ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντιμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα, θα συναντηθούν αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας. Αυτό ανακοινώθηκε και αναμένεται τούτο να επιβεβαιωθεί, κατά πόσο οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα καταφέρουν να ταξιδεύσουν μέχρι την τουρκική πόλη, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες, που διανύουμε. Αυτός είναι ο στόχος, να συναντηθούν. Η συνάντηση γίνεται με μεσολάβηση της Άγκυρας, που, ειρήσθω εν παρόδω, αναζητεί ρόλο στην κρίση αυτή. Έχει δε μεταδοθεί πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είναι ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, θέλει να παραστεί. «Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής και εντεύθεν και τούτο θα το πιστωθεί προφανώς η Άγκυρα. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά αυτό φαντάζει σήμερα απομακρυσμένο. Σημειώνεται συναφώς πως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε, την περασμένη Κυριακή, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αμέσως μετά την επικοινωνία, προκύπτει πως δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν αναμενόταν άλλωστε.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ πως η Άγκυρα έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, υιοθετώντας την απόφαση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Έχει, επίσης, ως γνωστό, ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, με τα γνωστά τουρκικά drones (πριν και μετά το ξέσπασμα του πολέμου). Ωστόσο, απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, επειδή, όπως υποστηρίζει, μεσολαβεί μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία επικαλείται τη… μεσολάβηση, καθώς από τη μη επιβολή κυρώσεων έχει κερδίσει πολλά. Πολιτικά, πρωτίστως, όμως και οικονομικά.
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, με τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», επιχειρεί να προωθήσει τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της. Επεκτατικούς και ηγεμονικούς σχεδιασμούς, της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το εγχείρημά της είναι δύσκολο, φαντάζει απομακρυσμένο, καθώς είναι σαφές πως εμπλέκονται κράτη πολύ πιο ισχυρά από την κατοχική δύναμη. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε πως η Άγκυρα κατάφερε να βρεθεί στη μεγάλη εικόνα της κρίσης. Όχι ως εμπλεκόμενη, αλλά στην πλευρά αυτών που κτίζουν «γέφυρες» συνεννόησης. Και το θέμα είναι πως κάποιες χώρες θεωρούν τη στάση της «εποικοδομητική». Είτε τους κοροϊδεύει είτε θέλουν να τους κοροϊδεύει, επειδή με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται κάποιοι από τους βασικούς παίκτες.
ΠΕΡΑΝ από τον ρόλο και τα τερτίπια της κατοχικής δύναμης, υπάρχει ένα δεδομένο σήμερα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο. Με βάση τα δεδομένα, που διαμορφώνονται, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχίας αυτής της συνάντησης. Είναι, όμως, προφανές πως είναι ένα βήμα, που μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της συνεννόησης των εμπλεκόμενων μερών. Όλοι επικαλούνται —από διαφορετική οπτική γωνία— την ανάγκη να υπάρξει διάλογος. Αποτελεί ευκαιρία, που θα φανεί κατά πόσο θα αξιοποιηθεί με την αυριανή συνάντηση.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου