- Γεράσιμος Χιόνης
- Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τη μέση τιμή για το 2022 σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι - Παραμένει «σφιχτή» η αγορά, παρά το lockdown στον Νο.1 εισαγωγέα
- Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά του πετρελαίου, κάτι που αναγκάζει τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες να αρχίσουν να συνηθίζουν την εικόνα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι. Μια εικόνα, η οποία πολύ δύσκολα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα, όπως προειδοποιούν οι περισσότεροι αναλυτές.
Τις τελευταίες ημέρες, τόσο τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ όσο και τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη έχουν σταθεροποιηθεί στη ζώνη των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι πιέσεις στο επίπεδο της προσφοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, ακολουθώντας τον δρόμο των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια απόφαση, η οποία -όπως έχουν ομολογήσει στις Βρυξέλλες- ήδη βρίσκεται στα συρτάρια των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, εν αναμονή της πολιτικής έγκρισης.
Την ίδια ώρα, το άτυπο εμπάργκο διάφορων ενεργειακών κολοσσών και traders προς το ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των ρωσικών εξαγωγών κατά σχεδόν 50% ή αλλιώς κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ένα κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε μέσω της μειωμένης ζήτησης είτε μέσω της αύξησης της παραγωγής από τις υπόλοιπες πετρελαιο-παραγωγικές χώρες.
Γι΄ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες του OPEC+ έχουν δεσμευτεί να απελευθερώσουν σε βάθος εξαμήνου 240 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (180 + 60) από τα κρατικά στρατηγικά αποθέματα, σε μια προσπάθεια διατήρησης των τιμών στα τρέχοντα (κι αν είναι δυνατόν, σε χαμηλότερα) επίπεδα.
Μικτές ενδείξεις για τη ζήτηση
Από την πλευρά της ζήτησης, η τάχιστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει βάλει «δύσκολα» στις χώρες – παραγωγούς, οι οποίες αδυνατούν να προσαρμοστούν στην ενισχυμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα η τιμή του «μαύρου χρυσού» να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Μία ανάσα, βέβαια, δόθηκε από τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, κάτι που ενδεχομένως θα συνεπάγεται μια μικρότερη ζήτηση για το 2022.
Επιπλέον, τα διαδοχικά lockdown στην Κίνα, ως απόρροια του κορωνοϊού, έρχονται να ενισχύσουν τα σενάρια περί επιβράδυνσης της ζήτησης, δεδομένου ότι η ασιατική χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον OPEC, και πάλι η αγορά θα παραμείνει «σφιχτή», με τη Bank of America να υπολογίζει στα 800.000 βαρέλια ημερησίως το έλλειμμα στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.
Μέση τιμή άνω των 100 δολαρίων
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, εξακολουθώντας να χαρακτηρίζεται από έλλειψη ορατότητας. «Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα ζητήματα» επισημαίνει ο Tobin Gorey, αναλυτής της Commonwealth Bank, μιλώντας στο CNBC
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (ΕΙΑ) αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι για το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ η Bank of America προεξοφλεί τη μέση ετήσια τιμή του πετρελαίου Brent στα 110 δολάρια ανά βαρέλι (105 δολ. τα συμβόλαια WTI).
Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch «βλέπει» τη μέση τιμή στα 100 δολάρια για το Brent και στα 95 δολάρια για το WTI. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ANZ Research, η οποία τοποθετεί τον πήχη στα 115 και στα 112 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ https://www.newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου