Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο τουρκικό έθνος έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, με φόντο την ουκρανική κρίση και αποκάλυψε πως θα ενεργοποιήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ. «Μέχρι σήμερα, 5.000 χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν φτάσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Φυσικά, δεν θα υποχωρήσουμε από τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων» συμπλήρωσε. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα θαλάσσια χωρικά της ύδατα για να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου.
Τη συνθήκη του Μοντρέ αποφάσισε να ενεργοποιήσει η Άγκυρα, κλείνοντας έτσι τα Στενά του Βοσπόρου
και κάνοντας λόγο για βήμα αποκλιμάκωσης. «Προειδοποιήσαμε όλες τις
παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά,
εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της
Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μέχρι
σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο
περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες
χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη
Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε
τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ».
Τσαβούσογλου: «Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ»
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα ενημέρωσε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Από
τη δήλωση Τσαβούσογλου, πάντως, προκύπτει πως το κλείσιμο αφορά τόσο τα
κράτη της Μαύρης Θάλασσας (βλέπε π.χ. Ρωσία) όσο τα κράτη εκτός Μαύρης
Θάλασσας (ΗΠΑ), με την Αγκυρα να συνεχίζει ουσιαστικά να πατά σε δύο
«βάρκες». Επίσης, όπως διευκρινίζεται από τον τούρκο ΥΠΕΞ, «εάν το
πολεμικό πλοίο επιστρέψει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν
εμποδίζεται».
Αυτά προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ
Το νομικό καθεστώς των Στενών καθορίζεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ ή αλλιώς η Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών του 1936, που κατοχυρώνει την πλήρη κυριαρχία της Τουρκίας στο μοναδικό και στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα προς τη Μαύρη Θάλασσα, επιβάλλει όμως καθεστώς ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Η Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ.
Με τη συνθήκη παραχωρήθηκε στην Τουρκία ο πλήρης έλεγχος επί των Στενών, της δόθηκε το δικαίωμα να διατηρεί σε αυτά στρατιωτικές δυνάμεις, καταργώντας τους σχετικούς περιορισμούς της προγενέστερης Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Εξασφαλίζει, παράλληλα, την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης, ενώ επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους όσον αφορά στο εκτόπισμα, το μέγεθος και τον οπλισμό.
Περιορίζει, ωστόσο, σημαντικά τη διέλευση των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν στα Παρευξείνια Κράτη, θέτοντας μικρότερα όρια στο εκτόπισμά τους και τον οπλισμό που φέρουν και επιβάλλει επίσης έγκαιρη προειδοποίηση διέλευσης.
ΠΗΓΗ reader
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου