Από Davide Basso | EURACTIV France | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να διοργανώσει διακομματικό συνέδριο το οποίο θα συζητήσει και θα αποφασίσει για τη θεσμική μεταρρύθμιση, ενδεχομένως και για την αναθεώρηση ολόκληρου του εκλογικού προγράμματος της χώρας, εάν επανεκλεγεί σε επαναληπτική ψηφοφορία στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η EURACTIV France.
Ο Μακρόν ήρθε πρώτος στον γύρο της 10ης Απριλίου, ακολουθούμενος από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν. Ο δεύτερος γύρος αναμέτρησης μεταξύ των δύο θα είναι στις 24 Απριλίου.
Ο εν ενεργεία πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποια μορφή μπορεί να έχει αυτή η συνέλευση, αλλά δεδομένης της «υπερκομματικής» προσέγγισης, είναι πιθανό ότι θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, κινημάτων και ενδιάμεσων φορέων.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί να «ανανεώσει τους θεσμούς» της χώρας του στηριζόμενος σε μια ευρεία διαβούλευση, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Μαρτίου όπου και παρουσίασε το πρόγραμμά του.
Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει να «ενισχύσει τις αποστολές ελέγχου του κοινοβουλίου» και να αποσαφηνίσει «τους όρους και τους κανόνες της πολιτικής ευθύνης».
Ενώ έχουν διαφορετικές ιδέες στην πράξη, τόσο η Λεπέν όσο και ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στις 10 Απριλίου, συμφωνούν κυρίως στο ότι χρειάζονται αλλαγές.
Αναλογική εκπροσώπηση
Η καλύτερη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο είναι ένας από τους στόχους του Μακρόν.
Οι βουλευτικές εκλογές, που σήμερα διεξάγονται με πλειοψηφικό σύστημα, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια δόση αναλογικής εκπροσώπησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο.
Η κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης αυτού του είδους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πενταετούς θητείας της, αλλά απέτυχε λόγω έλλειψης πολιτικής συναίνεσης.
Η πρόταση αυτή ευνοείται από τα περισσότερα άλλα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των MoDem, Rassemblement National και La France Insoumise, καθώς και από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
Καμία αλλαγή δεν θα πρέπει να γίνει πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 12 Ιουνίου.
Χρειάζεται ένα «διαφορετικό ημερολόγιο»
Σύμφωνα με τον Μακρόν -σε συνέντευξή του στην Le Point- το πρόγραμμα των εκλογών χρειάζεται επίσης μια ανανέωση. Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται επί του παρόντος διαδοχικά κάθε πέντε χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ευρωεκλογές του 2024 και οι δημοτικές εκλογές του 2026 είναι οι μόνες εκλογές που δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν.
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια δημοκρατική ανάσα για πέντε χρόνια δεν συμβαδίζει με την εποχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.
Για να το διορθώσει αυτό, ο Μακρόν προτείνει μια σειρά από «προβληματισμούς» πάνω στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που πιθανότατα θα υποβληθούν στη διακομματική συνέλευση όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά του.
Επταετής θητεία;
Ο Μακρόν πρότεινε επίσης την επιστροφή στην επταετή θητεία που ίσχυε μέχρι την επανεκλογή του Ζακ Σιράκ για δεύτερη προεδρική θητεία το 2002. Σύμφωνα με τον Μακρόν, η τρέχουσα πενταετής περίοδος είναι «αναμφίβολα πολύ σύντομη για προεδρική θητεία στη Γαλλία».
Ο Μακρόν πρότεινε ότι «κάτι σαν ενδιάμεσες εκλογές, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες» θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει στη Γαλλία.
Όσον αφορά το αν η θητεία είναι ανανεώσιμη ή όχι, η Λεπέν θέλει να εισαγάγει μια επταετή μη ανανεώσιμη θητεία, ενώ ο Μακρόν θέλει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει.
Σε επικοινωνία με τη EURACTIV France, η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν δήλωσε ότι δεν πρόκειται για δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, αλλά για προσωπικές θέσεις. Δεδομένου ότι θα πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο για το θέμα αυτό, θα ήταν «αντιφατικό» για τον πρόεδρο να δώσει υποσχέσεις για ορισμένα σημεία που θα έπρεπε να εξετάσει το συνέδριο.
ΠΗΓΗ euractiv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου