Μόλις έστησαν την «κυβέρνηση» στο κατοχικό καθεστώς, αρχές του μήνα, οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες μιλούσαν για νέα ρεζιλίκια. Η Άγκυρα έστειλε φιρμάνι ότι αν δεν είναι ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο «υπουργείο εξωτερικών», θα τους κόψει το χρήμα. Και ξανάστησαν την «κυβέρνηση» για να ανταποκριθούν στην οδηγία. Όπως έγραφε η Αβρούπα και η Γενί Ντουζέν, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Ογουζχάν Χασίπογλου, «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» για να πάρει τη θέση του ο Χασάν Τατσόι, ώστε να φύγει από το «υπουργείο εξωτερικών» και να επιστρέψει εκεί ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Το ότι τα γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες και επικρίνουν τις παρεμβάσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικό. Αλλά, πόσο θα διαρκέσει αυτό; Διότι, άμα δεις μαζεμένες κάποιες ειδήσεις των τελευταίων ημερών, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έπρεπε να έχουν καμιά αμφιβολία ότι βρίσκονται κι αυτοί υπό κατοχή, υπό τουρκική ομηρία, και το επόμενο βήμα γι΄ αυτούς θα είναι η απόλυτη εφαρμογή και στα κατεχόμενα του ερντογανικού απολυταρχισμού, όπου όσοι επικρίνουν το καθεστώς φυλακίζονται χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Ήταν απόλυτα αποκαλυπτικός ο πρόεδρος των εποίκων, «υπουργός συγκοινωνιών», και καταζητούμενος για τον φόνο του Τάσου Ισαάκ, Ερχάν Αρικλί, όταν την περασμένη Τετάρτη σχολιάζοντας σε τηλεοπτικό κανάλι την απαγόρευση σε τέσσερις Τουρκοκύπριους να εισέλθουν στην Τουρκία, είπε: «Όσοι κάνουν διαδηλώσεις και μιλούν και ενεργούν εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να συναντήσουν δημοκρατική συμπεριφορά». Είναι «υπουργός» των Τουρκοκυπρίων αυτός!
Πριν δύο βδομάδες η Τουρκάλα δημοσιογράφος Σεϊχάν Αβσάρ κατάγγελλε τον Ερσίν Τατάρ και τους ανθρώπους του, διότι όταν πήγε να του πάρει συνέντευξη την έδιωξαν από το «προεδρικό» επειδή τον ενόχλησε μια ερώτηση που του υπέβαλε.
Ένα μήνα προηγουμένως, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι, μίλησε σε μια εκπομπή τουρκικού καναλιού αλλά δεν άρεσαν στον Τατάρ αυτά που είπε και, όπως έγραψε ο ίδιος, τον πήρε τηλέφωνο και του έβαλε τις φωνές διότι, όπως του έλεγε «με ταπείνωσες στην Τουρκία». Να προστεθεί σε αυτά, άνκαι και πιο μακρινό, το ότι η σύζυγος του, Σιμπέλ Τατάρ, πρόεδρος τηλεοπτικού καναλιού, το καλοκαίρι απέλυσε τον γνωστό Τ/κ δημοσιογράφο Σερχάτ Ιντσιρλί επειδή μίλησε για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του Αλί Μπιζντέν, συμβούλου του Μουσταφά Ακιντζί.
Τέλος Φεβρουαρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο και πρόεδρο της Συντεχνίας Εργαζομένων στον Τύπο, Αλί Κισμίρ, για ένα άρθρο του που ασκούσε κριτική στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα και τον κατοχικό στρατό, για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της τ/κ κοινότητας.
Δεν είναι μόνο πάνω στους δημοσιογράφους που πέφτει η απολυταρχία, δηλαδή, η κατοχή. Πριν από ένα μήνα, απολύθηκε από το «πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής», όπου δούλευε 23 χρόνια, ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέων Δυνάμεων, Μεχμέτ Τσακιτζί. Όπως κατάγγειλε, απολύθηκε εξαιτίας των πολιτικών θέσεων που είχε εκφράσει σε διάφορα ζητήματα κατά την «προεκλογική περίοδο».
Συνέχεια όλων αυτών και πολλών άλλων, οι χθεσινές καταγγελίες στον τ/κ Τύπο. Αποκαλύπτει ότι στους κόλπους της «αστυνομίας» έχει δημιουργεί ειδική ομάδα, η οποία παρακολουθεί τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα «Bugün Kibris», «στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, όπου επιχειρείται συστηματικά ο περιορισμός των ελευθεριών και αντιγράφονται οι πρακτικές του αυταρχικού καθεστώτος στην Τουρκία, ο επικεφαλής της αστυνομικής ομάδας (που ελέγχει τα ΜΚΔ) καλεί τον ιδιοκτήτη των αναρτήσεων που δεν του αρέσουν, στο αστυνομικό τμήμα». Τουρκοκύπριος νομικός δηλώνει στην «Bugün Kibris», ότι αυτή η νέα πρακτική είναι «απόπειρα εκφοβισμού» της κοινής γνώμης.
Το παζλ συμπληρώνεται με τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις από την Άγκυρα για να χάσει ο Ακιντζί στην ψηφοφορία και να επιβληθεί ο Τατάρ, τις απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία, δημοσιογράφων, πολιτικών, καλλιτεχνών, τις συνεχείς διώξεις του Σενέρ Λεβέντ και άλλων αρθρογράφων της Αβρούπα, αλλά και την οικονομική κατρακύλα ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας.
Ο Ερσίν Τατάρ επιμένει, όμως: «Το κράτος μας είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμο όσο εκείνο των Ε/κ. […] Είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και θα συνεχίσουν για πάντα οι σχέσεις μας με την Τουρκία» (23/12/2021).
Μήπως, είναι καιρός να καταλάβουν οι Τουρκοκύπριοι ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή; Ότι δεν έχουν ούτε αυτοί, όπως εμείς, άλλο δρόμο να σωθούν από τον δρόμο της Ευρώπης και την απαλλαγή από την Τουρκία;
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου