Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ανεξέλεγκτη και εκφράζεται πια η θέση -αόριστα προς το παρόν- πως αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτύχει τους στόχους του- θα ενοχλήσει και άλλες γειτονικές χώρες, μόνο που τα κράτη αυτά ανήκουν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μέλος της Δυτικής Συμμαχίας, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ μαζί θα απαντήσουν. Σε μία τέτοια περίπτωση θα γελάσουμε πολύ με τη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι υποχρεωμένη στη βάση του Άρθρου 5 να λάβει μέρος στη συλλογική απάντηση.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, λοιπόν, θα επισκεφθεί το Βέλγιο, όπου η έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 και 24 Μαρτίου. Εκεί, και το καταλαβαίνει ο καθένας, θα λάβει μέρος κρίσιμες συζητήσεις και πιθανότατα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα.
Μέχρι στιγμής, οι βαριές κυρώσεις και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δεν βοήθησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις να αποκρούσουν τον εχθρό. Κατάφεραν μόνο να τον καθυστερήσουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν θα καταφέρουν να επιβληθούν.
Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι Ρώσοι θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και να εγκαταστήσουν δική τους δοτή και παράνομη κυβέρνηση. Και στην περίπτωση αυτή οι Δυτικοί θα βρεθούν στην ακόμα πιο δυσάρεστη θέση, να έχουν ηττηθεί κατά κράτος. Διότι, κακά τα ψέματα, θα πρόκειται για ήττα, πρώτα για την Αμερική και τον πρόεδρο της, ο οποίος ήδη κατηγορείται από τους Αμερικανούς ότι εγκαταλείπει τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου για να συζητήσει με τις συμμάχους τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτροπής και άμυνας ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επιθυμεί επίσης να επιβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευσή μας στους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συμμετάσχει επίσης σε μια προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσει τις κοινές μας ανησυχίες για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών προσπαθειών για επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία, την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όσους πλήττονται από τη βία και την αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων που σχετίζονται με τη σύγκρουση.
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, για να σηκωθεί ο «Πλανητάρχης» να πάει στις Βρυξέλλες -και φαίνεται ότι θα επισκεφθεί μετά και τη Βαρσοβία-, τα πράγματα έχουν ζορίσει πάρα πολύ.
Υπάρχουν επίσης αναλυτές που πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα να αλλάξουν τις αποφάσεις τους η Αμερική και οι σύμμαχοι της. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν βλέπουμε κινητικότητα.
Αλλά, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, να επαναλάβουμε ότι η θέση του Προέδρου Μπάιντεν παραμένει η ίδια μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές: Δεν θα στείλει πολεμικά αεροπλάνα και χερσαίες δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ τίναξε την «μπάνκα» στον αέρα αυτών που έσπευσαν να …χαιρετίσουν την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν την υποστήριξη τους για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Το σχόλιο του, τη Δευτέρα το βράδυ σε ελληνοαμερικανικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον του, είχε στόχο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις άστοχες αποφάσεις των γραφειοκρατών. Και ήταν ένα σχόλιο που πόνεσε πολύ, διότι «κτύπησε» την απόφαση που έγκρινε ο Πρόεδρος Μπάιντεν για την αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, την κυβέρνηση της οποίας δεν αναγνωρίζει, υποτίθεται, η Αμερική. Αντί να αγοράζετε από τη Βενεζουέλα και το Ιράν -ναι το Ιράν- γιατί δεν κοιτάτε και στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν το μήνυμα… Ο γερουσιαστής υπογράμμισε και κάτι άλλο, για ένα θέμα που αποτελεί και αίτημα της Αθήνας: ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα μαχητικά F-16 εάν δεν αλλάξει στάση απέναντι στην Αμερική και τους συμμάχους της. Ακούνε στο Μέγαρο Μαξίμου;
Είπε και άλλα πολλά ο φιλέλληνας γερουσιαστής, τον οποίο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αρχίσει να ακούει. Διότι, όσο ακολουθεί τις συμβουλές των νεοφιλελεύθερων που επέλεξε για να ηγηθούν της εθνικής ασφάλειας, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα για την Ελλάδα. Ερωτούν όσοι με προσπάθειες και χρήματα προωθούν τα ελληνικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον: Πως ο Πρωθυπουργός της Μητέρας Πατρίδας συζητά με τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης Τουρκίας, χωρίς να βάζει στη συνομιλία το Κυπριακό. Μπορεί οι νεοφιλελεύθεροι που τον συμβουλεύουν να συγχαίνονται την Κύπρο, αλλά πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής Μενέντεζ- την αγαπούν και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Και για την Κύπρο και για το Αιγαίο…
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου