Θα ξεκινήσω με το σοβαρότατο θέμα της απαράδεκτης άρνησης της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ως τιμωρία για την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για καθαρή προδοσία των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ η προτίμηση προς τη Μόσχα.
Η Τουρκία σπάει το δυτικό μέτωπο με αυτή την απόφαση της και εκθέτει τον ίδιο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν που στη χθεσινή ομιλία του υπερηφανευόταν για την ενότητα της Δύσης.
Υποβάλαμε ερώτηση για το θέμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και λάβαμε την παρακάτω απάντηση, που ΔΕΝ είναι ικανοποιητική:
Αναφέρει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και τους άλλους Συμμάχους μας για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των προσπαθειών της Ρωσίας να υπονομεύσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Το ζήτημα είναι ότι όλοι οι Δυτικοί εκτός της Τουρκίας στέκονται στο πλευρό της Αμερικής και στηρίζουν τις κυρώσεις. Και η Άγκυρα δεν τις τηρεί.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικής για να αλλάξει απόφαση. Αλλά αν θες την προσωπική μου γνώμη, ο Ερντογάν δεν θα το κάνει και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη Ρωσία, εις βάρος των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.
Η αμερικανική κυβέρνηση, αν σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να καταγγείλει την τουρκική προδοσία
Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ενώ η ουκρανική άμυνα αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, αλλά και για τις νέες κυρωσεις:
Κατά τα άλλα, διεξάγονται συζητήσεις για να αντιμετωπιστεί και ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας με κυρώσεις. Πιστεύεται ότι και αυτή η εκκρεμότητα θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Αναμένεται η τελική απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μετά τη θριαμβευτική -όπως χαρακτηρίστηκε- ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, αναχώρησε για τη Μινεσότα. Αλλά άδραξε την ευκαιρία και μίλησε στους δημοσιογράφους.
Πέραν της δίαιτας που κάνει λόγω της Σαρακοστής, απάντησε και σε ερωτήσεις για την Ουκρανία.
Ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Αν πρέπει να μείνει στη χώρα ή να προσπαθήσει να φύγει και είπε ότι είναι δίκη του απόφαση. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε.
Στην ερώτηση αν υποστηρίζει μόνιμη παρουσία στην Πολωνία και σε άλλες χώρες ανατολικές χώρες είπε ότι «Ήμασταν πάντα εκεί. Πάντα ήμασταν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για μόνιμες βάσεις, ότι «Όχι, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει το ΝΑΤΟ».
Ο κ. Μπάιντεν, είπε ότι τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού, όταν τον ρώτησαν για την απαγόρευση των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου.
Είπε ότι παρακολουθεί πολύ στενά αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Είναι νωρίς να το πούμε αυτό, σημείωσε.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα περιοχές αμάχων, απάντησε πως είναι ξεκάθαρο ότι το κάνει.
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
Σημειώουμε τέλος, ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε την “προκλητική ρητορική” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα, ένα “αποκορύφωμα ανευθυνότητας”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μια τέτοια ρητορική “είναι επικίνδυνη, έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους σύγχυσης και πρέπει να αποφευχθεί”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Ουκρανία ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Κιέβου στη διπλωματία με τη Ρωσία, αλλά ήταν δύσκολο να δούμε μια διπλωματική πορεία χωρίς στρατιωτική αποκλιμάκωση, δήλωσε.
Σε ένα σχόλιο που απευθυνόταν στον ρωσικό λαό, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου