πως είμαστε απόντες, κι εμείς και η Ελλάδα, ως να μην μας αφορούν. Ή, ως να έχουμε άλλα πιο σημαντικά ζητήματα να απασχολούν την ηγεσία μας και δεν έχει χρόνο. Έχει τις προεδρικές εκλογές, τον τουρισμό που δεν θα έρθει, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα εκατομμύρια των Ρώσων και των Ουκρανών που θα χάσουμε…
Τρούλης, Αρθρογράφος
Η πόλωση στη δημόσια συζήτηση, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέδειξε χρόνιες παθογένειες όσον αφορά κυρίως το γεγονός ότι δεν έχουμε μάθει να συζητούμε. Η ευκολία, άλλωστε, με τον οποία εκστομίζονται χαρακτηρισμοί και σπιλώνονται υπολήψεις είναι άνευ προηγουμένου στην εποχή του διαδικτύου.
Σε προηγούμενο κείμενο του γράφοντος διατυπώθηκαν ορισμένες σκέψεις σχετικά με το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου διαλόγου, προεκτεινόμενο προφανώς στην πραγματικότητα ευρύτερα του δυτικού κόσμου.
Σε... καταφύγιο
για τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των
δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,
αναδεικνύεται η Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε στο CNBC ότι θα καλωσόριζε τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν αφιχθεί στη χώρα τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρηματικές τους συναλλαγές τηρούν το διεθνές δίκαιο.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τα διδάγματα που μπορεί να εξάγει η Ελλάδα από τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.
Του Κ.Ν. Σταμπολή
Τόσο η τριήμερη παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα όσο και η έντονη κινητικότητα που έχει αναπτύξει η Ουάσινγτον εντός του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης, δείχνουν τη δυναμική ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ευρώπη. Αυτό εξ άλλου επισφραγίστηκε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο με τη συμφωνία κλειδί που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος της ΕΕ κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, για την προμήθεια από την Ευρώπη σημαντικών επιπλέον ποσοτήτων LNG από τις ΗΠΑ.
Του Μιχάλη Ψύλου
Ο μεγάλος Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, στο αριστουργηματικό του διήγημα «Φάουστ», ο σατανικός Μεφιστοφελής τάζει στον δρ. Φάουστ όσους «θησαυρούς» θελήσει. Ζητεί όμως σε αντάλλαγμα τη ψυχή του. Ο Φάουστ μετανιώνει αργότερα για τη συμφωνία, ωστόσο αυτή είναι μη αναστρέψιμη.
Το αριστούργημα του Φάουστ έρχεται στη μνήμη, βλέποντας το τελευταίο διάστημα να αναγορεύεται σε «άγγελο της ειρήνης», ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως εύστοχα γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας τη διοργάνωση στην Κωνσταντινούπολη του νέου γύρου των
Νίκος Μελέτης
Τις ημέρες πριν την 24η Φεβρουαρίου όταν ο Β. Πούτιν είχε συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και εξοπλισμό πολεμική μηχανή έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας όλοι πίστευαν ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε ένα σαφές σχέδιο. Με την απειλή μιας περιορισμένης επιθετικής ενέργειας που θα αφορούσε τις φιλικά προσκείμενες προς τη Ρωσία αυτόνομες περιοχές του Λουχάντσκ και Ντόνεστσκ ή έστω με την επέκταση της στα διοικητικά όρια του Ντονμπάς θα επιχειρούσε να επιβάλει στην Ουκρανία και στη Δύση τους όρους περί «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας, μακροχρόνια εξασφάλιση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας από την επικράτηση επιθετικών αντιρωσικών δυνάμεων και συγχρόνως θα κρατούσε ως γερό χαρτί τις αυτόνομες περιοχές που ήδη είχε αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» τους ως μοχλό πίεσης και εγγύηση τήρησης των συμφωνηθέντων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την Ινδία, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών προϊόντων.
Το Νέο Δελχί έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί να
Τα όπλα αυτά είναι βασικά όπλα ωστικού κύματος και ανήκουν σε πυροβολαρχίες του Σώματος Χημικού Πολέμου του ρωσικού στρατού.
Το βεληνεκές, όσον αφορά το TOS-1A και το νεότερο TOS-2, που διαθέτει ο ρωσικός στρατός, είναι γύρω στα 8 με 11 χιλιόμετρα αλλά όπου πέσουν μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές.
Τα πιο βασικά πλεονεκτήματα των θερμοβαρικών βλημάτων είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο, που όταν πυροδοτείται δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης.
Ο γάλλος αναλυτής και αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος για τη Στρατηγική Ερευνα λέει τι πιστεύει ότι θα γίνει αν ο Πούτιν παραμείνει στην εξουσία και εκτιμά ότι μετά τις κυρώσεις της Δύσης ίσως η ρωσική ελίτ πιέσει για να τον ξεφορτωθεί
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να ξαναγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη μέσα από ένα μοίρασμα σφαιρών επιρροής διαπιστώνει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Μπρουνό Τερτρέ.
Ο έμπειρος γάλλος αναλυτής, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος για τη Στρατηγική Ερευνα
Άλκης Καλογήρου
Αρνητική η απάντηση της Ευρώπης, αλλά και των G7 στην απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια - «Χωρίς ρούβλια δεν υπάρχει φυσικό αέριο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ
Πιο κοντά από ποτέ έρχεται η πιθανότητα για κλείσιμο της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μετά την απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.
Η απάντηση της Ευρώπης είναι αρνητική και ακόμη ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία ξεκίνησε, από το οποίο όμως θα εξαρτηθεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Χριστίνα Ζαφειρούλη
Μία νέα φάση των ερευνών για εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου θα σημάνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που φαίνεται ότι μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι θα σημάνουν διενέργεια σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα στην Κρήτης εντός του 2022, ενώ μέχρι πρόσφατα αναμενόταν ότι θα μετατεθούν το 2023.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Όπως σημειώνεται τα στρατιωτικά φορτηγά μετέφεραν εξοπλισμό επικοινωνιών, ωστόσο, οι πηγές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τον λόγο της ξαφνικής απόσυρσης της Ρωσίας από το συριακό στρατηγικό συγκρότημα και αν αυτή σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας», ανέλυσε σήμερα στον 98.4 γιατί κατά την γνώμη του είναι πρόωρο να μιλάμε για έναρξη διαδικασιών εξόδων από το πολεμικό πεδίο στην Ουκρανία . Όπως σημείωσε , η αλήθεια είναι ότι «ομίχλη του πολέμου» που ενισχύεται από τη διεξαγωγή πληροφοριακών επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές, που δεν μας επιτρέπει να «δούμε» καθαρά και σε βάθος. Ο πόλεμος που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία και ας τον ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρά το ότι δε γνωρίζουμε την παράγραφο «χρονικές επιδιώξεις» των σχεδίων επιχειρήσεων δεν είναι σύντομος καθόσον αύριο εισέρχεται στην έκτη εβδομάδα και φυσικά το κόστος εκτιμάται ότι είναι σημαντικό.
Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης και ο κοινωνιολόγος - ιστορικός αναλυτής Μελέτης Μελετόπουλος, μίλησαν στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika, για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο της Ουκρανίας (28-03-2022 / parapolitika.gr). Ο κ. Φίλης είπε ότι ποτέ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γενικά δεν είπαν ότι θα αποδεχτούν την Ουκρανία να μπει στον Βορειοατλαντική Συμμαχία. Βέβαια υπήρχε η πολιτική των ανοιχτών θυρών, όπως λέγεται, στην οποία η Ουκρανία μπορούσε να βρεθεί μέσα σε μια ομάδα κρατών, οι οποίες θα έχουν πάρα πολύ στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και ότι είναι ένας προθάλαμος στο να μπει. Εκεί θα μπορούσαν να βάλουν πολλά προσκόμματα και κολλήματα, έτσι ώστε να μην μπει ποτέ, όπως αντιστοίχως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.