Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ποιος διοικεί την υπερδύναμη; Ποιος αποφασίζει για την Αμερική; Οι σύμβουλοί του κ. Μπάιντεν; Το λεγόμενο «βαθύ κράτος»;

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Σαρανταοκτώ ώρες από την «ιστορική» δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν που υπονοούσε ότι πιθανότατα υπάρχει και «σχέδιο ανατροπής» του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν συμβεί κάποια γεγονότα που θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε κρίση κορυφής στο Λευκό Οίκο.

Επειδή δεν έχουν κυκλοφορήσει σχετικές πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη και γιατί μέσα σε λίγα λεπτά από το τέλος της ομιλίας του κ. Μπάιντεν, οι δημοσιογράφοι έλαβαν διόρθωση από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν.

Ήταν ανήκουστο αυτό που συνέβη. Ούτε επί της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν, είχαμε παρόμοιο περιστατικό, αν και είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια (της προεδρίας του) αποδεδειγμένα κυβερνούσαν η σύζυγός του Νάνσι και οι σύμβουλοι του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί άραγε έσπευσαν οι συνεργάτες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να εξευτελίσουν μέσω της διάψευσης τον κ. Μπάιντεν;

Και τι άραγε συνέβη από τη στιγμή που ο Πρόεδρος πληροφορήθηκε, ευρισκόμενος ακόμα στην Βαρσοβία, και πριν επιβιβαστεί του Air Force One, ότι η δήλωση του για τον κ. Πούτιν σβήστηκε από το σχόλιο του ανώνυμου αξιωματούχου;

Την Κυριακή ο Πρόεδρος, μετά τον εσπερινό, έδειξε να «παίρνει πίσω» τη δήλωση για τον Ρώσο πρόεδρο και να συμφωνεί με τους συμβούλους του. Αλλά 24 ώρες μετά, με νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις, επανήλθε λέγοντας ότι δεν ανακαλεί τη δήλωση. Απλά η δήλωση αντικατοπτρίζει, όπως είπε, την κατακραυγή του και όχι μια στροφή στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική.

  • Τι περίεργο! Ο κ. Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Πούτιν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να φύγει από την παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά αυτή η θέση του δεν αποτελεί πολιτική της Αμερικής. Και ποιος διοικεί την υπερδύναμη; Ποιος αποφασίζει για τη χώρα; Οι σύμβουλοί του; Το λεγόμενο «βαθύ κράτος»;

«Δεν τις ανακαλώ» και «δεν ζητώ συγγνώμη» δήλωσε ο κ. Μπάιντεν και συνέχισε: «Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν».

Θεωρητικά μιλώντας, και εάν ο κ. Μπάιντεν αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, θα πρέπει να υπάρξουν απολύσεις και παραιτήσεις στο Λευκό Οίκο. Διαφορετικά, από το περασμένο Σάββατο ο καθένας θα συνεχίσει να πιστεύει ότι κάποιοι εκ των συνεργατών του Προέδρου έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τον ίδιο…

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Έχει ενδιαφέρον, ότι οι αναλύσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική εισβολή δεν πρόκειται να τερματιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην Ουάσιγκτον δεν αισιοδοξούν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι διατεθειμένος αυτή τη στιγμή να εισέλθει σε ένα συμβιβασμό για να σταματήσει ο πόλεμος. Άρα δεν αισιοδοξούν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, θα φτάσουν σε συμφωνία.

Η αίσθηση που έχουν στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Μόσχα απαιτεί να γίνει δεκτοί όλοι οι όροι που έθεσε. Δηλαδή να αποδεχθεί το Κίεβο να μετατραπεί η Ρωσία σε μία ακρωτηριασμένη χώρα, που θα ελέγχεται από τη Ρωσία.

Άρα η κατάσταση στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό επίπεδο δεν επιτρέπει την παραμικρή αισιοδοξία. Φυσικά, ευχή όλων είναι να διαψευστούν οι προβλέψεις και οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης να στεφθούν με επιτυχία. Αλλά φοβάμαι ότι πρόκειται για διάλογο κωφών που απλά εξυπηρετεί τον δήθεν μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημείωσαν πρόοδο τις προηγούμενες ημέρες σε στρατιωτικό πεδίο, και ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ακινητοποιημένες σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας. Βεβαίως αυτή είναι η θέση του Αμερικανού αξιωματούχου, αν και θα έλεγα ότι επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση επί του εδάφους.

Το θετικό είναι ότι ο αξιωματούχος επιμένει ότι δεν άλλαξε η κατάσταση στη Μαριούπολη που σημαίνει -κατά τους Αμερικανούς- ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ακόμα αντιστέκονται.

Σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Μαριούπολη και χρησιμοποιούν την αεροπορία και το πυροβολικό, αλλά -όπως υποστήριξε- «δεν κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη». Η Μαριούπολη αντέχει ακόμα.

Εάν η κατάσταση, όπως την περιγράφει το αμερικανικό Πεντάγωνο, είναι η ορθή εικόνα και δεν έχει ίχνος υπερβολής, τότε οι ρωσικές δυνάμεις μετά από ένα μήνα εισβολής παραμένουν στάσιμες ιδιαίτερα στις πόλεις κλειδιά και ειδικά στο Κίεβο. Εάν αυτό συμβαίνει, δείχνει και το στρατιωτικό επίπεδο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

    ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου