Μετά από συνομιλία με εκπροσώπους δυτικών χωρών και διαβουλεύσεις με μέλη του Σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε τελικά τον λόγο του: δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.
Πώς οι Σέρβοι καταφέρνουν να αντέξουν την πρωτοφανή πίεση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ;
«Οφείλουμε να καταδικάσουμε τη Ρωσία και μας δίνεται προθεσμία τριών ημερών για αυτό… Αλλά όποιος αποφασίσει τώρα ότι είναι απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι εναντίον της Ρωσίας, αλλά κατά της Σερβίας».
Αυτή είναι η γνώμη του Ίβιτσα Ντάτσιτς, τεχνικού (μέχρι τις νέες εκλογές) προέδρου της Συνέλευσης (κοινοβουλίου), πρώην πρωθυπουργού, επί μακρόν υπουργού Εξωτερικών και ηγέτη των Σέρβων Σοσιαλιστών, του κόμματος που κάποτε ηγούνταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Για 14 χρόνια, είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού μαζί με την κυρίαρχη δύναμη στην τοπική πολιτική - το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, η εικόνα του Βούτσιτς συνοδεύεται από το μοτίβο του « μάστορα του καθίσματος σε δύο καρέκλες».
Το μοτίβο είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό στον κόσμο - αυτό λένε για τον πρόεδρο τόσο
Κάποια στιγμή, η Σερβία έγινε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο για το τι συνέβαινε στην Ουκρανία.
Περίμεναν αντίδραση από τον Βούτσιτς - και τελικά ακολούθησε: ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.
« Πήραμε μια νηφάλια, ισορροπημένη απόφαση. Το διεθνές δίκαιο είναι σημαντικό, αλλά τα συμφέροντα της Σερβίας είναι πιο σημαντικά, αυτά είναι τα συμφέροντα ζωτικής σημασίας. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτελούν μέρος των ζωτικών συμφερόντων της Σερβίας. Είναι η μόνη που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον μας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Μας έσωσε το 2015 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να ξεχαστεί; ρώτησε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στο «βέτο» της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να κηρύξει την τραγωδία στη Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία.
«Οι Σέρβοι και οι Ρώσοι είναι αδελφικοί λαοί», πρόσθεσε ο αρχηγός του σερβικού κράτους.
Ταυτόχρονα, διατύπωσε την επιφύλαξη ότι το Βελιγράδι «σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», την οποία αποκάλεσε επίσης «αδελφική χώρα».
Και τόνισε το ουδέτερο καθεστώς της Σερβίας, επιβεβαίωση του οποίου η χώρα αρνείται προσωρινά να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση.
Ακόμη και με μια τόσο διφορούμενη, «καθισμένη σε δύο καρέκλες», διατύπωση του Σέρβου ηγέτη, η Μόσχα θα έπρεπε να δώσει στον Βούτσιτς την τιμητική του - δεν πέρασαν οι δυτικές κυρώσεις. Τουλάχιστον για τώρα.
Ο Σέρβος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η Δύση του ασκεί τώρα «άνευ προηγουμένου πίεση» - και ο Βούτσιτς μπορεί να είναι αξιόπιστος.
Προηγήθηκε της ομιλίας του, συνεδρίαση του Σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πριν από την οποία ο πρόεδρος συνομίλησε με εκπροσώπους της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προφανώς περίμεναν από αυτόν μια εντελώς διαφορετική τοποθέτηση από αυτή που ακολούθησε στο τέλος.
Взгляд (vzglyad)
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
ΠΗΓΗ echedoros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου